Gençlerle Hasbihal - Soru-Cevap (09 Aralık 2024 Sohbeti) - Osman Nuri Topbaş
Osman Nuri Topbaş Hocaefendi'nin 09 Aralık 2024 tarihli gençlerle soru-cevap şeklinde gerçekleştirdiği hasbihali...
SORULAR
- İlim tahsilinin ehemmiyeti mâlum. Fakat insanlığa huzur verecek gerçek tahsil nedir? Zira son zamanlarda tıp tahsili yapmış, Hipokrat yemini etmiş birtakım doktorların, nasıl “bebek katili” oldukları, nasıl örgütlü bir “suç şebekesi”ne dönüştükleri, epeyce gündem oldu.
Okumak, öğrenmek, tahsil görmek, nasıl faydalı hâle getirilebilir?
֍
- Efendim mâlumunuz, önümüzdeki ay, 17 Aralık’ta Hz. Mevlânâ’nın sene-i devriyesi var. Hayatını “Hamdım, piştim, yandım”kelimeleriyle hulâsa eden Hz. Mevlâna için ölüm, Sevgili’ye vuslattı. Bu yüzden öldüğü gün, asırlardır “düğün gecesi” mânâsına gelen “Şeb-i Arûs” adıyla anılıyor.
Hz. Mevlânâ’yı bu hâle getiren mânevî dinamikler nelerdir? Onun, hem kendini inşâ eden hem de başta Mesnevî olmak üzere eserleri ile diğer insanları kemâlât yolculuğuna çıkaran mânevî eğitiminin ana esasları nelerdir?
֍
- Hazret-i Mevlânâ’nın bugün kuru bir “hümanizma” ile anılması ve İslâm’la bağının koparılmak istenmesi hakkında neler söylemek istersiniz?
İslâm olmadan bir mânevî eğitimden söz etmek mümkün müdür?
֍
- Türkiye’deki tarîkat kökenli oluşumların gerek ümmetin sıkıntıları gerekse idarecilerin bazı gayr-i İslâmî davranışlarını eleştirememesi ve pasif kalması, tasavvuf ehlinin tabiî tavrı mıdır, yoksa bu, zamanla körelmiş midir? Halk içinde Hak ile düsturunun bu yüzünü neden göremiyoruz? Tarîkat müessesesi halvet hayatı yaşamak gibi algılanıyor. Fikirden uzak menkıbecilik etrafında dönmesi, tasavvufun aslında böyle bir şey olduğunu mu bize gösterir, yoksa maalesef zamanla bu hâle mi bürünmüştür?
֍
- Hocam -elhamdülillâh- hayatıma baktığım zaman çok fazla şükredeceğim nîmetlerle donattı Rabbim, ama akşamları beni yakalayan bir hüzün var; böyle anlarda ferahlık için ne yapmalıyım?
(Buna benzer bir başka sual de şöyle:)
Zihnimdeki kötü düşüncelere engel olamıyorum. Sürekli düşünüyorum ve bu durumdan çok endişeliyim. Bu kötü düşüncelerden uzaklaşmak için ne yapmalıyım?
֍
- Haram olan bir şeyi helâl veya helâl olan bir şeyi haram görmek anlamına gelen “istihlâl” îtikad kitaplarımızda “küfür” olarak belirtilmektedir. Bugün insanlar arasında yaygın hâle gelen;
“Efendim bugün bunu yapmayan var mı ki?!” şeklindeki söze sığınılarak maalesef birçok haram olan husus, helâlmiş gibi telâkkî edilmektedir.
Modern çağın bir bunalımı olan bu hâlden nasıl kurtuluruz? Böyle davranan insanımıza nasıl yaklaşmalıyız?
֍
- “İslâm’da bilmek, yapmaktır.” deniliyor. Bu durum Kur’ân-ı Kerîm’de “îman edip sâlih amel işlemek (güzel davranışlar sergilemek)” şeklinde yer almaktadır. İnanç değerleri, ancak fiile/harekete dönüştüğü zaman bir mânâ ifade etmektedir.
Bugün özellikle gençler arasında “amelsiz ilim” ne yazık ki yaygınlaşıyor. İbadetler ve bazı İslâmî mükellefiyetler gençlere zor geliyor.
Bu hâlden nasıl kurtuluruz? Îmânımızı güçlendirmenin, dînimizi aşk ve şevk ile yaşamanın yolları nelerdir?
֍
- Bir genç olarak bundan sonraki yolumuzu nasıl çizmeliyiz? Ayrıca bu âhir zamanda nefsimize karşı nasıl mücâdele edebiliriz?
֍
- Kurʼân-ı Kerîmʼi nasıl bir metotla okuyup anlamamızı tavsiye edersiniz? Kurʼânʼla hemhâl olmamız için ne kadar ve nasıl bir okuma yapmalıyız?
֍
- Rasûlullâhʼa ünsiyet kurmak isteyen gençlere ne tavsiye edersiniz?
YORUMLAR