Farsça Dersleri | Farsça Öğreniyorum
Farsça öğrenmek ister misiniz? Farsçada kaç harf vardır? Farsça nasıl öğrenilir, yazılır ve okunur? Prof. Dr. Necdet Tosun Hoca’nın anlatımıyla hazırlanan ve İLAM TV’de yayınlanan Farsça derslerini okurlarımız için derledik.
Farsça, Hint–Avrupa dil âilesinden olup yapı bakımından ön eklemelidir. Farsçada 32 harf bulunur.
FARSÇA NEREDE KONUŞULUR?
Dünya çapında yaklaşık 130 milyon kişi Farsça konuşmaktadır ve bunlardan 70 milyonunun ana dili Farsçadır.
İran, Afganistan (Peştuca ile birlikte) ve Tacikistan’ın resmi dili Farsçadır. Özbekistan, Kazakistan’ın bazı bölgeleri, Kırgızistan, Türkmenistan, Rusya, Pakistan, Çin ve Türkiye’de, Farsça azınlık gruplarının kullandığı bir dildir. Özellikle ABD, İsrail ve Bahreyn olmak üzere, dünyanın pek çok yerindeki göçmen grupları da Farsça konuşur.
Farsçanın bir önemli özelliği ise, Arapçanın baskın özelliğine direnebilmiş olması ve Ortadoğu ve Orta Asya bölgesinde varlığını sürdürebilmiş bir dil olmasıdır.
Osmanlı hükümdarları ve Hindistan’da Babürlüler, bütün bölge yabancı işgalinde olduğu zamanlarda bile Farsçayı saray ve yazışma dili olarak kullanmışlardır. Farsçanın dirençli olmasının nedeni, çoğu zaman edebiyatına ve bu dilin tanımlama gücünün yüksek düzeyde olmasına bağlanmaktadır.
FARSÇADAN ALINAN SÖZCÜKLER
Başka dillerde kökeni Farsçadan olan bazı sözcükler vardır.
Örneğin:
- pazar: bāzār.
- karavan: kārewān.
- İngilizcede “magician” olarak bilinen sihirbaz sözcüğü: moġ.
- İngilizcede “paradise” olarak bilinen cennet sözcüğü: pardis.
FARSÇA YAZININ BAZI ÖZELLİKLERİ
Farsça yazı, Arap alfabesi gibidir. Arapça gibi, bitişik yazılır ve sağdan sola yazılır ve okunur. Arap alfabesindeki 28 harfe ek olarak Farsçada p, g, ž ve č harfleri mevcuttur. Ancak Tacikistan’da Kiril alfabesi kullanılır.
FARSÇA BAZI İFADELER VE SAYILAR
SÖZDİZİMİ
Farsçada, fiil cümlenin sonunda gelir. Onun dışında, sözcüklerin sıralaması, cümlede öncelikli önem taşıyan kelimelere göre yapılır. En önemli öğe, ki bu genellikle öznedir, her zaman cümlenin başına gelir. Eğer bir soru cümlesi, soru sözcüğü ile başlamıyorsa, o cümlenin soru olduğunu sesin tonlamasından ya da bağlamdan anlamanız mümkündür. Yazı dilinde soru işareti, ünlem işareti, tırnak işareti ve bazen de noktalama işareti kullanılmayabilir.