Gazze'de Yıkılan Camiler
İşgalciler Gazze Şeridi'nde 471 gün devam eden saldırılarında bölgedeki yaklaşık 1244 camiden 738'i yerle bir etti.
Gazze Şeridi asırlar boyunca Asya'ya ve Afrika'ya açılan bir kapı, dünya için önemli bir merkez, birçok farklı medeniyetin buluşma noktası, bir arada yaşam kültürünün ve farklı dinlerin beşiği oldu.
İşgalcilerin 7 Ekim 2023'te başlattığı ve 471 gün devam eden saldırılarında Gazze Şeridi'ni harabeye çevirdi.
Bölgede korkunç bir katliam ve yıkım gerçekleştiren işgalciler, mukaddesata da hürmet etmeyerek mübarek mekanları tarumar etti.
İşgalciler, 7 Ekim 2023'ten 19 Ocak 2025'e kadar devam eden saldırılarında Filistin tarihinin zenginliğini ve derinliğini yansıtan çok sayıda tarihi camiyi tamamen ya da kısmen yıktı.
Bu kutsal alanlar işgalcilerin havadan ve karadan saldırılarının doğrudan hedefi oldu, bu da korkunç yıkımlara ve ağır insan kayıplara yol açtı.
İbadethanelere saldırmakla yetinmeyen işgalciler, din alimlerini ve imamları da öldürdü.
İşgalciler 738 camiyi yerle bir etti
Gazze'deki Vakıflar Bakanlığı Sözcüsü İkrami el-Mudellel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İşgal güçlerinin düzenlediği saldırılarda bölgedeki yaklaşık 1244 camiden 738'i yani yüzde 79'u yerle bir oldu." dedi.
İşgalcilerin mabetleri kasıtlı olarak hedef aldığını ifade eden Mudellel, saldırılarda 189 caminin kısmen, 3 kilisenin de tamamen yıkıldığını kaydetti.
Mudellel, "İşgal güçlerinin, cami ve ibadethaneleri hedef alması, tüm kutsalların, uluslararası ve insan hakları hukukunun açık ve net bir ihlalidir. İşgalciler ayrıca Vakıflar Bakanlığına bağlı 255 din adamı ve imamı öldürdü, 26 kişiyi gözaltına aldı." dedi.
İşgalcilerin ibadethanelerin Filistinliler için ne denli önemli olduğunu bildiğini ve bu nedenle kasıtlı olarak buraları hedef aldığını belirten Mudellel, bu saldırıların din savaşı kapsamına girdiğini söyledi.
Mudellel ayrıca işgalcilerin bölgedeki toplam 60 mezarlıktan 32'sini hedef aldığını, 14'ünü tamamen, 18'inin ise kısmen yok ettiğini aktardı.
İşgalcilerinGazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yıkılan bazı camiler şöyle:
Büyük Ömer Camii
Gazze'nin tarihi Eski Şehir bölgesinde yer alan ve bölgenin en eski ve en büyük camisi olan Büyük Ömer Camii adlı yapının tarihi Hristiyanlık ve İslam'dan da öncesine dayanıyor. Tarihi Filistin topraklarında yerel dinler için mabed olarak kurulan yapı, Bizanslılar tarafından 5. yüzyılda kiliseye, 7’nci yüzyılda Halife Hz. Ömer döneminde camiye çevrildi.
Tarih boyunca birçok kez deprem ve haçlı saldırıları sonucu yıkılan cami, Memluk'ten Osmanlı'ya kadar çeşitli dönemlerde yeniden inşa edildi. Birinci Dünya Savaşı'nda yeniden hasar gören cami 1925'te restore edildi.
Ünlü seyyah İbn Batuta'nın "estetik cami" olarak nitelendirdiği, Gazze'deki Filistinlilerin de "küçük Mescid-i Aksa" olarak da tanımladığı caminin 1400 yıllık minaresi, işgalcilerinbombardımanında yıkıldı, caminin bir bölümü de zarar gördü.
Seyyid Haşim Cami
Seyyid Haşim Camii, Gazze kentinin doğusundaki Ed-Derac Mahallesinde bulunuyor.
Hz. Muhammed'in büyük dedesi Haşim bin Abdulmenaf'ın mezarının bulunduğu yere yapılan Seyyid Haşim Cami ve türbe nedeniyle kent "Gazze Haşim" olarak adlandırılıyor.
Cami, 7 Aralık 2023'te işgalcilerin savaş uçaklarının bombalaması sonucu ağır hasar gördü.
Katib Vilayet Cami
Tarihi Memluk dönemine uzanan cami Porphyrius Kilisesi ile aynı duvarı paylaşıyor ve Gazze'deki önemli arkeolojik camilerden biri olarak kabul ediliyor.
Cami, 17 Ekim 2023'te işgalcilerin topçu bombardımanına maruz kaldı ve ağır hasar aldı.
El-Ömeri Camii (Cibaliya)
Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde bulunan el-Ömeri Camii de işgalcilerin saldırılarında tamamen yıkılan camiler arasında yer aldı.
Cibaliya bölgesinin en eski ve simge yapılarından biri olan el-Ömeri Camii, bölge sakinleri tarafından "Ulu Cami" olarak anılır.
Memluk mimari tarzıyla öne çıkan cami, işgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 2008 ve 2014 saldırılarında hedef alınmış ve yıkılmış olsa da bölgenin önemli bir simgesi olmaya devam ediyor.
Kaynak: Diyanet Haber