Fazla Kilonun Vücuda Zararları

Fazla kilolu olmak ne demektir? Fazla kilo almanın nedenleri nelerdir? Fazla kilodan korunmak için neler yapabiliriz? Fazla kilonun obeziteye zemin oluşturması dışında vücuda verdiği zararlar.

Dengeli, düzenli ve az kalorili beslenmek, ölçülü yemek önemlidir. Düzenli hareket ve düzenli spor sayesinde hem kalori yakabilir hem de metabolizmayı rahatlatabiliriz.

İdeal kiloda olmanın ve ideal kiloyu korumanın kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltacağını belirten uzmanlar, fazla kilonun neden olabileceği hastalıklara dikkat çekti. Sadece obezitenin değil, fazla kilolu olmanın da ciddi sağlık sorularına neden olabileceğini vurguladılar.

Araştırmalar gösteriyor ki New England Tıp Dergisi’nde (The New England Journal of Medicine) yayımlanan bir araştırma çerçevesinde sağlıklı olmayan vücut kütle indeksi ve bunun getirdiği kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi sağlık problemleri incelendi. Bu incelemede, halk sağlığı çalışmalarına rağmen birçok ülkede çocuk ve yetişkinlerde obezitenin arttığı sonucuna varıldı. Obezitenin yaygınlığı son 30 yılda iki katı arttı, dünya çapında yüksek vücut indeksi olan 4 milyon kişi hayatını kaybetti ve bu 4 milyonun yüzde 40’ı obez değil sadece fazla kiloluydu. Bu da sadece obezitenin değil fazla kilolu olmanın da sağlık problemlerine neden olabileceğini gösteriyor.

FAZLA KİLOLU OLMAK NE DEMEK?

İdeal ağırlığı etkileyen fiziksel aktivite, beslenme, uyku düzeni, genel sağlık durumu gibi birçok faktör vardır. Her yönden sağlıklı bir hayat için ideal ağırlıkta olmak çok önemlidir. İdeal ağırlığın yanında ideal yağ ve kas oranında olmak da diğer önemli bir husustur. Fazla kilolu olmak kronik hastalıkların zeminini hazırlarken olmanız gereken ağırlıktan az, yani çok zayıf olmak da kalp ve damar yolu hastalıkları, kalp krizi, yüksek tansiyon, diyabet, kronik böbrek hastalıkları, astım gibi solunum yolu hastalıkları, kanser, iskelet ve kas sistemi hastalıkları gibi birçok kronik tabloya davetiye çıkarır. Kilo almak bu hastalıkları tetikler. İdeal ağırlıkta olan kişilerde bu hastalıklar görülmüyor mu diyeceksiniz, tabii ki görülebilir. Fakat kilo her zaman bu hastalıkların zeminidir. Kilolu kişilerde bu hastalıklar yüksek oranda daha çok görülür. Hayat kaliteniz düşer. Fiziksel ve psikolojik sağlığınız etkilenir.

FAZLA KİLO İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Genetik faktörler (ebeveynin kilolu olması), kilolu doğma, uyku düzensizliği, düzenli hareket eksikliği, TV ve bilgisayar başında fazla oturma, aşırı kalorili beslenme, psikolojik faktörler sayılabilir.

FAZLA KİLONUN NEDENLERİ NELERDİR?

Fazla kilolu olmanın nedenlerini birkaç ana başlık altında toplayabiliriz. 

Beslenmeye dayalı sebepler: Aşırı yemek, bağımlılık şeklinde yemek, doyumsuzluk (tıkınmak), düzensiz ve dengesiz beslenme.

Sosyal sebepler: Ailede fazla kilolu olma öyküsü, hareket eksikliği, moda olan beslenme modelleri ve/veya kontrolsüz diyetler.

Patolojik sebepler: Genetik faktörler, depresyon, travma yaşamış olmak, tiroit, karaciğer hastalıkları gibi hastalıklar, sindirim sistemi problemleri sayılabilir. Fazla kilolu olmanın altında patolojik bir sebep yatıyorsa önce bu neden tedavi edilmelidir.

FAZLA KİLONUN NEDEN OLABİLECEĞİ HASTALIKLAR

Fazla kilolu olmak da belli başlı hastalıklara neden olabilir veya altta yatan başka hastalıkları tetikleyebilir. Bu hastalıklar arasında obezite, kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, şeker hastalığı, eklem ve kemik hasarları, bel ağrıları sayılabilir. Yaşamın birçok alanında kısıtlı olmak; toplumdan dışlanma, ilgi görememe gibi birçok psikolojik rahatsızlığa neden olabiliyor.

Uyku esnasında belirli aralıklarla solunum durur, horlamaya neden olur. Bu gibi durumlar kalp yetersizliği, yüksek tansiyon ve ritim bozukları için risk oluşturmaktadır. Zaten kalitesiz bir uyku tüm hayatımızı olumsuz etkiler. Fazla kilolu olmanın yarattığı sağlık problemleri bizi fark etmeden etkiliyor. Örneğin düzgün nefes alamayınca vücudun alması gereken oksijen dengesi bozuluyor.

FAZLA KİLODAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Sağlıklı, kaliteli ve konforlu bir yaşam için öncelikle dengeli ve düzenli beslenmeye önem vermeliyiz. Dengeli, düzenli ve az kalorili beslenmek, ölçülü yemek önemlidir. Düzenli hareket ve düzenli spor sayesinde hem kalori yakabilir hem de metabolizmayı rahatlatabiliriz. Yağlı ve hormonlu besinlerle veya ilaçlarla alınan kimyasallar, toksinler, ürik asit vs. hareket sayesinde çözülerek kan yoluyla taşınır ve böbrekler tarafından dışarı atılır. Günde en az 2 litre su tüketimine önem vermeliyiz.

Yaşamımızda yapacağımız birkaç ufak düzenleme ile fazla kilolu olmaktan kaçınabilir, genel vücut sağlığımızı kontrol altına alabiliriz.

İslam ve İhsan

YAZIN KİLO ALDIRAN NEDENLER

Yazın Kilo Aldıran Nedenler

BEBEĞİM KİLO ALMIYOR NE YAPMALIYIM?

Bebeğim Kilo Almıyor Ne Yapmalıyım?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.