Ezan Okurken Yüzünü Çevirmek ile İlgili Hadis

HADİSLER

Ezan okunurken yüzü, sağa ve sola çevirmenin hükmü nedir? Ezan okurken yüzü sağa sola çevirmek ile ilgili hadisler.

Avn İbn-i Ebû Cuhayfe radıyallahu anhdan:

Mekke’de Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin yanına geldim. Deriden kırmızı yuvarlak bir çadır içinde bulunuyordu. Bilâl çıkarak ezan okudu, ben ağzını takib ediyordum, ağzını kâh şuraya kâh şu tarafa çeviriyordu.

Ebû Cuhayfe dedi: Sonra Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem de çıktı, onun üzerinde Yemen’de yapılmış, kıtırdan yapılmışa benzeyen kırmızı ve renkli bir cübbesi vardı.

Musa diyor ki: Bilâl bir gün Ebtaha çıktı ve ezan okudu. Haydin namaza, haydin kurtuluşa cümlelerine gelince boynunu sağ ve sola döndürdü. Amma göğsünü döndürmedi. Sonra çadıra gelip Rasûlullah’ın asasını çıkardı. Râvî Musâ hadis-i sevketti. (Ebû Dâvûd, Salât, 34/520; Buharî, Kitâbu’l-Ezân, b. 18, n. 156, c. 1,; Müslim, Kitâb’us-Salât, b. 44, n. 197, s. 375, c. 1; Nesêi, Kitâbu’l-Ezân, zinet ve taharette zikr etti; İbn-i Mâce, Kitâbu’l-Ezân, b. 3, n. 711, s. 236, c. 1)

Hadisin Açıklaması

Edim: Deri demektir.

Bürt: Kırmızı ve siyahla dokunmuş renkli bir cubbedir. Yemen’de dokunur. Bahreyn’in kıtır kasabasında da dokunur.

Aneze: Kısa asaya denir. Bu hadis müezzin ezan okurken, şehadetlerden sonra başını sağa ve sola çevirmesinin sünnete uygun olduğuna delâlet eder.

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları