Fikir Olmadan Yol Alınamaz!

Ekim 2006’da yayın hayatına başlayan GENÇ Dergisi, bu ay itibariyle 10. yılına giriş yaptı. 

Genç Dergisi, Ekim 2015 kapağında “FİKRİN YOKSA YOKSUN!” sloganı var…

Artık “10’larca yıldır” ifadesi bize çok yakın :) GENÇ olarak, her zaman kaliteyi ve samimiyeti önceleyerek, okurunu da tirajını da günden güne artıran bir çizgiye sahip olduk; hamd olsun. Bu vesileyle sizlere 10. yılımızda yine birbirinden önemli yazılar; sürprizler ve hediye kitaplar sunuyor.

Dergi yazarlarından Ali Can, “Medeniyet Öncülerinden 365 Fikir” adından önemli; bir o kadar da geniş muhtevaya sahip bir kitap hazırladı.

Ekim ayında GENÇ'te yine dopdolu röportajlar var: Ali Can, Osman Doğan, Mozale Miraç, İBA ve Soffan Moroccon.

TÜRKİYE GÜNDEMİ / SALİH YÜZTGENÇ

Haber Başlıkları Şöyle:

“7 Haziran’da Gençler, 1 Kasım’da Ağır Abiler…”, “Sığınmacılara Kucak Açan Türkiye ve Aylan Bebeği Normal Görenler (!)”, “Gündeme Reklam Arası; Kameralarla Birlikte “Şehidin Var” Şovu””, “Allah Sosyal Medyanın da Rabbidir”.

Ne Var Ne Yok`

“UGED’de Afrika’ya İkinci Yarı Başlıyor!”, “Genç Akademi’de Söz de Var Fikir de!”, “1 Kasım’ın Akıbeti Hayır Olsun…”

DÜNYA GÜNDEMİ / BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şöyle:

“Terörün Üst Aklı ve Telkin Ettikleri…”, “Fırsattan İstifade İsrail Aksa’yı Bölecek”, “DAİŞ ve Rusya’nın Bir Taşla İki Kuş Vurma Stratejisi”, “Suriye’de Gidişat Batı-Rusya Çatışmasına Doğru mu`”

YENİ BİR DÜNYA / MEHMET LÜTFİ ARSLAN

“HAK ULUDUR, Söze Gelmez!”

“Biz yerçekiminden daha çok sözün değiştirme gücüne inanırız. Çünkü Kitab’ımız haza sözdür. Sözün özüdür, şahikası ve ufkudur. Her söz ondan gelip ona varmak için sarf edilir. Her söz ondan bir tını, bir koku ve bir nefes taşıyorsa kıymetlidir.”

GENÇ'İN BU AY Kİ DOSYASI

Malum, Ekim ayıyla birlikte dergicilikte 10 yılı geride bıraktık… Bu süre zarfında birçok güzelliğe sizlerle beraber adım atarken, yeniliğe; sözün gücüne bir kez daha inanmış olduk. Bu anlamda GENÇ olarak 10. Yılımızda sizlere sunduğumuz hediye kitabımız “Medeniyet Öncülerimizden 365 Fikir” dosyamızın da muhtevasını içeriyor. Ardından da hem kitabın müellifi hem de dergimiz yazarlarından Ali Can ile kitaba dair önemli bir konuşma gerçekleştirdik… Dosyadan kısa bir bölüm:

“Bizim medeniyetimiz kalp medeniyetidir. Kalp merkezdir çünkü. O iyi olursa bütün vücut iyi olur, o kötü olursa bütün vücut kötü olur. O yüzden hep kalbe dönmüş, onu tasfiye etmenin yolunu aramışızdır. Ama bir şeyi atlamadan... O da ayette geçen ifadesi ile “akleden kalp”tir. Kalp nasıl akleder` Kalbin akletmesi için ne gerekir` Fikir, kalbimizin akletmesi için gereken gıdadır. Ama nasıl maddi bedenimiz için sağlıklı, helal ve meşru gıda gerekir, kalbimizin gıdası fikir için de tutarlılık, mantık ve meşruiyet gibi tadat edilebilecek şartlar aranır. Fikir, akleden kalbe talip olanın tefekkür vadisinde ihtiyacı olan binitidir. Kalbi olanın fikri de olmalıdır, çünkü kalp fikir olmadan yol alamaz. Kalp fikir olmadan kuvvetlenemez, dokunduğunu dönüştürecek bir etkiye kavuşamaz. Etkisi olsun isteyen fikir sahibi olacak. Yeni dönem hediye kitabımız işte bu ihtiyaca binaen hazırlandı. Hediye kitabımızdan tadımlık bir seçki için buyurun…”

MÜŞÂHİD / S.BİLGEHAN EREN

“FİKRİ İMHA TEŞEBBÜSÜ”

“Sadettin Ökten Hoca’nın deyimiyle; ‘‘Modern çağdaki en büyük sıkıntımız müstağni kalabilmek.’’ Hâsılı, gözü dönmüş, imanı sönmüş, cebi dolmuş ama gönlü boş kalmış; vefayı, sadakati, diğerkamlığı unutmuş” fertlere dönüştük.

