Genç Dergi Dokuz Yaşında!

Genç Dergi Ekim [2014] sayısı ile 9. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 9. yıla özel tasarımını ve içeriğini yenileyen dergi, dolu dolu bir sayı ile okurlarını bekliyor.

Genç Dergi “Editörden müjdeli bir haberle karşılıyor sizleri: “Hem Hayat Hem de Dünya Bizimdir”

Süleyman Ragıp Yazıcılar, “GENÇ Dergisi 9 Yaşında” diyerek siz, değerli okurlarımızdan gelenleri cevaplandırıyor, paylaşıyor. Sizden gelenler: “GENÇ’le Tanıştığım İçin Mutluyum”, “İşte Budur Benim Aradığım”, “Aşkınız Yıllarca Devam Etsin”.

“Davutoğlu ile Yeni Türkiye, Dünyaya Parmak Isırtan Operasyon, Geleceği İmam-Hatipler Taşıyacak, Mazlumun Her Daim Yanındayız, Başörtüsü Ortaöğretimde de Serbest” İbrahim Özkahyaoğlu’nun Ekim sayımızda Türkiye Gündemi için seçtiği başlıklar.

Beytullah Demircioğlu’nun Dünya Gündemi için seçtiği başlıklar ise şöyle: “IŞİD’in Tasfiye Projesinin Başarı Şansı Ne?, Batı Basınının Çamuru ve Yeni Türkiye Gerçeği, Rehinelerimizin Kurtuluşuna Sevinemeyenler, Rehineler Kurtulduğuna Göre, Bağımsızlık Virüsü Avrupa’yı Tehdit Ediyor, Türkiye Dünya’nın En Cömert Ülkesi”.

Mehmet Lütfi Arslan, çok önemli bir yazı ile bu sayımızda da Dosya’nın hemen önündeki yerini alıyor.“Gençlik Hareketi Boşluğu Var mı?” başlığıyla gençliğe dair yapılan projelerde boş kalan yeri işaret ediyor.

Mehmet Köprülü de önemli bir tavsiye ile bir sonraki sayfada. “Bir Cami, Arkadaşın Olsun” diyor…

362_011020141801_756934102

“NİYET ETTİM ÖNCÜ OLMAYA” 

Dosya’mız ise hem dopdolu hem de sizlere yeni bir lezzetten tadımlık bir lokma sunuyor. “Niyet Ettim Öncü Olmaya” diyor ve sizleri yeni dönemde, abonelerimize hediye edeceğimiz 365 Lider Davranış kitabından seçilmiş bölümlerle baş başa bırakıyoruz. Okumak ve olmak için… Unutmadan, hemen öncesinde, kitaba dair bir röportaj var. Kimle mi? Tabii ki kitabın yazarı Dr. Âdem Ergül ile…

Bir diğer röportajımız da sürpriz bir isimle. Gençlere ve gençliğe verdiği önemle kendi döneminde birçok farklı uygulama ile Diyanet İşleri’ni düzenleyen Başkan Mehmet Görmez ile… Gençlere, “Geç Gelme Genç Gel” diye sesleniyor. Kaçırılmaması gereken bir röportaj… Süleyman Ragıp Yazıcılar konuştu.

“CEMAATLER OLMADAN ASLÂ!”

Her ay yazıları merakla beklenen yazarımız Yusuf Kaplan’da sıra. Bu ay yine hikmete doğru yolculukta farklı bir bakışla yola devam ediyor. Başlığı: “Cemaatler Olmadan Aslâ!”

Âdem Özköse ise bizleri Balkanlar’a doğru yola çıkarıyor. Sırbistan ve Karadağ arasında kalan bir bölgeden, Sancak’tan sesleniyor. “Osmanlı’nın Son Sancağı” diyor…

Sıradaki röportajımız, her yazısı gazetelerde ilgiyle takip edilen bir köşe yazarımızla. Etyen Mahcupyan, günü, gündemi ve gün ile bitmeyeni anlatıyor, geleceğe umutla bakıyor. “Türkiye’den Kesinlikle Her Alanda Çok Parlak Kişiler Çıkacak”. Konuşan; Yusuf Temizcan.

Ayşegül Genç, Bagomoyo Afrika serisinden sonra, Söylenmeler ile yeniden aramızda. Yeni dönemin ilk sayısında, Söylenmeler’de sizleri “Muhacir veya Ensar Olabilmek İçin Sürgünden Dönmek Gerekir” başlıklı yazı bekliyor.

Rabia Gülcan Kardaş ise Kelimeler köşesinde önemli bir yazıyı sizlerle paylaşıyor. Bu önemli yazı, önemli bir soru ile geliyor: “Bekârın Canı mı Çıksın?”

Yediklerinize dikkat ediyor musunuz? Etmiyorsanız henüz dünyayı kucaklayacak kalbî seviyeye ulaşmamışsınız demektir. Ne alakası mı var? Mehmet Dinç, bu sorunun cevabını başından geçen bir hadise ile anlatıyor: “Küresel Isınma Kalbî Soğuma”

“GÜN DOĞMADAN NELER DOĞAR”

Asım Gültekin, Üstad Sezai Karakoç’tan ödünç aldığı bir başlıkla kaleme almış yazısını. Sabah namazını, sabah namazına kalkanların güzelliğini anlattığı bu yazısının ödünç başlığı; “Gün Doğmadan Neler Doğar”u

Yeni Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na farklı bir bakışla yaklaşan Mesut Kaya, onu tarihten bir alime benzetiyor. Tarihten fakat halen yaşayan, yaşatan… Kim mi? “İbn-i Haldun’un Günümüzdeki Yüzü: Ahmet Davutoğlu”

Mehmet Emin Gül’ün sizin için seçtiği iki kitap var. İlki, Bülent Ata’nın “Anne Babanızı Nasıl Eğitirsiniz?” isimli kitabı. İkincisi ise dergimizin sayfalarında karşılaştığınız bir ismin ilk kitabı, Bilgehan Eren’in “Çıkmaz Sokak” isimli kitabı.

Geldik orta sayfaya… Osman Nûri Topbaş Hocaefendi, yeni dönemin ilk sayısında Seyyidlik hakkında bizleri bilgilendiriyor. “Resûlullah’ın Emanetleri” başlıklı yazısıyla…

Yeni yaşımızda bizi yalnız bırakmayan, eskimeyen bir sayfamız da Can Damlaları. Alican Tatlı, siz değerli okurlarımız için yeni bir seçki daha yaptı. Allah Dostlarından, Tarihten ve Ashabın Hayatından seçtikleri, bu ay da hayatımızı şekillendirecek mahiyette.

Necip Fazıl’ın O ve Ben isimli kitabında uzun uzun bahsettiği bir kişi var ki, tevazusu ile hakikati üzerinde taşıyan, Cumhuriyet döneminde ülkemizin manevi mimarlarından bir isim; Abdulhakim Arvâsî. Bu ay, Yusuf Temizcan’ın hazırladığı Portre sayfamızın da misafiri…

Halit Yasir Özoğul, bir eylem insanı olarak içeriden bildiriyor: “İşin İçinde Olmak”

“ŞİİR BİZİ YAVAŞLATIR”

Önemli bir röportajımız daha var. Hem şairliği hem abiliği hem de son dönemde gündem belirleyen köşe yazarlığı ile İsmail Kılıçarslan GENÇ için konuştu. Ve hızlı giden hayatta yavaşlamanın yolunu fısıldadı: “Şiir Bizi Yavaşlatır” Konuşan: Yusuf Temizcan.

Sinema sayfamızı yeni dönemimizde Aslı Toprak’tan devralan Kadir Bekâr, ilk tanıtımıyla huzurlarınızda… Sizler için seçtiği ilk film, “Arkadaşımın Evi Nerede?”

