Ezan Sözleri ve Anlamı

Ezan ne demek? Ezan neden okunur? Ezan vakitleri neye göre belirlenir? Ezan nasıl okunur? Ezan Arapça-Türkçe yazılışı, okunuşu ve anlamı... Ezan sözleri ve anlamı.

Ezan; Müslümanlara günde beş kez, belli bir yerde namaz kılmaları ve namaz için toplanma vaktinin geldiğini ilân etmek, namaz için yapılan çağrı demektir.

Ezan Nedir, Niçin Okunur?

Sözlükte “bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilân etmek” anlamlarına gelen ezan kelimesi terim olarak farz namazların vaktinin geldiğini, nasla belirlenen sözlerle ve özel şekilde müminlere duyurmayı ifade eder.

Müezzin ve Minare Ne Demek?

Ezan okuyan kimseye müezzin”, ezan okunan yere de “minare” denir.

Ezan Kur’an’da Geçer mi?

Ezan kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de bir yerde “bildiri, ilâm” anlamında geçerken (et-Tevbe 9/3) terim anlamında ezana iki âyette (el-Mâide 5/58; el-Cum‘a 62/9) işaret edilmiştir.

İlk Ezan Nerede Okundu?

Namaz vaktini cemaate duyurmak için önceleri yalnızca “Namaza, namaza!” ifâdeleri söylenirdi. Daha sonra ise ezân-ı Muhammedî lutfedildi. Bilâl-i Habeşî -radıyallahu anh- ilk ezânı okuduğu zaman Medîne’nin bir ucundan diğer bir ucuna bu yüce dâvet ulaştı. Ezân sadâsıyla semâlar yankılandı. Mü’minler, büyük bir neş’e içinde mescide koştular.

EZAN OKUNUŞU VE ANLAMI

Namazlarından önce okunan ezan metni ve anlamı (Arapça-Türkçe ezan yazılışı, okunuşu ve anlamı) şu şekildedir:

Ezan Arapça Yazılışı:

Ezan Sözleri (Ezan Türkçesi - Ezan Türkçe Okunuşu)

  • Allâhü ekber, Allâhü ekber, Allâhü ekber, Allâhü ekber.
  • Eşhedü en lâ ilâhe illallah, Eşhedü en lâ ilâhe illallah.
  • Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah, Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah.
  • Hayye ale’s-salâh, Hayye ale’s-salâh.
  • Hayye ale’l-felâh, Hayye ale’l-felâh.
  • Allâhü ekber, Allâhü ekber.
  • Lâ ilâhe illallâh.

Ezan Anlamı (Türkçe Ezan - Ezan Türkçe Anlamı)

  • Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür.
  • Allah’tan başka ilah olmadığına şehâdet ederim, Allah’tan başka ilah olmadığına şehâdet ederim.
  • Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna şehâdet ederim, Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna şehâdet ederim.
  • Haydin namaza, haydin namaza.
  • Haydin kurtuluşa, haydin kurtuluşa.
  • Allah en büyüktür, Allah en büyüktür.
  • Allah’tan başka ilah yoktur.

Not: Sabah ezanında "Hayye ale’l-felâh" cümlesinden sonra 2 defa "es-Salâtü hayrün mine’n-nevm" (Namaz uykudan hayırlıdır) denir.

İslam ve İhsan

EZAN DUASI

Ezan Duası

EZAN DUASINI OKUMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Ezan Duasını Okumanın Hükmü Nedir?

EZAN VAKİTLERİ

Ezan Vakitleri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • güzel site

    Çok güzel bir sayfa dır Allah herkesten razı olsun emeği geçen herkese teşekkürler.

    • allah kabul eylesin

    Çok aydınlatıcı bir sayfa dır emeği geçen herkese teşekkürler Allah razı olsun.

    ALLAH hepinizden yazandan okuyanlardan ve hocalarımızdan RAZI OLSUN CÜMLEMIZİ AFFEYLESİN CENABİRAHPBİM
    AMİN AMİN AMİN

    Ben daha kuranı bilmiyordum ama kuran iyi şeymiş. Allah'a şükür olsun. Kuranı öğrendiğim için allah'ave google ya teşekkür ederim siteye giriş yaptım :)

    harika bir site

    • ALLAH`IM SEN OLMAYANLARA OLDUR YA RABBİM AMİN

    tşk ederim

    tşk edrim yapımcı

    Rabbim bizim ülkemizi ezansız kur-ansız bırakma Reisisn dediği gibi biz ülke olarak dünyadaki geçici nefis ve insanlğa muhtaç diiliz önderimz olan Allahımiza onun elçisine ve peygamberine güveniriz ve ihtiyaç duyarz

    EZAN OKUMAK VEYA DİNLEMEK HERŞEYDEN GÜZELDİR. TEŞEKKÜRLER

    • Aynen dogru dersin

    • Allah herkese imanlı olmayı nasip etsin müslümanlık çok güzel

    Ben ezan okuması çok seviyorum. Ben de ezan okunmasını istiyorum

    • ezan kadar insanın içini ferahlatan hiç bir şey yoktur rabbim e hamd olsun

    • İMAM OLMAK İSTERDİM EZAN OKUMAK İSTİYORUM

    • Ezan okuması çok güzel abdestimi aldıktan sonra namaza durduğumda içimde kelebekler uçuşuyo sanki kısa bi süreliğine çok huzur verici bişey oluyo İbadet etmek çok güzel Allah kıyamet gününde aklımızı bizden almaz İnşallah :)

    Allah'a şükürler olsun :)

    • Allaha şükürler olsun

    Allah

























































    Alá

    Ezanın Türkçesinde felâh niçin tercüme edilmemiştir, anlamak mümkün değil. Zamanında ezanı Türkce okutanlar da felâh kelimesini aynen bırakmışlar. Bu kadar zor mu kurtuluşa erin demek.

    • İlginiz ve hassasiyetiniz için teşekkür ederiz. Gerekli düzenleme yapılmıştır.

    ALHAMDULİLLAH ALAA NİMATİL İSLAM ALHAMDULİLLAH ALAANİMARİL QHURAN ALHAMDULİLLAH ALAA NİMATİL İMAN ALHAMDULİLLAH ALAA NİMATİ SUNNATİ RASULULLAH ALHAMDULİLLAH ALAA NİMATİL AZAN ALHAMDULİLLAH ALAA NİMARİL RAMAZAN ZAKAT HAC ALHAMDULİLLAHİ RABBİL ALAMİN ALA KÜLLİ KHAYIRİHİ ALHAMDULİLLAHİ RABBİL ALAMİN VAL AQHİBATİ LİLMÜTTAQHİN ALAA SIRAİM MUSTAQHİM ALLAHÜMMA SALLLİ ALA SAYYİDİNA MUHAMMEDİN NABİYİL UMMİYİ VA ALAA ALİHİ VASALLİMU TASLİMAN TASLİMA

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.