FÜTÛHÂT-I MEDENİYYE YOLCULUĞU / YUSUF KAPLAN

“Gazali Yıkıcı mı, Kurucu mu`”

“Hz. Peygamber (s.a.v.), akîdevî açıdan, Gazâlî fikrî açıdan, Osmanlı da siyâsî açıdan hem dün “kurucu” roller oynamıştı; hem de daha önemlisi de yarın yine bu kurucu rollerini oynayacaktı.

SEYYAH / ADEM ÖZKÖSE

“Afganistan’a Yolculuk 8: Çocukların Sevgilisi Ebu Ömer”

“Ebu Ömer yeni aldığı silahları arabanın arkasına attıktan sonra bir bakkala uğradı ve ceplerini çikolatalarla doldurdu. Bu durum gözümden kaçmamıştı. Kaldığımız eve dönmek için Ebu Ömer’in kullandığı arabaya tekrar bindik. Biraz ilerledikten sonra onu tanıyan sokaklardaki çocuklar “Ebu Ömer, Ebu Ömer!” diye bağırmaya başladılar. Ebu Ömer keyifli bir şekilde arabayı durdurdu. Arabanın etrafı kısa bir süre içinde Afgan çocuklarla doldu.”

SÖYLENMELER / AYŞEGÜL GENÇ

“Son Kuşlar”... “Geldin kıyıya vurdun. Yoktum. Denize baktın, Musa’yı andın, kumlara koymak için belki bir kitap aradın. Yoktu. Denize doğru kuşlar havalandı. Birbirinden habersiz kuşlar… Son kuşlar.”

ZAMANSIZ DÜŞÜNCELER / MESUT KAYA

“Nerede el-Cezerî’nin Cizre’si`”... “Cizre, medreseleri, müderrisleri, meşayıhı ve evliyasıyla kadim bir İslam şehri. Ancak Cumhuriyet dönemindeki yozlaştırma faaliyetlerinin, 30 küsur yıldır terörün can evinden vurduğu şehrin içler acısı halinin manzarası ortada.”

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL

“İki Damla Gözyaşı, Ne Gün İçin Saklanır`”

“Fâruk Efendi Ağabey’in hayatı, Sâmi Efendi Hazretleri’yle tanışmasıyla bambaşka bir boyut kazanır. “-Mübârekle zaman zaman karşılaşırdık. Hep ürperirdim. Önünü alamadığım hislerim olurdu. Kendilerinin sonradan anlattığına göre bizi o zamandan gözlerine kestirmişler; sonra tanışıldı ve elhamdülillah yolumuzun eşsiz nimetlerine erişmemize vesile oldular” derlerdi.”

KLİNİK PSİKOLOG / MEHMET DİNÇ

“Allah Vardır!”... ““Allah Vardır” diyelim, sesli de söyleyelim sessiz de, yalnızken de söyleyelim kalabalıklar içinde iken de, zor zamanda da söyleyelim kolay zamanda da…”

BİR BAŞKA AÇIDAN / TAHA KILINÇ

“Kudüs İçin 4 Teklif”... “Bugünden tezi yok, Kudüs’le ilgili bilgi anlamında ne eksiğimiz varsa oturup tamamlayacağız. Gündemimiz, derdimiz, mevzumuz Kudüs olacak.”

DOSYA/SALİH YÜZTGENÇ

“Evinize Hoş Geldiniz GENÇ OSMANLILAR!’’

“4-14 Eylül tarihleri arasında Türkiye Koordinasyon ve İşbirliği Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı destekli, Uluslararası Genç Derneği (UGED) öncülüğünde gerçekleşen “Balkan Kardeşliği” projesiyle de, Balkanlar olarak bilinen coğrafyadaki kardeşlerimizle buluşuldu…”

GÖNÜL DERGÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

“İnsan konuşacaksa, sükûttan daha kıymetli hikmetler söylemelidir. Bunun yanında güzel konuşmak için de, evvelâ dinlemeyi öğrenmek, Hak dostlarının nasihatlerine gönül vermek ve kalbin hikmetle dolması şarttır. Nitekim Cenâb-ı Hak, çok dinleyip az konuşması için insana iki kulak, bir dil bahşetmiştir. Çok konuşmak, insanı kısa zamanda gözden düşürür. O hâlde az ve yerinde konuşmalı, ölçüyü kaçırmadan, teennî ile söz söylemelidir. Zira söz, ok gibidir, ağızdan çıktıktan sonra bir daha geri dönmesi mümkün değildir. Söylemeden önce sen ona hâkim iken, söyledikten sonra o sana hâkim olur.”