Bir sonraki röportajımız, kültür dünyamızı 2012’den bu yana değiştiren bir yayınevinin Genel Yayın Yönetmeni ile. Büyüyenay Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kirenci, yayınevine ve kültür dünyamıza dair önemli bilgiler verdi. “Bizi Cesaretlendiren; Kendi Kültürümüze Olan İnancımızdır”

Sıradışı bir kitapla tanışmak ister misiniz? Bilgehan Eren, Sıradışı Bir 28 Şubat Hikâyesi isimli kitabı tanıttı. Üstelik tanıtırken birçok malumatı bizlerle paylaşmaktan çekinmedi.

Derviş olamayan bir babanın mektupları ile karşılaştınız mı hiç? Evet, Harun Kırkıl’ın Mektubat-ı Abüziddin Fenari hikâyelerinden bahsediyorum. Bu ay Bektaşi Erenlerine konuk oluyor. Ve sizleri yine mizah dolu bir sayfa bekliyor.

Bir röportajımız daha var. Kızılay’ın GENÇ Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu ile. Neler mi konuştuk? Ekim sayımızda sizleri bekliyor… Konuşan: Hüseyin Küçükali

“CENNETLERİNLE ÖRT BİZİ”

Yarım Derviş bu ay da farkında olmadığımız fakat burnumuzun ucundaki bir hatayı işaret ediyor. Sinan Özgenç, “Anlamayacağına Söz Verirsen Okumana İzin Veririz” diyor…

Örtünmek güzeldir. Peki ne ile örtünmek en güzeldir? Selim Tiryakiol, bize örtülerin en güzelini bir dua ile hatırlatıyor: “Cennetlerinle Ört Bizi”

GENÇ’e Kırgızistan’dan kardeş geldi! Carkınbay Sebetov, bize, Kırgızistan’da çıkardıkları “KENÇ” dergisi hakkında konuştu. İlgiyle okuyacağınızı düşündüğümüz bir röportaj… Konuşan: Mehmet Emin Gül

Cihan Taştan yine bilim dünyasını bizlerin anlayacağı dil ile önümüze getiriyor. “Bataryası Değiştirilen Üç Ebeveynli Çocuk”

Parayla saadet olur mu? Olur! Bülent Şirin kanıtlıyor: “Parayla Saadet Olmadığından Emin misiniz?”

Hatice Sarı, sayfalarımızı dünya Müslümanları ile tanıştırmaya devam ediyor. Bu ayki konuğu, Lübnan’dan müzisyen Abdullah El Zohbi. Röportajın başlığı: “Sanat Savaş Bölgelerinden Daha Çok Besleniyor!”

Bkz. sayfasının Ekim konusu: “Yeni”. Sami Yaylalı, sizler için hazırladı…

Bilişime dair en önemli haberleri ise Muhammed Murat Tutar derledi. “Mobil Kotanızı Kontrol Altına Alın, Kısa Linkin Uzunu, Başlat Menüsü Geri mi Dönüyor, 8 Yaşında 1.3 Milyon Dolar Kazanmak” bu ayın başlıkları.

GENÇ’ten Haberler’de Genç Gönüllüler’in faaliyetleri, GENÇ çevrenin hareketleri buluşuyor. Yurt içinden muhtelif yerlerden sevindirici haberler sizleri bekliyor…

Bütün bunlarla birlikte sizden gelenlerin değerlendirildiği Fotoğraf ve Yazı Atölyesi sayfalarımız yeni dönemimizde de devam ediyor… Siz göndermeye, Metin Karabaşoğlu ve Halil İbrahim Kurucandeğerlendirmeye devam ediyor.

Son sayfamızda ise Hande Berra, “Kayıp Kimlikler” başlıklı yazısı ile İsviçre’den sevgilerini bildiriyor.

Yepyeni sayılarımızda ve yepyeni yaşlarımızda görüşmek dileğiyle…

Ayrıntılı Bilgi: www.gendergi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.