Güney Afrikalı Müslümanlardan Soweto Camiî’nin Restorasyonu İçin Türkiye’ye Teşekkür
Güney Afrikalı Müslümanlar, Güney Afrika’daki ilk cami olan Soweto Camiî’nin restorasyonunu yaptığı için Türkiye’ye teşekkür etti.
Güney Afrika’yı 1948-1994 yıllarında yöneten ırkçı apartheid rejimine karşı direnişin simge mekanlarından Soweto’nun merkezinde bulunan cami, Johannesburg kentinde yaşayan siyahi kökenli Müslüman nüfus için sembolik önem taşıyor.
Geçmişte apartheid yanlılarının saldırıları sonucu ağır hasar gören caminin TİKA tarafından restorasyonu, Türkiye’nin ırkçılığa karşı duruşu ve Güney Afrikalı Müslümanlara desteğini gözler önüne seriyor.
“RESTORASYONA ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ BİR ANDA TİKA YARDIMIMIZA KOŞTU”
Soweto Camisi imamı Ali Musa, 1984 yılında inşa edilen bu caminin Soweto’nun ilk camisi olma özelliği taşıdığını belirtti.
Musa, caminin bölge sakinleri için sosyal merkez işlevi gördüğünü kaydederek “Gerçekleştirdiğimiz sosyal faaliyetlerle yalnızca Müslümanlara değil, toplumun geneline yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.
Geçmişte apartheid yanlılarının saldırısına uğradıklarını söyleyen Musa, “Beyaz ırkçı Boeremag örgütü tarafından 2002 yılında gerçekleştirilen bombalı saldırıda binamız ağır hasar almıştı. Saldırganlardan bazıları hala içerde. Belki onları ziyaret edip İslam’a davet etmeliyiz.” diye konuştu.
Musa, eskiyen altyapı ve saldırının bıraktığı hasarın da etkisiyle caminin zamanla kullanılamaz hale geldiğini belirterek “Restorasyona çok ihtiyaç duyduğumuz bir anda TİKA yardımımıza koştu. Neredeyse bütün camiyi baştan aşağı yenilediler. Bizlere yeni minber, mihrap, kürsü ve yeni halılar da bağışladılar. Bu restorasyon caminin çehresini çok değiştirdi.” ifadesini kullandı.
Soweto Camisi iletişim sorumlusu Lokman Mogapi, bulundukları bölgenin Güney Afrika tarihindeki önemine dikkati çekerek “Bu semt aynı zamanda apartheid karşıtı hareketin kalbi olma özelliği taşıyor.” dedi.
HER YIL DAHA ÇOK GÜNEY AFRİKALI MÜSLÜMAN OLUYOR
Mogapi, Soweto’da Müslüman nüfusun her geçen yıl arttığını vurgulayarak “Biz buradaki ilk camiydik fakat artık bölgede beş cami var. Her geçen yıl daha fazla sayıda Güney Afrikalı Müslüman olmayı tercih ediyor.” diye konuştu.
Caminin restorasyonundaki yardımlarından ve cömertliklerinden ötürü Türk halkına müteşekkir olduklarını ifade eden Mogapi, şunları kaydetti:
“Gerçekleştirilen bu restorasyon sayesinde camimiz bölgenin en güzel mekanlarından biri haline geldi. Öyle ki gayrimüslim halk da camiyi görmek için ziyaret ediyor.”
Kaynak: AA
YORUMLAR