Fransa'da Ne Oldu?

Fransa'nın başkenti Paris'te art arda silahlı ve bombalı saldırılar düzenlendi. Bir konser salonunda rehin alınan en az 100 kişi, polisin operasyonuna rağmen, saldırganlar tarafından öldürüldü. 7 saldırıda toplamda en az 140 kişi öldü. Fransız polisi 8 saldırganın öldüğünü açıkladı. Ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

Fransa'nın başkenti Paris, hem bombalı ve silahlı saldırıların hem de rehine eyleminin hedefi oldu. En az 140 kişi öldü. Fransız polisi 8 saldırganın öldüğünü açıkladı.

İLK SALDIRI

İlk saldırı bar ve restoranların yoğunlukta olduğu 10. ve 11. bölgelerde yaşandı. Silahlı kişiler etrafa kalaşnikoflarla ateş açtı.

Bu saldırının hemen ardından Stade de France yakınlarında iki patlama yaşandı. Reuters'e konuşan polis kaynakları, silahlı ve bombalı saldırılarda yaklaşık 40 kişinin öldüğünü, 60 kişinin de yaralandığını söyledi.

İlk saldırıların ardından Les Halles'te bir alışveriş merkezinde bir silahlı saldırı daha düzenlendi.

KONSER SALONUNDA 100 REHİNE

Bataclan Konser Salonu'nda ise yaklaşık 100'den fazla kişi rehin alındı. Polis Bataclan'a operasyon başlattı, içeride bulunanlarının çoğunun öldüğü bildirildi. Konser salonundaki üç saldırgan polis tarafından öldürüldü.

HOLLANDE'IN BULUNDUĞU STADYUMDA PATLAMA SESİ DUYULDU

Stade de France yakınlarındaki saldırı sırasında, stadda Fransa-Almanya maçı oynanıyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Holande da stadyumdaydı. Patlama sesi stadyumdan duyulduktan sonra Hollande güvenlik güçleri tarafından stadyumdan güvenli bir bölgeye götürüldü.

TÜM SINIRLAR KAPATILDI

Hollande, saldırıların ardından yaptığı açıklamada, ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı ve tüm sınırların kapatıldığını duyurdu. Hollande'ın sınırları kapatma gerekçesi; saldırıyı düzenleyenlerin kaçmaması ve başka saldırganların ülkeye girmesinin engellenmesi.

ÖLÜ VE YARALILARIN SAYISI

Le Parisien gazetesi, Fransız otoritelere dayanarak,  olaylarda ölen ve yaralanaların sayısını şu şekilde verdi;

Bataclan: En az 100 ölü, 7'si ağır 11 yaralı

Rue Charonne: 19 ölü, 13'ü ağır 23 yaralı

Rue Bichat: 14 ölü, 10'u ağır 20 yaralı

Avenue de la Republique: 4 ölü, 11'i ağır 21 yaralı

Stade de France: 4 ölü, 11'i ağır 50 yaralı

Boulevard Beaumarchais: 3'ü ağır 7 yaralı

paris-harita_2

SALDIRILARI KİMİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ BELLİ DEĞİL

Başkentte peş peşe düzenlenen saldırıları kimin ya da kimlerin düzenlediği henüz belli değil. Ancak Reuters'a konuşan ABD Savunma Bakanlığı kaynakları, saldırıların koordine olduğunu söyledi.

Kaynak: Al Jazeera, AFP, Reuters

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.