Göz Tansiyonu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Göz tansiyonu yaygın bir sağlık sorunu olmakla birlikte doğru ve yerinde tedavi uygulandığı takdirde üstesinden gelinebilen bir rahatsızlıktır. Göz tansiyonunu merak eden vatandaşlar “Göz tansiyonu nedir?” ve “Göz tansiyonu belirtileri nelerdir?” sorularının cevabını araştırıyor. Peki, göz tansiyonu nedir ve nasıl anlaşılır?

Dünya genelinde yaygın olarak görülebilen bir hastalık olan göz tansiyonu rahatsızlığı hakkında merak edilen birçok soru bulunuyor. En çok araştırılanlar arasında ise göz tansiyonu nasıl geçer ve göz tansiyonu nasıl ölçülür soruları yer alıyor. Peki, göz tansiyonu nedir ve göz tansiyonu belirtileri nelerdir? İşte bu yaygın ve bir o kadar da ciddi bir rahatsızlık hakkında bilinmesi gerekenler ve tedavi yöntemleri…

GÖZ TANSİYONU NEDİR?

Göz tansiyonu, optik sinirinize zarar verebilecek bir göz hastalığıdır. Optik sinir beyninize gözlerinizden görsel bilgi sağlar.

Göz tansiyonu genellikle, gözünüzdeki anormal derecede yüksek tansiyonun sonucudur. Zamanla, artan tansiyon görme sinir dokunuzu aşındırabilir, bu da görme kaybına ve hatta körlüğe neden olabilir. Erken teşhis edilirse, görme kaybını önleyebilirsiniz.

Göz tansiyonunun belirtileri nelerdir?
En sık görülen göz tansiyonu tipi primer açık açılı göz tansiyonudur. Kademeli görme kaybı dışında herhangi bir belirti veya semptomu yoktur. Bu nedenle, yıllık kapsamlı göz muayenelerine gitmeniz önemlidir; böylece oftalmologunuz veya göz uzmanınız görüşünüzdeki değişiklikleri izleyebilir.

GÖZ TANSİYONUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dar açılı Göz tansiyonu olarak da bilinen akut açı kapanması göz tansiyonu tıbbi bir acil durumdur. Aşağıdaki semptomlardan herhangi birini yaşarsanız derhal doktorunuza görünün:

  • şiddetli göz ağrısı
  • mide bulantısı
  • kusma
  • gözde kızarıklık
  • ani görme bozuklukları
  • ışıkların etrafında renkli halkalar görmek
  • ani bulanık görme

GÖZ TANSİYONUN NEDENLERİ NEDİR?

Gözünüzün arkası sürekli olarak sulu mizah denilen berrak bir sıvı yapar. Bu sıvı yapıldığı için gözünüzün ön kısmını doldurur. Sonra gözünü korneanız ve irisindeki kanallardan geçirir. Bu kanallar engellenmiş veya kısmen tıkanmışsa, göz içi basıncı (GİB) olarak adlandırılan gözünüzdeki doğal basınç artabilir. GİBiniz arttıkça, optik sinirleriniz zarar görebilir. Sinirinize verilen hasar ilerledikçe, gözünüzdeki görme kaybına başlayabilirsiniz.

Gözünüzdeki baskının artmasına neden olan şey her zaman teşhis edilemeyebilir. Bununla birlikte, doktorlar bu faktörlerden bir veya daha fazlasının rol oynayabileceğine inanmaktadır:

  • dalış nedeniyle gözün su ve farklı bileşenler ile temas etmesi
  • gözünüzdeki tıkanmış veya kısıtlanmış drenaj
  • kortikosteroidler gibi ilaçlar
  • optik sinirinize zayıf veya düşük kan akımı
  • yüksek kan basıncı

GÖZ TANSİYONU NASIL ÖLÇÜLÜR? GÖZ TANSİYONU ÖLÇÜMÜ

Göz tansiyonu milimetre cıva (mm Hg) cinsinden ölçülür. Normal göz tansiyon değeri 12-22 mm Hg arasındadır ve 22 mm Hg'den büyük göz tansiyonu normalden daha yüksek olarak kabul edilir. GİB normalden daha yüksek olduğunda ancak kişi glokom belirtileri göstermiyorsa buna oküler hipertansiyon denir.

Yüksek göz tansiyonu tek başına glokoma neden olmaz. Ancak, önemli bir risk faktörüdür. Yüksek göz tansiyonu teşhisi konan bireyler, glokomun başladığını gösteren belirtileri kontrol etmek için bir göz uzmanı tarafından düzenli kapsamlı göz muayeneleri yaptırmalıdır.

 

İslam ve İhsan

GÖZ AĞRISI İÇİN OKUNACAK DUA

Göz Ağrısı İçin Okunacak Dua

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.