Fatih Camiî Tarihi
İslam tarihinin en büyük külliyesi olan Fatih Camisi ve Külliyesi, ne zaman ve kim tarafından yaptırılmıştır? Fatih Camiî nerede? Fatih Camiî tarihi, özellikleri, hakkında bilgi...
Fatih Camisi bulunduğu ilçeye adını veren külliyelerdendir.
1463-1470 tarihinde Fatih Sultan Mehmet’in emri üzerine mimar Atîk (azatlı) Sinan’a yaptırıldı. Fatih Külliyesi, yapıldığı tarihe kadarki İslâm mimarisi incelendiğinde en büyük külliyedir. Aynı zamanda klasik dönem Türk-İslâm mimarisinin en önemli eserlerinden biridir.
FATİH KÜLLİYESİ
Fatih Külliyesi; medreseleri, kütüphanesi, tabhânesi, kervansaray çarşısı, şifahanesi ve hamamıyla eksiksiz bir külliyedir.
Cami, Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısının üzerine kuruldu.
FATİH CAMİSİ’NİN MİMARI KİMDİR?
İstanbul depremlerinden ağır hasar gördüğü için Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı cami ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamıştır. İlk cami 1509 büyük depreminde ağır hasar görmüş ve tamir edildi. 1557 ve 1754’teki depremlerde de büyük tahribata uğradı. 1766 depreminde ise büyük kubbesi tamamen çöktü, duvarları da tamir edilemez derecede zarar gördü.
Sultan 3. Mustafa tarafından 1767 yılında yeniden inşa ettirildi. Bu yeni Fatih Camiî ise Mimar Mehmet Tahir tarafından yapıldı.
FATİH CAMİSİ’NİN ÖZELLİKLERİ
Fatih Camiî, klasik dönem eseri olmakla birlikte 18. yüyılda yeniden inşaa edilmesi sebebiyle barok tarzı süslemeler de kendini göstermektedir. Dört mermer sütun üzerine oturan 26 m çapındaki büyük kubbeyi dört yarım kubbe destekler. Caminin iç avlusundaki revaklar ve şadırvan, caminin ilk kısmından kalma orijinal eserlerdir.
Fatih Külliyesi’nin en önemli bölümlerinden biri “Fatih Medresesi”dir. Fatih Medresesi, İstanbul Üniversitesi’nin temelidir. Hatta anlatıldığına göre külliyenin banisi koskoca Osmanlı sultanı Fatih Sultan Mehmet, kendi inşa ettirdiği medresede eğitim görmek istemiştir. Bunun için de medresenin hocaları tarafından imtihan edilmiş, imtihanı kazandıktan sonra medresede okuma hakkını kazandı. Parası olanların her okula girebildiği günümüz eğitim sistemini düşününce bir sultanın kendi medresesinde eğitim görmek için zorlu bir imtihandan geçişine insan inanmakta zorlanıyor doğrusu.
Maalesef bu dillere destan medresenin bir bölümü, yapılan Fevzi Paşa Caddesi’nin inşaatı sebebiyle acımadan yıktırıldı. Külliyeye ait tabhâne, çarşı ve hamam binaları da ne yazık ki günümüze ulaşamadı.
Caminin kıble yönünde üç tane türbe bulunur. Bu türbelerden ikisine Fatih Sultan Mehmet ve eşi Gülbahar Hatun defnedildi. Diğerinde ise Sultan 2. Mahmut’un annesi Nakşidil Sultan medfundur.