Gazze'de Elektrik Krizi Büyüyor

Filistinliler Gazze'de elektrik şirketlerinin ödediği vergilerdeki artış ve İsrail ile Mısır'dan gelen nakil hatlarındaki arızalar nedeniyle zorluklar yaşıyor.  

Gazze'de elektrik şirketlerinin ödediği vergilerdeki artış ve İsrail ile Mısır'dan gelen nakil hatlarındaki arızalar elektrik krizinin büyümesine neden olurken, yaşanan uzun süreli kesintiler yıllardır İsrail ablukası altında bulunan Filistinlilerin mevcut sıkıntılarını daha da artırıyor.

Bu durumdan en çok etkilenen kentin varoşlarındaki Filistinliler, bir süredir yaşanan elektrik sıkıntısının, kış aylarıyla birlikte daha da hissedilir hale geldiğini, ısınma ve aydınlatma için kullanmak zorunda kaldıkları iptidai araçların neden olabileceği muhtemel yangınlar konusunda endişeli olduklarını anlattı.

Muhammed Ebu Nimr isimli Filistinli gecekonduda ısınmak için yaktıkları teneke ve mangal benzeri araçların çok güvenli olmadığını bildiğini, ancak elektrik kesintileri nedeniyle başka çareleri de olmadığını belirtti.

Ebu Nimr, "Ailem için tehlike oluştursa da ısınmak için bunları kullanmak zorundayız. Şiddetli soğuktan sonra bununla bir nebze olsun ısındık." dedi.

Elektrik krizinin yeni olmadığını dile getiren Ebu Nimr, "Elektrik krizi aslında uzunca bir süredir devam ediyor. Şimdiye kadar çözülmedi, yakın zamanda çözülecek gibi de görünmüyor. Kışla birlikte kriz Gazze halkı tarafından daha çok hissedilmeye başlandı." ifadelerini kullandı.

Çocuklarının mum ışığında ders çalıştığını söyleyen Abir Zagrab (35) isimli anne de "Aydınlatmada mum kullanıyoruz. Geçen sene mum kaynaklı bir yangında evimiz hasar gördü. Çok şükür ölen yaralanan olmadı. Buna rağmen yine mum kullanmak dışında yapabileceğimiz bir şey yok."dedi.

Jeneratör ya da yakıt alacak imkanlardan yoksun olduğunu söyleyen Zagrab şöyle konuştu:

"Elektrik bugün sadece iki saat geldi. Hayat bu şekilde çok zor. Yetkililerden bu konuya acil bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Sıkıntılarımız günden güne artıyor. Elektrik sorununun yanında bir de mutfak tüpü bulmakta zorluk çekiyoruz. "

10 YILDIR ELEKTRİK SIKINTISI YAŞANIYOR

Gaz ve Petrol İstasyonu Sahipleri Derneği üyesi Nur El-Haznedar ise Gazze'de kış aylarıyla birlikte mutfaklarda kullanılan tüpler için yüzde 60 oranında gaz sıkıntısı çektiklerini bunun da büyük bir krize yol açtığını belirtti.

Gazze'de Hamas'a bağlı elektrik dağıtım şirketi, Ramallah'taki Filistin hükümetinin elektrik santralini çalıştırmak için gereken yakıta ek vergi uygulamasının krizi büyüttüğünü belirtiyor. Filistin hükümeti ise bunu reddederek, Hamas'ın dağıtım şirketi ve enerji kurumunda etkinliğini sürdürmesinin hükümetin görevlerini yerine getirmesini engellediğini savunuyor. Gazze'de 10 yıldır elektrik sıkıntısı yaşanıyor.

Filistin hükümeti, Gazze ve Batı Şeria'da yerel piyasada satılan tüm yakıt türlerinde yüzde 90 oranında vergi uyguluyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.