Gönül Almasını Bilen Liderler

Cemiyet Hayatımız

Lider, küsen değil, küseni tekrar sürüye katmasını bilendir. Bu ise farklı bir gönül kıvamı ister. Bu gönül, affetmesini bilen bir gönüldür. Kahır çekecek bir genişliğe sahiptir. Şefkat ve merhameti engindir. Mütevazıdır. Özür dileyenin özrünü kabul edendir.

“Hasan el-Bennâ, gönül almasını bilen bir liderdi. Bir gün ihvan yöneticisi arkadaşlarından biri kendisini kızdırmış ve karşısındakinin üstad Bennâ olduğunu umursamadan çekip gitmişti. Ardından hatasını anlayınca Bennâ’ya dönüp özür dilemek istedi. O an Bennâ’nın kalbi çok kırılmış olduğu için özrünü kabul etmedi ve evine geri gönderdi. Ardından kısa bir süre sonra yanına başka bir kardeş alıp bizzat o kusurlu kardeşi evinde ziyaret ederek,

“Sana geldik, yemeğin var mı?” diye söze girip gönlünü aldı.”[1]

Lider, küsen değil, küseni tekrar sürüye katmasını bilendir. Bu ise farklı bir gönül kıvamı ister. Bu gönül, affetmesini bilen bir gönüldür. Kahır çekecek bir genişliğe sahiptir. Şefkat ve merhameti engindir. Mütevazıdır. Özür dileyenin özrünü kabul edendir. Gerektiğinde görmezden gelendir. Ayıpları örtücülük vasfı vardır. Gelmeyene gidebilelecek bir yapısı vardır.

[1] Ahmet Emin Dağ, Çağa İz Bırakan Önderler – Hasan el-Bennâ, s. 110.

Kaynak: Adem Ergül, 365 Lider Davranış, Erkam Yayınları