Fecri Sadık Fecri Kazib Nedir?
Fecri sadık nedir? Fecri kazib nedir? Fecri sadık ve Fecri kazib arasındaki fark nedir? Sabah namazını kılmak için dikkat etmemiz gereken vakit hangisi? Kısaca Fecri sadık ve Fecri kazib...
Fecr: Güneşin doğmaya başlama zamanı, tan vakti, güneş doğmadan önceki alaca karanlık anlamına gelmektedir.
- Fecr-i Sadık Nedir?
İkinci fecrin oluşmasından güneşin doğmasına kadar olan süre, sabah namazının vaktidir. İkinci fecir; sabaha karşı doğu ufkunda yayılmaya başlayyan bir aydınlıktan ibarettir. Bununla sabah vakti girmiş, yatsı namazının vakti çıkmış ve oruç tutacaklar için bu ibadetin vakti başlamış olur. Bu yüzden buna “fecr-i sâdık” denir.
- Fecr-i Kazib Nedir?
Bu, doğu ufkunun ortasında yükseklere doğru, iki tarafı karanlık ve uzunlamasına bir hat şeklinde yayılan
bir beyazlıktır. Bu beyazlık kısa bir süre sonra kaybolur ve kendisini bir karanllık izler. Bundan sonra ikinci fecir doğar. Bu birinci fecre, sabahın gerçekten girdiğini göstermemesi ve yalancı bir aydınlık olması yüzünden “fecr-i kâzib” adı verilmiştir. Bu fecir gece hükmündedir. Bununla ne yatsı namazı vakti çıkmmış ne de sabah namazı vakti girmiş olur. Oruç tutacakların bu süre içinde yiyip içmeleri de caizdir.
Delil şu hadislerdir:
Hz. Peygamber (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Fecir (şafak) iki tanedir. Birincisi yemeyi içmeyi haram, namaz kılmayı helal kılan fecirdir. İkincisi ise, sabah namazını kılmak caiz olmayan, fakat yemek içmek helal olan fecr-i kâzibtir” “Sabah namazının vakti, ikinci fecrin doğmasından güneşin doğuşuna kadardır.” Güneş doğduktan sonra, öğle vaktine kadar olan süre, kendisinde farz namazın kılınamayacağı mühmel bir vakit olarak kabul edilir.