CAN DAMLALARI / ALİCAN TATLI

“Allah Dostlarından: Sen Henüz Küçüksün Deme!”, “Tarih: Tarihine Yabancı Olanların Akıbeti”, “Nasihat Fayda Verir”, “Kıssadan Hisseler: İradeni Sağlam Tut”...

BEYTÜLHİKME / ASIM GÜLTEKİN

“İçinde Marşlar Bulunan İlk Albüm Hangisi`!”

“1- Albümlere girmeden önceki ilk süreç 2- Bant tiyatrosu kasetlerine girme süreci 3- Baştan sona müzik eserlerinden oluşan bir müzik kaseti olma aşamaları var. Bu nedenle bu müziklerin ilki nedir, hangisidir diye sorduğumuzda üç ayrı cevaba ulaşıyoruz.”

YARIM DERVİŞ / SİNAN DERVİŞ

“Herkes İmanımızın Peşinde”

“Söylenilen ve gösterilenlerin aynına veya aksine; ama mutlaka inanırız. İnanmama durumu bile bir inançtır. Öyle olmadığına inanma hali... Keza insan; inançlarının eseridir. Esiridir.”

AYRINTILAR / TURGAY BAKIRTAŞ

“Fotoğrafın Tehlikeli Gücü”

“Fotoğraf, doğası gereği bir ânı olduğu gibi dondurur. “Gerçeği” en çıplak haliyle önümüze serer. İyi bir fotoğraf sayfalarca yazıdan, “mükemmel” bir fotoğraf ise aylar süren propagandadan daha işlevsel ve tesirli olabilir.”

MÂNEVÎ KİŞİLİĞİN İNŞÂSI / DR. ÂDEM ERGÜL

“Koşun Koşturun Ama Hedefiniz Doğru Olsun!”

“İnsan, hayır yolunda öncelikle kendisiyle yarışmalıdır; bugününü, dünün hayırlarından daha fazlasıyla doldurmaya bakmalıdır. Nefes nefes, hayırlarla ömrü bereketlendirme niyet ve azmi ne büyük bir ufuktur.”

PORTRE/YUSUF TEMİZCAN

“Libyalı Bir Yiğit Ömer Muhtar”

“Ömer Muhtar’ın emrindeki güçler ile İtalyan kuvvetleri arasında uzun yıllar çatışmalar devam eder. 1923 ile 1932 arasında süren bu mücadele tarzı ile her yıl en az 50’den fazla muharebe, iki yüzden fazla küçük ölçekli çatışmalar olur. Korkmadan, kaçmadan direnirler. Muhtar, çoban kılığına girerek İtalyan’ların arasında dolaşır ve savaş stratejilerini öğrenmeye çalışır.”

B-İLGİNİZE/SEVİLAY KÖSEBALAN

“İnternet Bağımlılığı Gerçek!”

“Teknoloji, iyi bir hizmetçi fakat tehlikeli bir efendidir.” Christian Lous Lange”

TEMENNİ / İBRAHİM ADIYAMAN

“Notlar/Cesetler”

“Bu fena, bir karadelik gibi durmaksızın, bir insan gözünün görüp görebileceği en büyük iştahla duraksız ve nefessiz her şeyi içiyor. Meçhul bir denizin derinlerinden getirilip, işlenmiş suni derilere hapsedilen kum taneleri, yağı gelmiş kara bantlar, büyük boy aynaları, cam vitrinler, laklanmış kalantorişi pazar poşetleri, bin bir surat arabalar ve daha nicesiyle ‘geçen zaman’; gün olur bir şeyler bir şeyleri tetikler, yelkovan tüm belirleyiciliğiyle donar kalır ve büyük bir patlamayla hükmünü yitirir. O kalın perde, ozanların binlerce yıldır büyülü sözlerle anlattığı gibi değil, tam aksine bir daha asla kapanmamak üzere, tüm giziyle yekhamle açılıverir.”

