Gençler Ecdadın Ruhunu Diriltti
Lider Eğitim Kültür ve Sanat Gençlik Kulübü Derneği tarafından, Çanakkale Destanı’nın 100. Yıl dönümü için “Çanakkale İle Yüz Yüze” isimli program düzenlendi.
Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi’nde Yusuf Özkan Özburun’un sunuculuğunda düzenlenen programda Çanakkale ruhu sahneye taşındı. “Çanakkale İle Yüz Yüze” programına Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı Yurtiçi Hizmetler Genel Müdürü Dr. Adem Ergül ve Lider Eğitim Kültür ve Sanat Gençliği Kulübü Başkanı İdris Topçuoğlu’nun yanı sırada çok sayıda misafir katıldı.
Program Üsküdar Valide Sultan Camii İmam - Hatibi Kerim Öztürk’ün Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla açılış konuşmalarına geçildi.
ECDADINI SEVEN BİR GENÇLİK
“Çanakkale İle Yüz Yüze” programının açılış konuşmasını Lider Eğitim Kültür ve Sanat Gençlik Kulübü Derneği Başkanı İdris Topçuoğlu yaptı.
Topçuoğlu yaptığı konuşmasında; “Lider Eğitim olarak bizim özel alanımız gençlerimiz, çocuklarımızdır. 2004 yılından itibaren ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı ve gençlerimizi yetiştirmeye vesile olmaya çalışıyoruz. Bütün gayretlerimizi geleceğimizin sahipleri olacak genç kardeşlerimizin daha iyi, daha donanımlı ve daha şuurlu yetişmesi noktasında sarf ediyoruz. Bizim idealimizdeki gençlerin en önemli özelliklerinden bir tanesi de tarihini bilen ve tarihi mirasına sahip çıkan, ecdadını seven ve ecdadının değerlerini, hissiyatını, maneviyatını ve aşkını yaşatma heyecanında olan bir gençliktir. Bizim hayalimizdeki gençlikte tarih şuuru en önemli aşamalardan bir tanesidir. Her yıl gençlerin tarih şuurunu diri ve canlı tutacak programlar organize etmeye dikkat ediyoruz ve Çanakkale bizim tarihimizde çok önemli bir yere sahip. Çünkü Çanakkale son kaledir. Çanakkale İslam’ın, ümmetin ayaklar altına alınması ile karşı karşıya kalınması durumunda bütün ümmetin bir araya gelerek, o zaman ki dönemin en donanımlı ordularını bir ve beraber olmak suretiyle dize getiren bir kahramanlık destanın yazıldığı bir yerdir” şeklinde konuştu.
Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığının Suriyelerle ilgili konuşan Topçuoğlu, “Ülkemize sığınan insanlara kucak açmak Çanakkale’de ödenen bedelin bir vefa borcudur” diyerek konuşmasına şöyle devam etti:
“Bugün de İslam dünyasının her bir yanı paramparça. Her bir tarafı mahcubiyet ve hüzünle dolu. Bugünün de kurtuluşu Aynı Çanakkale savaşında olduğu gibi, birlik ve beraberlik ruhunda olduğuna inanıyoruz. Bugün Suriye’den veya muhtelif yerlerden ülkemize gelen insanların buralarda ne işi olduğunu sorgulayanlar var maalesef. Çanakkale’ye baktığımızda Tokat en çok şehit veren ilimiz, ama Suriye yani Şam, yani Halep en az Tokat kadar şehit veren başka bir bölgelerimiz. Yani o dönemde birlik ve beraber olunmuş ve düşman dize getirilmiş. Bugün Suriyelilere veya ülkemize sığınmış İslam ülkelerinin dört bir yanından gelmiş insanlara kucak açmak Çanakkale’de ödenen bedelin bir vefa borcudur aynı zamanda”
BU MİLLET ASIRLAR BOYU ESARET GÖRMEMİŞ BİR MİLLET
Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı Yurtiçi Genel Hizmetler Genel Müdürü Dr. Adem Ergül de günün anlam ve önemi ile ilgili bir konuşma yaptı.
