Görme Engelli Çocukla Nasıl Oyun Oynanır?

Çocuklar İçin

Oyun, zihinsel yada fiziksel engele sahip olan çocukların farkındalık kazanma, kabullenme ve sosyal uyum gösterme aşamalarında oldukça etkin bir biçimde kullanılabilir. Çocuk oyunla kendini, yetenek ve yeterliliklerini fark ederek, yetersizliklerine sağlıklı çözümler bularak, geçmiş, şimdi ve geleceği, yeniden organize ederek sorunlarıyla baş eder. Peki görme engelli çocuklarla nasıl oyun oynanır?

Görme engelli bir çocuğun diğer arkadaşlarıyla zorlanmadan oynayabileceği oyunlar hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı? İşte böyle...

TEMA SEÇİN

Her iki tarafında keyifle oynayabileceği duyusallığı harekete geçiren oyunlar oynamakta yarar var. Seçeceğiniz tema, tüm faaliyetleri içeren ortak bir konu olmalıdır. Oyun içerisinde yalnızca meslekleri değil, mesleklerle ilgili mekanları da ayarlayın.

Mesela, plaj temalı bir parti konsepti oluşturabilirsiniz ve plaj alanını kendi bahçenizde hazırlayabilirsiniz.

AKTİVİTELERİ DEĞİŞTİRİN

Oyunlarınızı çeşitlendirmek adına hem duyusal hemde işitsel oyunlar ekleyin. Dokunmayı gerektirecek oyunlar onların hoşlarına gidecektir. Diğer çocuklarında oyundan zevk alması için bu oyunlara bulmacalı bir şeylerde ekleyebilirsiniz. İçinde kum olan taslarda oyuncak bulma oynanabilir.

SES VE KOKULU OYUNLAR SEÇİN

Bir duvara tencere, kaşık, çatal ve tabak asın daha sonra bunlara vurarak hangi sesi çıkardığını bulmalarını isteyin. Farklı bir seçenek olarak da çocuklara jelibonlar verin hangisinin ne aromalı olduğunu bulmaya çalışmalarını sağlayın.

TOP HAVUZU YAPIN

Topları farklı dokulardan seçerek bir havuz oluşturun. Çocuklardan sert ya da yumuşak topları bulmasını isteyin.

KOKULU BOYA KALEMLERİ İLE RESİM ÇİZİN

Çocuğunuza daha öncesinde çileğin kırmızı, muzun sarı veya portakalın turuncu renkte olduğunu öğrettiyseniz, resim yada hayallerinde hangisinin neye benzediğini kokulu kalemler ile çizmesini isteyebilirsiniz.

Kaynak: Kadınlar Kulübü