VURGU / BÜLENT ŞİRİN

“ŞOTA: EN YERLİ YABANCI”

Türkiye’de başka takımda oynayamaz, ancak Trabzonspor’dan ayrıldıktan sonra gittiği Avrupa’da başarılarına devam eder Şota. Hem de Ajax ve Glasgow Rangers gibi en üst düzey takımlarda.

GEZİ-YORUM / HANDE BERRA

“Limon Ağacı”... “Pirgi’ye düşüyor yolum, boyalı köye. Evlerin cephesi siyah beyaz geometrik desenlerle bezeli, begonviller tırmanmış duvarlara, parmaklıklarda kurumayı bekleyen kırmızı domatesler asılı. Kızgın güneş yumuşayarak süzülüyor sokaklara.”

SORDUK-ÖĞRENDİK/SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

- Hediye kitaptan haber var mı` (Sinan Sulun)genc_dergisi_2015

- Yılları devirdiniz! Dergilerin sıkça kapandığı bir ülkede sizin yürüyüşünüz devam ediyor! Yürekten tebrik ediyorum GENÇ’i! (Saliha Akalın)

- GENÇ’i Ailem Gibi Görüyorum, Çünkü… (Ahmet Faruk Dursun)

MİKRO ÂLEMDEN MAKRO ÂLEME/CİHAN TAŞTAN

“TÜRKİYE’NİN ZEKİLERİNİ DEVŞİRELİM; İSRAF OLMASIN!”

“Fatih’lerimizi bulmayı dert edinmeliyiz! Bir Fatih değil; binler Fatih’i bir araya getirerek ülkenin yüzyıl sonrasını detaylıca planlayabilmelerine ortam hazırlamalıyız!”

MAKRO ÂLEMDEN MİKRO ÂLEME/MUAZ ERDEM

“GÖKYÜZÜNÜ DE KORUNMUŞ BİR TAVAN YAPTIK”... “O halde Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz`” (Rahmân, 13)

bkz: 10/SAMİ YAYLALI

“Aşere-i Mübeşşere - On ve Onluk Sistem - 10 Numara Futbolcu - GENÇ’in 10. Yılı - Aşr-ı Şerifi Kim Okuyacak` - Dekalog - De architectura libri decem - Aşure”

GENÇ’ten Haberler

“Bu Kampta Herkes Sebepsiz Gülüyordu”, “Sevgi ve Samimiyet Fazlasıyla Burada!”, “Bu Kamp Bir Diriliş Çağrısı Oldu!”, “İlk Defa Katıldım, Fazlasıyla Nasiplendim”, “GENÇ Yine Yine Yeniden Afrika’da!”, “38. Genç Gönüllüler Buluşması’na Hazır mısınız`”, “Trakya Bölge Buluşması Edirne’de!”...

BİLİŞİM – NET / MUHAMMED MURAT TUTAR

“TEKNOLOJİNİN İNSANLIĞIMIZA ETKİSİ” - “DÜNYA COĞRAFYASINI TANIYIN” - “TÜRKİYE 4.5G’YE HAZIRLANIYOR”

FOTOĞRAF / HALİL İBRAHİM KURUCAN “FOTOĞRAFTA IŞIK OYUNLARI!”

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

“Kendi Tarzında Başarılı Ama...”, “Ümit Verici Yazılar...”, “Cesaret Lütfen!” “Damıtarak, Sade Bir Dille...”

Ayın Yazısı: “Hürriyet Kokulu Çocuk: Hanzala” Kübra Ataş

ÖDÜLLÜ TEST/ AYŞE YAZICILAR

23 Ekim’e kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, muhteşem bir hediyemiz var: Asım Köksal’dan İslam Tarihi, sempatik boy, 8 cilt. test@gencdergisi.com

Geçen ayın talihlisi: Eda Canpolat

GENÇ DERGİ EKİM 2015 RÖPORTAJLARI

Ali Can: “Bu Kitap Fikir Derdi Olanlar İçin Hazırlandı!” Konuşan: Salih Yüztgenç

Mozale Miraç: “MOZOLEYİ BIRAKIP YOLUMA MİRAC OLARAK DEVAM EDECEĞİM” Konuşan: Muhammed Yazıcı

Osman Doğan ile… “TİYATROYU SEVDiREN EKiP!” Konuşan: Salih Yüztgenç

İstanbul Bilimler Akademisi (İBA): “AKADEMİK VE ENTELEKTÜEL ÇEVRE SUNUYORUZ” Konuşan: Salih Yüztgenç

Tasmim Vakfı Genel Başkanı Sofyan Moroccan ile… “HOLLANDA’DA SOKAKLARI SÜSLÜYOR HADİS-İ ŞERİF POSTERLERİ” Konuşan: Hatice Sarı

Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.