Fazla Bitki Çayı Tüketimi Zararlı

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte tekrar gündeme gelen bitki çaylarının fazla tüketimi sağlığınıza zarar verebilir.

Her tıbbi bitkinin çayının yapılamayacağını, suda çözülebilen ve az etkili bitkilerle çay hazırlanması gerektiğini belirten Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Nuray Yalçın, yaptığı açıklamada, kış mevsimi ile birlikte bitkisel çaylarının yeniden gündeme geldiğini ifade etti.

Bitkisel çay içildiği zaman mevcut hastalıkların iyileşeceği yönünde yaygın inanışın var olduğunu vurgulayan Yalçın, "Bu kesinlikle doğru değildir. Bitkisel çayların, içildiği anda mevcut hastalığı düzeltecek özelliği yoktur. Belli bir süre kullanıldığı takdirde iyi yönde etkileri görülebilir" diye konuştu.

BİTKİ ÇAYLARI OLUMSUZ ETKİ GÖSTEREBİLİR

Yalçın, bitkisel çayların içinde birçok bitki türü olabildiğini belirterek, "Bu bitkilerin içerisinde birtakım kimyasal maddeler var. Bu çaylar, kimyasal maddeler üzerinden etki gösterecektir. Bunun anlamı şudur; sizin o anki hastalık durumunuzu tedavi etmekte yardımcı olabilirler ama aynı zamanda içtiğiniz bir ilaçla ya da yediğiniz gıdalarla etkileşim gösterebilir. O yüzden olumsuz etkileri de olabilir. Biz o nedenle bu tür çayların içerisinde en fazla 3 ya da 5 bitkinin yer almasını öneriyoruz" diye konuştu.

ÇOK FAZLA TÜKETMEK DOĞRU DEĞİL

Çocuklar, hamileler ve emziren annelerin bu çayları kullanmasını çoğunlukla istenmediklerine dikkati çeken Yalçın, "Yine 'Bu çaylar sağlıklıdır' diyerek çok tüketmek de doğru değil. Bu tüm tıbbi çaylar için geçerli. Faydası olduğu kadar fazla tüketildiğinde bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Dikkatli tüketmekte fayda var. Genelde soğuk algınlığı veya mide problemleri, gaz problemleri ve iştah açmak gibi bazı hastalıkların tedavisinde yardımcı çaylar tüketilebilir" dedi.

Yalçın, evde hazırlanan bitki çaylarında mutlaka doğru ürünlerin kullanılması gerektiğine işaret ederek, "Her tıbbi bitkinin çayı yapılamaz. Suda çözülebilen ve az etkili bitkilerle çay hazırlanmalı. Bu çaylar, doğru bitkilerle doğru yöntemlerle hazırlanırsa sağlık açısından faydalıdır. Çok ciddi etkili bitkilerle çay hazırlayamazsınız. Bitkiler, etkililer, çok etkililer, orta etkililer ve zayıf etkililer diye ayrılmakta. Bitki çayları, zayıf etkililerden hazırlanır. Nadiren orta etkililerden içerisine konulmaktadır ama çok kuvvetli bitkileri kesinlikle çay hazırlarken kullanmamak gerekir. Zayıf ve orta etkililer dışındaki bitkilerden uzak durulmalı" şeklinde konuştu.

GÜVENİLİR MARKALAR TERCİH EDİLMELİ

Piyasadaki paket bitkisel çaylarda güvenilir markaların tercih edilmesini isteyen Yalçın, sözlerini şöyle tamamladı: "Piyasada pek çok marka var. Bunlara karşı çok dikkat edilmesi gerekiyor. Paketlerde ilgili kurumların onayı aranmalı. Paketlerin üzerinde yazan bitkilerin gerçek olup olmadığı kontrol edilmeli. Eğer paketlerdeki bitkiler gerçekse ve doğru hazırlanırsa bu çaylar da sağlık için faydalıdır."

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.