Ezanda Sesi Yükseltmek ile İlgili Hadisler
Ezân okurken sesi yükseltmek ile ilgili hadisler.
Ebû Hüreyre radıyallahu anhdan rivâyet edildiğine göre:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Müezzinin sesinin yüksekliği ve uzunluğu nisbetinde günahı yargılanır. (Sesini işiten) yaş ve kuru her şey ona şahidlik eder. Cemaatta bulunan kimseye yalnız yirmi beş vakit namaz kılmış sevabı yazılır. O ikisi arasında geçen hatalar bağışlanır,” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 31/515; Müslim, Kitâb’us-Salât, b. 8, n. 387, s. 290, c. 1; Nesêi, Kitâbu’l-Ezân, B. Raf’us-savt bil ezan. 646, s. 12, c. 1; İbn-i Mâce, Kitâb’ul-Ezân, b. 5. n. 724, s. 240, c. 1)
Hadisin Açıklaması
Bu hadis-i şerif müezzinlik yapanların seslerini son perdesine kadar yükseltmelerinin daha çok sevap almalarına sebep olacağını bildiriyor.
*
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’dan: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Namaza çağrıldığı vakit şeytan ezanı işitmemek için yellenerek kaçar. Ezân bitince yine gelir, Müezzin kametleyince arka döner kaçar. Kamet bitince yine gelir, hattâ insanla nefsi arasına hatıralar sokar, şunu hatırla bunu hatırla, derken adamın aklında olmayan şeyleri hatırlatır. İnsan kaç rekat kıldığını şaşırana kadar devam eder.” (Ebû Dâvûd, Salât, 31/516; Buharî, Kitâb’ul-Ezân, b. 4, s 151, c. 1; Müslim, Kitâb’us-Salât, b. 8, n. 389, c. 1, s. 291)
Hadisin Açıklaması
Şeytan ezanı işitince sıkılır, kaçmaktan başka çare bulamaz, kaçarken sıkışmasına alâmet olarak yellenir. Veya çok sıkıntı çekmesinden dolayı kinaye olarak yellenir, buyrulmuştur.
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları
YORUMLAR