Gençler Din Yorgunu mu?

GENÇ Dergisi Kasım 2017 sayısı çıktı. 134. sayısında GENÇ’te iki önemli dosya çalışması bulunuyor: “Din yorgunu gençler” ve “nihilizm”. Kapağa taşınan Shems Frıedlander ve Ömer Miraç Yaman’la yapılan röportaj da bu sayıda dikkat çekiyor.

GENÇ Dergisi’nin bu sayısı şöyle tanıtılıyor:

"Kapağımızda yine önemli bir ismin, ülkemizde yaşayan Shems Frıedlander’ın görseli bulunuyor. İfade de kendisine ait: ”Apple’dan Değil Allah’tan Beklediğim İçin Mutluyum”

Bu ay dergimizde iki ayrı önemli dosya çalışması var: ”Din Yorgunu Gençler” tartışmasını gazetecilere, yazarlara, akademisyenlere ”Gençlerde Din Yorgunluğu Var mı?” diyerek soruşturma halinde sorduk ve Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman’la derinlemesine bir röportaj yaptık. Dr. Necdet Subaşı Hocanın ”Din Yorgunluğu” kavramı, hakikaten önemli açıklamalarla yer buldu dergimizde. Diğer dosya çalışmamız ise Ayşe Yazıcılar tarafından hazırlandı: ”Anlamsız ve Amaçsız Bir “Hiç” Değiliz” dedik ve ”Nihilizm”i inceledik. Nihizlim’le alakalı detaylı bir inceleme ve ahlakta, varlıkta ne anlama geldiğine, karşılığının ne olduğuna, kimin bu konuda neler söylediğine yer verdik. İstifade edeceksiniz...

Genel Yayın Yönetmeniz Mehmet Lütfi Arslan bir reçete sunuyor: Bu reçete adam olmak isteyene. Muhatabı hepimiziz: ”Adamlık Reçetesi”

Editörden yazısında Süleyman Ragıp Yazıcılar ”Din Yormaz, Aşksızlık Yorar!” dedi: ”Din yormaz insanı; cehalet, taassup, anlayışsızlık yorar. Din yormaz insanı; sevgisizlik, ümitsizlik, karamsarlık yorar. Dinimiz İslam’dır ve İslam her şeyimizdir bizim. Azizdir İslam, eşsizdir

İslam, harikadır İslam.”

Kapağımızdaki Shems Frıedlander ve Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman röportajlarının yanında; Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serdar Eryılmaz’la Arakan’daki olayları ve neler yapabileceğimizi, Acıbadem Okulları Genel Müdürü İdris Topçuoğlu ile eğitimi ve Acıbadem’in politikalarını ve Araştırmacı-Gazeteci Taha Kılınç’la Aşina Kitap’tan çıkan yeni kitabı ”Kırmadan İncitmeden”i konuştuk.

Ödüllü Test’te bu ay geçtiğimiz ay vefat eden Şerif Mardin’i ”10 Soruda” soruyoruz. 23 Kasım’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Şerif Mardin’in 9 kitabını hediye ediyoruz. genc.in/odullutest

Abone olmak isteyenlere Genel Yayın Yönetmeniz Mehmet Lütfi Arslan’ın hazırladığı ” 365 İzahlı Özlü Söz - DEDİ Kİ” hediye. Abone olmak için: abone@gencdergisi.com veya 0212 671 07 00 / 178

Geri dönüşleriniz bizler için çok kıymetli. Bununla beraber Twitter’dan da düşüncelerinizi #GENÇ12Yaşında hashtaginden paylaşabilirsiniz."

Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.