Genç’in 100. Sayısında Neler Var?
Genç Dergi Ocak 2015 sayısı ile birlikte çift haneli sayılarına elveda diyerek 100’ler kulübüne merhaba dedi. Ve okurları için 100. sayının adına yakışır bir muhteva hazırladı. İyiliği, güzelliği, hayrı daha da çoğaltmak için gençliğe öncü olmaya devam eden Genç Dergi’nin 100. sayısı dolu dolu içeriğiyle genç okurlarını bekliyor.
GENÇin 100. sayı heyecanı Sorduk-Öğrendik sayfasında okurlardan gelen cevaplarla paylaşıldı: “100’ünüze Söylüyorum, GENÇi Seviyorum!”
Okurlarımızdan Abdussamed İnekçi; “Dergi Değil Bir Dergâh” diyor.
Muhammed Mustafa Kızılkaya ise “Hakuna Matata” diyor ve izah ediyor; “Bu ifadeyi GENÇ vasıtasıyla gittiğim Tanzanya’da öğrendim, manası ‘problem yok’ demektir. GENÇ Dergi de 100 sayıdır okurlarına %100’lük bir performans sergileyerek ‘Problem Yok’ sloganını söylemeyi başardı.”
Hemen sonraki sayfada sizleri yılın ilk “Türkiye Gündemi” karşılıyor. İbrahim Özkahyaoğlu’nun seçtiği başlıklar; “Tahşiyecilerin Suçu Ne?, Türkiye’de Basın Özgür mü?, Bedelli Çıktı Koşun!, Tarihimizle Buluşuyoruz, Televizyonda Bizden Bir Şeyler”
Beytullah Demircioğlu’nun “Dünya Gündemi” başlıkları ise; “Vesayetçi Odaklar ve Yalnızlaşan Türkiye Söylemi, IŞİD’in Doğuşuna Ebelik Eden CIA’in İşkenceleri, Erdoğan-Putin ve Batı’nın Derdi, Devran Dönüyor mu?, Vahşette Taliban Mantığı ve Pakistan’ın İstikrarsızlaştırılması”
2014 Almanak’ınız da GENÇte! Sinan ÖzGenç, 2014’ün akılda kalan hadiselerini sizler için derledi. “Bir Yıl Daha Böyle Geçti!..”
Geçtiğimiz ay vefat eden Fahreddin Tivnikli’nin hatırasına, Mehmet Lütfi Arslan bir yazı kaleme aldı. Bir ömrü Uhud’da, Okçular Tepesi’nde yaşadığını anlatıyor. Ve diyor ki; “Uhud’dur, Terk Etmemek Lazım”
GENÇE DAİR HER ŞEY!
Buradan sonra, belki de GENÇin en kapsamlı, en güzel Dosya sayfaları sizleri karşılıyor! Dosyamızda, “Öncü ‘YÜZ’” diyoruz. Gövde metni Süleyman Ragıp Yazıcılar kaleme aldı.
Gövde metnin yanında, GENÇe dair, GENÇin önemine dair hissiyatlarını, anılarını ve düşüncelerini kaleme alan birçok ünlü isim var. İşte bu isimler ve söyledikleri:
Osman Nûri Topbaş: “GENÇ Dergi’miz…”, Abdullah Sert: “Peygamber Derdiyle…”, Saadettin Acar: “Duruşları Sağlam GENÇleri selamlıyorum”, Nureddin Yıldız: “İzleniyoruz!”, Tülay Gökçimen: “Rabbim Emeklerinizi Bereketlendirsin”, Ahmet Taşgetiren: “Mus’ab Ol, Muaz Ol, Ali Ol, Hasan, Hüseyin Ol…”, Prof. Dr. Bedri Gencer: “GENÇin Dinamizmi Var”, Cemile Bayraktar: “Bir Dergiden Fazlası”, Mehmet Emin Okur: “Modern Malkoçoğlu Heyecanı”, Said Yavuz: “GENÇ Dergisi Değişen Dili Yakalamasını Bildi”, Ali Ayçil: “Kalemle Çalınan Maya Tutmuştur”, Mahmut Bıyıklı: “Derman Aradım Derdime, Dergim Bana Derman İmiş”, İbrahim Tenekeci: “İnsan İnsanın Aynasıdır”, Abdullah Kibritçi: “GENÇ Hayatta!”, Fatih Kıvanç: “Tarih Gastesi’ni Seviyoruz”, Üsame ve Sadık Ağırbaşlı (Dalga Dublaj Ekibi): “Nice Yüzüncü Sayılara!”, Cihan Aktaş: “GENÇ İstikrarlı Yayıncılığı Başardı”, Selman Tan: “GENÇ Bir Mektep Oldu”, Âdem Ergül: “Hak ve Hakikat Etrafında Altın Bir Halka”, Aydın Başar: “Vefalıdır GENÇ”, Bülent Ata: “Onlar Yürümeye Devam Etsin, Biz ise İzlemeye…”, Yıldız Ramazanoğlu: “Günceli En İnsani Yerinden Yakaladı”, Halime Demireşik: “Hep Dipdiri ve Yepyeni Kal!”, Metin Karabaşoğlu: “GENÇ Çok Değerli Benim İçin…”, Sami Yaylalı: “Yol İçinde Yol Bulduk”, Gülsen Ataseven: “Dünyanın Sizlere İhtiyacı Var”.
