Göçmen Kuşların Taşıdığı Hastalıklara Dikkat!

Göçmen kuşların taşıdığı hastalıkların, özellikle açık alan yetiştiricilerini savunmasız bırakabileceği bildirildi.

Bursa Ticaret Borsasından (BTB) yapılan açıklamaya göre, insanların beslenmesinde önemli yer tutan yumurtanın, insan vücudu için gerekli temel aminoasitleri içeren yüksek kaliteli bir protein deposu olduğu hatırlatılarak, anne sütünden sonra insan ihtiyacı olan tüm besin ögelerini bünyesinde barındıran tek besin kaynağı yumurtanın üretimine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Özellikle son günlerde çokça tartışılan organik ve konvansiyonel yetiştirme tekniklerine, tavukların yaşam ortamlarının damga vurduğu ifade edilen açıklamada, "İngiltere'de salma tavuk yumurtası tartışmaların ilgi odağı oldu. Daha doğal beslendiği için tercih edildiği belirtilen salma tavuk yumurtasının İngiltere'de kuş gribi yüzünden raflardan kaldırıldığı konusu gazetelere yansıdı. İngiliz basınında çıkan haberlere göre geçtiğimiz aralık ayında yaşanan H5N8 virüsü salgınından etkilenmek istemeyen yumurta üreticileri, tavuklarını kapalı alanda koruma altına almış durumda.'' denildi.

Dünyada yumurta sektörünün büyük gelişme gösterdiğinin vurgulandığı açıklamada, yumurtanın ciddi bir endüstri haline geldiği, buna bağlı olarak birtakım sorunlar ortaya çıktığı, bu nedenle sağlık ve hijyen koşullarına uygun üretimin önemiyle bir kez daha karşılaşıldığı ifade edildi.

TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN ÖNLEM ALINMALI

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bursa Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Özer Matlı, açık alan yetiştiricilerine uyarıda bulunarak, şunları kaydetti:

"Ülkemiz göçmen kuşların güzergahı üzerinde. Bu nedenle açık alanda yetiştiriciliği yapılan kanatlı hayvanlar, göçmen kuşlar tarafından taşınan hastalıklara, özellikle kuş gribine karşı savunmasız. Bu durum kanatlı sektörü için büyük bir risk oluşturmaktadır. Serbest gezen tavuk yetiştiriciliği yapılan işletmelerde biyogüvenlik önlemlerinin artırılması gerekmektedir. Yeterli biyogüvenlik önlemleri alınmadığı taktirde serbest gezen kanatlıların enfeksiyöz hastalıklara yakalanma olasılığı yüksektir. Yumurta kalitesinin standartların altına düşmemesi, yumurta ile bulaşan ve insan sağlığını etkileyen enfeksiyöz etkenlerin kontrol altına alınması için biyogüvenlik önlemleri önem arz etmektedir. Bu doğrultuda serbest gezen kanatlı yetiştiriciliği yapan işletmelerin işini son derece bilinçli ve profesyonelce yapması gerekir. Borsa olarak biz de sağlık ve hijyen kurallarını uygulayan, ambalajlı, markalı ve güvenilir ürünler tüketme konusunda tüm vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesi gerektiği kanısındayız.''

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.