Günümüzde Boşanmayla İlgili Yapılan Bazı Yanlışlar
Boşanmayla ilgili yapılan bazı yanlışlar ve bilinmeyenler...
Dul annelerin çocuk sebebiyle sahip olduğu birtakım maddî hakları vardır. Ama ortada çocuk yoksa veya çocuk, kendi imkânlarıyla işlerini görebilecek yetişkinliğe erişmişse, kadınların boşanma sebebiyle ömür boyu eski kocasından isteyebileceği bir “nafaka” veya “tazminat” sözkonusu değildir.
Bu durum, aslında kadının bir an önce evlenmesini veya elindeki birikimlerini uygun bir şekilde kullanmasını teşvik etmektedir. Ancak kadın evlenmek istemiyor ve herhangi bir sebeple elindeki (mehir, hediye, miras, vb.) maddî imkânlar tükenmişse, kademeli olarak kadının akrabaları, Müslüman toplum ve nihayet devlet mekanizması devreye girer ve kadının en temel maddî ihtiyaçları, kimseye yüzsuyu dökmeden temin edilir, edilmelidir. Bu mânâda kadın, şefkat ve merhamet dolu İslâm toplumuna zimmetlenmiş bir ilâhî emânettir.
BOŞANIRKEN YAPILAN ZULÜM
Maalesef günümüzde boşanma esnasında kadınlar, İslâm’ın kendisine vermediği bir takım talepleri dile getirmekte ve daha sonraki hayatını “garanti” altına almaya çalışmaktadır. Böylece boşandığı eşinden hakkı olmayan birtakım şeyler istemekle ona zulmetmekte; akraba ve çevresi de ona gerektiği kadar destek olmayarak onu dertleriyle baş başa bırakmak sûretiyle bir başka zulüm icrâ etmektedirler.
Boşanmış anneler, bazen küçük çocuklarını almamakta; bazen de babalar, evlatlarının maddî külfetinden -imkânı olduğu hâlde- kaçmaktadırlar. Şüphesiz bunlar, İslâm’ın hükümlerini bilmemekten ve bu hükümlere karşı ilgisiz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Oysa İslâm, kadının, çocuğun ve erkeğin fıtrat ve ihtiyaçlarına göre, herkesin hakkını teslim etmiş ve kendi keyiflerince birbirlerine zulmetmesine müsaade etmemiştir.
Daha geniş bilgi ve kaynaklar için bkz: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Delilleriyle Âile İlmihâli”, Erkam Yayınları, İstanbul, 2013, sh: 322 vd. Prof. Dr. Muhsin Koçak, Prof. Dr. Nihat Dalgın, Doç. Dr. Osman Şahin, “İslâm Hukûku”, İstanbul, 2014, Ensar Neşriyat, sh: 212-308; Prof. Dr. Hayreddin Karaman, “İslâm’da Kadın ve Âile”, İstanbul, 2006, Ensar Neşriyat, 101-179; Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Kur’ân ve Sünnete Göre Güncel Fıkhî Meseleler”, Işık Yayınları, İstanbul, 2011, sh:210-225.
Kaynak: Melike Şahin, Şebnem Dergisi, 129. Sayı, Kasım 2015
YORUMLAR