Gazze'ye 3. Özgürlük Filosu Yolda

Gazze'ye yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan üçüncü Özgürlük Filosu Yunanistan'ın başkenti Atina'dan yola çıkıyor. 2010'da İsrail'in saldırdığı Mavi Marmara'yı organize eden İHH ise filoya katılmayacağını açıkladı.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin internet sitesinde yer alan habere göre, "Miles of Smiles" (miller ve gülümsemeler) konvoyunun başkanı Dr. İsam Yusuf, İsrail'in engelleme tehditlerine rağmen, üçüncü Özgürlük Filosu'nun birkaç saat içinde Gazze'ye gitmek üzere Atina'dan yelken açacağını belirtti.

Aktivistlerin tüm tehditlere rağmen ‘iyi niyetle’ Gazze'ye giderek, uygulanan ablukayı kırmada kararlı olduklarını belirten Yusuf, uluslararası toplumu İsrail'in filoya saldırma tehditlerine karşı ahlaki sorumluluk almaya ve çok uluslu konvoyu korumaya çağırdı.

"Gazze Ablukasının Kırılması İçin Avrupa Kampanyası" yetkilisi Rami Abdu da Gazze’de düzenlediği 3. Özgürlük Filosu'na ilişkin basın toplantısında, "İsrail'in 3. Özgürlük Filosu'na saldırıda bulunabileceği konusunda uyarıyoruz. Katılımcılara her kim zarar verirse uluslararası mahkemelerde takipçisi olacağız" dedi.

Çok sayıda Arap ve Avrupalı aktivistin yanı sıra Tunus'un eski devlet başkanı Muhammed Munsif Marzuki de filoya katılmak üzere Yunanistan'a gitti.

İHH ÜÇÜNCÜ ÖZGÜRLÜK FİLOSUNA KATILMAYACAK

İHH Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya ise "Geçmiş yıllardaki özgürlük filolarına katıldık. Bu defa katılmayacağımızı ilan ediyoruz" diye konuştu.

Kaya, "Her katıldığımızda İsrail 'terörist örgüt' olmakla suçladı. Bu defa İsrail'e yalnız olmadığımız ve 37 ülkenin Gazze'yi desteklediğini ispatlamak için konuyu uluslararası katılımcılara bırakarak, filoda yer almamaya karar verdik" ifadelerini kullandı.

İSRAİL, ENGELLEME TALİMATI VERDİ

İsrail radyosunun askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre ise, İsrail güvenlik güçleri üçüncü Özgürlük Filosu'nun Gazze karasularına girmesinin engellenmesi için ilgili mercilere talimat verdi.

Konuya ilişkin İsrail tarafından resmi açıklama yayımlanmadı.

İsrail askerlerinin 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısı sonucu Mavi Marmara'da on kişi hayatını kaybetmişti.

2010'DA SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

Abluka altındaki Gazze'ye yardım malzemesi götüren Özgürlük Filosu kapsamında katılan Mavi Marmara gemisi, 2010 yılında uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına maruz kalmış ve müdahale sonunda 10 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Ankara’nın resmi özür talebine olumsuz cevap veren İsrail’le Türkiye’nin ilişkileri kopma noktasına gelmişti.

BM'nin 105 sayfalık raporu, İsrail komandolarının gemide örgütlü ve şiddetli bir direnişle karşılaştıklarını öne sürmüş, askerlerin kendilerini korumak için güç kullanmaları gerektiğini savunmuştu.

Buna karşın İsrail askerlerinin aşırı ve mantıksız güç kullandığını vurgulayan BM raporu, yolcuların hayatlarını kaybetmesini kabul edilemez bulmuştu ve İsrail askerlerinin daha sonra da yolculara kötü muamele ettiğini aktarmıştı.

Rapor, İsrail'e üzüntüsünü uygun biçimde açıklaması ve tazminat ödemesini tavsiye etmişti.

Dikkat çeken bir başka nokta ise raporun, İsrail'in Gazze'yi deniz ablukası altında tutmasını yasalara uygun bulması olmuştu.

Raporun içeriğine sert tepki gösteren Türkiye, İsrail ile diplomatik ilişkilerin ikinci kâtip düzeyine düşürülmesi de dahil olmak üzere bir dizi kararı hayata geçirmişti.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.