Bu özel sayıda, yıllardır Genç dergiye emek veren köşe yazarları da köşelerini GENÇi anlatmaya ayırdı.
Dosyamızdan hemen sonra, kıymetli yazarımız Yusuf Kaplan, köşesinde GENÇi anlattı: “GENÇ Dergi’yle Esen Rüzgâr”
Yusuf Kaplan’ın ardından Mesut Kaya da köşesini GENÇe ayırıyor. Düşünce geçmişinde GENÇi değerlendiriyor ve diyor ki: “Genç Düşünce Dergilerde Kanat Çırpar”
Sinan ÖzGenç ise GENÇin ilk zamanlarına, kuruluşuna gidiyor. Bir kuruluş hikâyesi olan bu yazının başlığı:“GENÇ Dergi’ye Giriş”
Bir başka GENÇ Dergi hikâyesi de Asım Gültekin’in kaleminden geliyor. O da, GENÇe gelişini, Cafcaf’ı ve GENÇ Yayın Kurulundaki vazifesini anlatıyor: “Ama Ben Muhalefet Ederim Lütfi Ağabey”
GENÇ, bir dergiden ibaret değil, biliyorsunuz. GENÇin bir başka yönü, GENÇ Bilim’i de Cihan Taştankaleme alıyor: “Nuh’un Gemisi: GENÇ Bilim”
İçeride neler olduğunu dışardan bakan nasıl görebilir? Tahmin edersiniz ki GENÇin bir de perde arkası var. Merak edenlere, GENÇin perde arkasını kaleme aldı. Kim mi? Mahmut Sami Erdem… Başlığı: “Yüzde 100 GENÇ”
Bir diğer kolu da “Genç Gönüllü Kızlar” GENÇ Dergisi’nin… Öyle ya, yalnız erkeklerin değil, herkesin, kızların da GENÇ Dergisi… Ayşe Yazıcılar kaleme aldı.
Ali Can Tatlı, ilk defa köşesinin formatını GENÇin 100. sayısına özel değiştiriyor. Bir GENÇin kaleme aldığı bir mektubu da bu yazıda bulacaksınız. Ali Can Tatlı diyor ki: “GENÇ Bir Dünya Dergisidir”
BU AY GENÇTE NELER VAR?
Orta sayfamızda her zaman olduğu gibi Osman Nûri Topbaş Hocaefendi yer alıyor. Bu ay, uzun zamandır gündemi meşgul eden bir hususta bizleri aydınlatıyor. Osmanlıca tartışmaları hakkında yazan Osman Nûri Topbaş, Osmanlıca’yı “Öz Lisanımız” olarak değerlendiriyor.
Tekrar tekrar okuyacağınız bir röportaj yine 100. sayımızda sizleri bekliyor. Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, GENÇin 100. Sayısı için konuştu. Dedi ki; “Geçmişte Dökülen Sütün Hesabı Olmaz; Ama Tarihte Olur…”Sizin için Fazlıoğlu ile konuşan; Mehmet Emin Gül.
Hüseyin Küçükali, sizin sağlığınızı düşünmeye devam ediyor. Kış aylarının en büyük sıkıntılarından, kapalı alanlara dair sağlığınız için önemli ipuçları veriyor. “Terbiyeli Bina” yazısı, GENÇin 100. sayısında sizleri bekliyor.
Portre sayfasında ise sizleri “Türk Musikisinin Son Üstadı” bekliyor. Kim mi? Tabii ki İsmail Dede Efendi. Ve tabii ki Yusuf Temizcan kaleme aldı.