Ergül yaptığı konuşmada; “Şehitlerin anılması ölü toprağı serpilmiş ruhları diriltecek bir faaliyettir. Bu diriltici faaliyetlere her zaman ihtiyacımız var, milletlerin ruhu böyle diri kalır. Bu millet gerçekten asırlar boyu esaret görmemiş bir millet. Başı dik, bugün kalkıp da dünya beşten büyüktür diyecek bir cesareti, bir özgüveni seslendirebiliyorsak bu bizim esir millet olmayışımızdandır. Sömürgeleştirilmiş milletler görüyoruz. Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı olarak yurt dışına çıkıyoruz, çeşitli kıtalar görüyoruz. Silkelenip de kendisine gelebilmesi için bir milletin geçmişinde özgürlük olması gerekiyor. Geçmiş yıllarda sömürge altında kalmış ülkelerin özgürlüğü düşünmesi kolay değil. Ama bu milletin damarında böyle bir hürriyet aşısı var ve hiçbir zaman da esir edilmemiş. Hamdolsun ecdadımız Çanakkale’de bu esarete dur diyen, dik duran yiğitleriyle bize yeniden yaşattılar. Öyle umuyorum ki bu topraklar Allah’ın adına sahip çıktıkça, ezanına sahip çıktıkça, bu milletten Çanakkale Ruhu söküp alınamaz Allah’ın izniyle. Biz yeniden dünya muvazenesinde büyük bir dirilişin arifesinde bulunuyoruz. Allah bu dönemlerde gaflete düşüp oturanlardan değil, koşanlardan eylesin” dedi.
KARDEŞLİĞE HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA İHTİYACIMIZ VAR
Programa katılan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de program ile ilgili bir konuşma yaptı.
Başkan Türkmen; “Çanakkale’yi anlatmak yetmez, Çanakkale’yi yaşamak ve yaşatmak lazım. Çanakkale’yi altın harflerle bizlere armağan eden şehitlerin o günkü şartlarını anlayabilmek çok zor. Onları almak için belki bir nebze olsun işte bu tür programlar, anma programları vesile olur kanaatindeyiz. Gerçekten bugünlerde bu tür programlara çok ihtiyacımız var. Belki de millet olarak her zamankinden daha çok beraberliğe ve kardeşliğimize ihtiyacımız var. Birbirimizi daha sımsıkı kucaklamaya ihtiyacımız var. Anadolu bizim için kutsal topraklardır. Bir o kadar da medeniyetlere beşiklik etmiş, çatışmaların yaşandığı, kan ve gözyaşıyla yoğrulan bir topraktır Anadolu. Dünyada herkesin bu topraklarda gözü olmuştur. Bundan sonra da olacaktır. Bu topraklarda güçlü bir iktidar, Müslüman bir millet herkes için her zaman Müslümanların birliğinde, dirliğinde gözü olanlar için belki de dünyada en büyük tehdittir. Bu tehdidin üstesinden gelmek işte Çanakkale ruhunu anlayabilen gençlerimizin bu ülkede söz sahibi olmasıyla mümkündür” şeklinde konuşarak duygularını ifade etti.
BİZE DÜŞEN ALDIĞIMZ BAYRAĞI BURÇLARIN EN ÜST NOKTASINA DİKMEKTİR
Program açılış konuşmalarının sonuncusu Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler tarafından yapıldı.
