Ezan Sesi Tüm Dünyada Duyulsun!

GÜNDEM

Özgürlükçü ve demokratik olduklarını iddia eden Avrupa ve yaşanan hadiseler ile gündeme gelen Yeni Zelanda gibi ülkeler söz konusu Müslümanlar ve hakları olunca ne yapıyor? Haberimizin detayında...

Türkiye’de Hristiyanlar azınlık olarak yaşamasına rağmen kiliselerin olduğu yerlerde, kilise çanını duymak mümkün. Fakat Avrupa’daki cami hoparlörlerden ezan sesi duymak neredeyse mümkün değil. Daha birkaç hafta önce 50 Müslüman kardeşimizin şehit edilmesinden sonra Yeni Zelanda devlet televizyonundan ezan canlı olarak okundu, fakat bir sefere mahsus. Bu ülkede ve diğer ülkelerde ezan sesleri neden kalıcı olmasın? Başta Avrupa olmak üzere Yeni Zelanda gibi özgürlükçü olduğunu iddia eden (!) ve Müslümanların azınlık olarak yaşadıkları ülkelerde neden ezan seslerine izin verilmiyor? Ezan sesini duyunca Müslüman olan bir çok insanın olduğunu biliyoruz. Avrapa'da ezan seslerinin duyulmaması ve açıktan okunmasına izin verilmemesinin en büyük sebebi, orada yaşan insanların  Müslüman olmasından ve İslam'a yakınlaşmasından korkmalarıdır.

Siz de Yeni Zelanda’da, Avrupada, Amerika’da vb. tüm dünyada ezan seslerinin yükselmesini ve hidayetlere vesile olmasını istiyorsanız haberimize destek verin.  Nitekim Peygamber- sallâllâhu aleyhi ve sellem-  Efendimiz, hidayete vesile olma hususunda Hz. Ali Efendimize şöyle buyumuşlardır:

“Ey Ali! Allâh’ın senin elinle bir kişiyi hidâyete erdirmesi, senin için üzerine güneşin doğduğu her şeyden daha hayırlıdır.” (Hâkim, Müstedrek, III, 690)

AVRUPA'DA EZAN SESİ

Almanya’da Zeit gazetesinin araştırmalarına göre 2.750 cami var. Ülkedeki ezanların yaklaşık 30 tanesinde hoparlörlerden okunan ezanla namaza çağrılıyor. Ülkede her gün üç vakit ezan okuyan camiler olduğu gibi, her gün yalnızca öğle ezanını ya da yalnızca cuma günleri öğle ezanını okuyan camiler de var.

Avusturya’da ezan 300 Caminin 2’sinde okunabiliyor. Bu ezanlar da yalnızca Cuma namazı için okunabiliyor. Ülkede İslam kamu tüzel kişiliğine sahip olmasına rağmen camilerde ezan okunması büyük oranda yerel halkın insafına bağlı.

Belçika’da 300’e yakın caminin çok azında ezan okunabiliyor. Belçika’da ezan yasal ses sınırı olan 55 desibeli geçmemek zorunda.

Birleşik Krallık’ta ezan, ancak yoğun Müslüman nüfusa sahip muhitlerde, diğer durumlarda ise ancak yerel halkın izni durumunda okunabiliyor. Danimarka'da yaklaşık 300 bin Müslüman yaşıyor ve henüz hiçbir cami ezanı dışarıya ses verecek şekilde hoparlörle okumuyor. Fransa’da ezan 3.000 cami içinde 80 minareli cami olmasına rağmen bunlar arasında ezan okuyan tek bir cami bile yok.

Hollanda’da ezan Ülkede ezan, hem Hollanda Anayasası, hem de Kamusal Bildiri Yasası kapsamında ele alınıyor. 1987 yılında ezanı kilise çanıyla eşit sayan bir yasal düzenleme onaylanmıştı. Ülkede ulusal bazda ezanı vakit ya da ses yüksekliği olarak kısıtlayan düzenlemeler olmasa da, yerel otoriteler daha kısıtlayıcı olabiliyor. Örneğin Amsterdam’da ezan sadece cuma günleri okunuyor.

İspanya’da ezan içeriye veriliyor, dışarıya okunmuyor. Madrid Camii’nin bulunduğu semtteki sivil kuruluşlar ezandan şikayetçi olunca ezan okunmasını yasaklamış.

İsveç’te ezan 2013 yılından itibaren okunmya başlandı fakat yine de Minareden ezan okunabilmesi için bölge sınırları içinde kalan emniyet müdürlüğünden de izin alınması gerekiyor. Bu sayıların da ortaya koyduğu gibi Avrupa’da birçok ülkede minarelerin sayısı, ezan okunan camilerin sayısından daha fazla. Hatta birçok cami, “içinde ezan okumamak kaydıyla” minare yapımına izin alabiliyor.