Salih YüztGenç, sosyal hayata dair ince ayrıntılara dikkat etmeye çabalıyor. Başından geçen hadiseleri bizlerle paylaşıyor ve bunları eşsiz üslubuyla kaleme alıyor. Ve uyarıyor: “Selamın Kadarsın!”
Bu ayki bir diğer röportajımız, yine tekrar tekrar okunacak cinsten. İsmini dünyaya kabul ettirmiş bir müzisyen; Mesut Kurtis ile konuştuk. Kurtis, albümünü de hatırlatarak: “Tebessüm Bizim Yitik Malımızdır” diyor. Konuşan: Salih YüztGenç.
Kim ömrünü çoğaltmak istemez ki? İşte, 100. Sayımızda, ömrü çoğaltmanın sırrını veriyoruz. Sıkı durun,Âdem Ergül diyor ki; “Hayrı Çoğaltmak, Ömre Ömür Katmak”
Ayşegül Genç, modern hayatın kodlarını çözmeye devam ediyor. Başından geçen bir hadise, modern dünyanın ne olduğunu izah eder nitelikte. Bu önemli yazının başlığı; “İyiliğin Dışında Kalmak”
Osmanlıca tartışmalarına dair kalem oynatan bir diğer yazar, Halit Yasir Özoğul. Kelimenin, dilin ne demek olduğunu, önemini anlatıyor. Diyor ki; “Kelimesini Veren Dilini Kaptırır”
Hep söylerim, tekrar söyleyeyim, bu dünya düzeni, akla göre değil, nefse göre şekillenmiştir! Bu sözü unutmayın. Şimdi sizlere bir haber vereyim, işte bu nefsî düzenin sırlarını Bilgehan Eren açıklıyor. Yedikleriniz hakkında sizi uyarıyor. Ve yazısının başlığını şöyle atıyor: “Frankeştayn Menüsü”
Hatice Sarı, dünya Müslümanları ile konuşmaya devam ediyor. Bu ay, yine belki ismini duymadığınız fakat röportajı okuduktan sonra mutlaka tanışmak isteyeceğiniz birisini konuk ediyor. Hatice Sarı’nın misafiri Omar Albach diyor ki; “Sosyal Medya İnsanlara Ulaşmak İçin En Kolay Yöntem”
Sevilay Kösebalaban, istatistik araştırmaları ve bilimden faydalanarak kaleme aldığı yeni bir yazısıyla karşımızda. Bu ay, intihar üzerine araştırıyor, düşünüyor. Araştırma ve düşüncelerinin mahsulü yazısına ise şu başlığı atıyor: “Var Olmak ya da Olmamak…”
Bülent Şirin ise dünyaya ve hayata geniş çerçeveden bakıp, bu çerçeveyi şekillendiren kelebek etkilerini keşfe çıkıyor. Ve büyük çerçevede toplumumuzun şekillenmesini ele alırken, kelebek etkisi olarak sinemayı inceliyor. Kültleşmiş filmlerimizden Hababam Sınıfı’na sesleniyor. “Hababam Sınıfı Artık Mezun Olmalı”
EN YENİ HABERLER
Mısır’dan bir mesajınız var! Hande Berra, Mısır’ın asırlara meydan okuyan binalarını yazdı. “Zamanı Korkutan Binalar”
Kitap sayfasında sizleri tam beş yeni kitap bekliyor. Mehmet Emin Gül, sizler için öncelikle Yazı UstasıMetin Karabaşoğlu’ndan üç kitap seçti. Ardından şiir sevenlere Ahmet Murat’ın yeni kitabını ve son olarak da asırlara meydan okuyan şair Yunus Emre hakkında yazılmış Yunus Emre’nin Dostları seçti. Okumayı da sizlere bıraktı.
Bkz. köşesi bu ay da dopdolu. Sami Yaylalı, bedellinin gündeme düşmesi üzerine “Bkz. Askerlik” diyor.
Muhammed Murat Tutar, sizler için en yeni teknolojileri incelemeye devam ediyor. Bu ayki başlıkları:“Daha Sorumlu Bir Sosyal Medya İçin, ‘Yabancı Dil’e Elveda, 2014 Yılının En Çok Arananlar Listesi, Odanızda Fırtınalar Çıkacak”
GENÇ Gönüllüler’in buluşma noktası GENÇten Haberler, etkinlik haberleri ve duyurularıyla yine dopdolu.
Metin Karabaşoğlu, bütün bunların yanında sizden gelen yazıları değerlendirmeye devam ediyor. Yazı gönderenler, göndermeyi planlayanlar, kısaca yazmak isteyenler buraya!
Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com
YORUMLAR