Gaziantep’e Neden “Gazi” Unvanı Verildi?
Gaziantep niye “Gazi” unvanını aldı? Gaziantep'e “Gazi” unvanı ne zaman verildi? Kısaca Gaziantep'e “Gazi” unvanının verilişi.
1. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk olarak 17 Aralık 1918’de İngilizler şehre girdiler. Yaklaşık bir yıl süren işgalin ardından Fransızlar ile yaptıkları anlaşma gereği 5 Kasım 1919’da burayı onlara terk ettiler.
GAZİANTEP NEDEN “GAZİ” UNVANINI ALDI?
Gerek Fransızlar’ın gerekse onlarla birlikte hareket eden Ermeniler’in baskı ve zulümleri halkın direnişine yol açtı. Antep-Kilis hattında Şâhin Bey liderliğinde büyük bir müdafaa başladı. Onun şehit edilmesinden sonra bu defa Antep çatışmalara sahne oldu. Antep halkı, 1 Nisan 1920’den 7 Şubat 1921’e kadar “Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum” diyerek Fransızlara karşı direniş gösterdi. Fransız kuvvetlerine karşı büyük bir mücadele verdi. Bu süre içerisinde yapılan kuşatma, Antep halkını açlık, sefalet ve mühimmat sıkıntısıyla karşı karşıya bıraktı.
İstiklal Savaşı sırasında “Antep Savunması” adıyla tarihe geçen bu mücadelede 6 bin 317 vatan evladı şehit, binlerce kişi de gazi oldu. Bunun sonucunda Antep’in direnişi kırıldı ve şehri savunan Türk kuvvetleri geri çekildi. Böylece Fransızlar 9 Şubat’ta şehirde duruma hâkim oldular.
GAZİANTEP’E “GAZİ” UNVANINI NE ZAMAN VERİLDİ?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), kendi gücüyle işgale on ay dayanan ve düşmana geçit vermeyen Antep’e 6 Şubat 1921’de “Gazi” unvanı verdi. Böylece şehir “Gaziantep” adıyla anılmaya başlandı.
Fransızlar Ankara Antlaşması’nın ardından 25 Aralık 1921’de şehri boşalttılar ve Gaziantep iki yıl süren işgalden kurtuldu.