Kaymakam Güler, çok çalışkan bir gençliğin önemine değinerek yaptığı konuşmasında; “Çanakkale, Osmanlı Devleti’nin zayıfladığı bir zamanda topraklarımızı işgal eden, yedi düvelin bir araya gelip de boğazı geçemediği, bir avuç inanmış insanı geçemediği 1915 yılında adeta dünyaya ders olan bir destandır. İmanın teknolojiye galebe ettiği ve dünya savaş tarihine altın harflerle kendi yazdıran böyle kutsal bir savaşı tekrar idrak etmek, o günden bugüne bu vatanda ne oldu, daha ileri noktaya neden gidemediğimiz üzerinde düşünmek için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu toprak için canlarını veren şehitlerimizin sayesinde bugün bu topraklar üzerinde yaşıyoruz. Bize düşen de aldığımız bayrağı burçların en üst noktasına dikmektir. Fen ve ilimle imanı birleştirerek bugün ulaştığımız medeniyet seviyelerinin daha üst noktalarına bu memleketi taşımalıyız. Bunun için de imanlı inançlı çok çalışkan bir gençliğe ihtiyaç var. İşte o Asım’ın neslidir ve burada inşallah o nesil var. O neslin ruhu ve ideali burada. Bu programın tertiplenmesinde emeği geçen başta Lider Eğitim Kültür ve Sanat Gençlik Kulübü ve Aziz Mahmut Hüdayi vakfı olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.
GENÇLER ÇANAKKALE YOKLAMASI YAPTI
Açılış konuşmalarının ardından Agâh Sinema Derneği ve Lider Eğitim Kültür ve Sanat Gençlik Kulübü işbirliğiyle hazırlanan Çanakkale konulu kısa film gösterimi yapıldı. Türkiye’de 17 ayrı şehrin yanı sıra, yurtdışında da çekimleri yapılan kısa film izleyicilerin beğenisini aldı.
Kısa film gösteriminin ardından yapılan “yoklama” programın coşkusunu artırdı. Sunucu Özburun’un “Seyyid Onbaşı, Hasan Yüzbaşı, Kınalı Hasan, Ali Çavuş, Binbaşı Lütfi Bey, İstanbul Erkek Lisesi ve Galatasaray Sultani Lisesi öğrencileri” gibi Çanakkale Destanı’nın sembolü olan isimleri okumasına, salonu dolduran çok sayıda izleyici “burada” diyerek karşılık verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın ‘Çanakkale Marşı’, ‘Çanakkale Zaferi’ gibi eserleri icra etmesi de programa renk kattı.
Mehteran gösterisinin ardından yine Agâh Sinema Derneği ve Lider Eğitim Kültür ve Sanat Gençlik Kulübü işbirliğiyle hazırlanan röportaj filminin gösterimi yapıldı. Hazırlanan filmde; televizyon yapımcısı ve şair Serdar Tuncer, Star Gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, Sanatçı Ahmet Yenilmez gibi isimlerin yanı sıra Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncuları Mehmet Emin İnci, Hakan Vanlı ve yönetmen Metin Günay ile yapılan kısa röportajlar yer aldı.
“Çanakkale İle Yüz Yüze” programı, Sosyal Girişimcilik Akademisi öğrencilerinin İstanbul’un 15 farklı ilçesinde Çanakkale ile ilgili gerçekleştirdikleri anket sonuçlarının açıklanması ve “Çanakkale Cephesi’ne Bugünden Mektup” konulu mektup yarışması ödüllerinin takdim edilmesiyle devam etti. Dereceye girenlere ödüllerini Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ve Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın tarafından takdim edildi.
Şahsiyet Akademisi tiyatro kulübü tarafından sahnelenen “Çanakkale – Bir Hoş Sada” tiyatro oyununu da seyirciler ilgiyle izledi.
Çanakkale şehitleri için okunan 250 Kuran-ı Kerim hatmi ve 250.000 Yasin-i Şerif’in duasını Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çelik yaptı. Çelik’in yaptığı duaya yüzlerce izleyicinin “Amin” dedi.
“Çanakkale İle Yüz Yüze” programı Grup Genç’in müzik konseriyle sona erdi.
YORUMLAR