Guslün Sünnetleri Nelerdir?
Gusle besmele ve niyet ile başlamak, öncelikle elleri ve avret yerini yıkamak, bedenin herhangi bir yerinde kir ve pislik varsa onu gidermek, sonra namaz abdesti gibi abdest almak, fakat su birikintisi varsa ayakların yıkanmasını sona bırakmak, abdestten sonra önce üç defa başa, sonra sağ, sonra sol omuza su dökmek, sonra diğer uzuvları yıkamak, her defasında bedeni iyi ovuşturmak, her âzayı üçer defa yıkamak, suyun kullanımında aşırı davranmamak, avret yerlerini örterek yıkanmak, gusül esnasında konuşmamak, gusülden sonra çabucak giyinmek guslün belli başlı sünnet ve âdâbındandır. Abdestin âdâbı sayılan diğer güzel davranışlar gusül için de geçerlidir.
Müslümanın kaplıca, yüzme havuzu, hamam gibi umuma açık yerlerde yıkanırken avret yerlerini örtmede titizlik göstermesi, başkasının açılan avret yerlerinden gözünü sakındırması, ayrıca bu yerlerde sağlık ve temizlik kurallarına da âzami ölçüde uyması gerekir. Hz. Peygamber hamama bir örtü ile girilmesini emretmiş, avret yerlerini açarak veya çıplak yıkanan kimselere meleklerin lânet edeceğini haber vermiştir. (Ebû Dâvûd, “Hammâm”, 2-3; Nesâî, “Gusl”, 2)
GUSLÜN SÜNNETLERİ
1) Gusle niyet etmek,
2) Besmele ile başlamak,
3) Bedenin bir tarafında pislik varsa onu önceden güzelce temizlemek,
4) Avret yerini yıkamak,
5) Gusülden evvel abdest almak,
6) Bedenine üç defa su dökmek ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak,
7) Su dökünmeye baştan başlamak, sonra sağ omuzuna, sonra sol omuzuna dökmek ilk defa döktüğü zaman bedeni ovmak ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak,
8) Ayağının olduğu yere su birikirse, abdest aldığı zaman ayak yıkamasını sonraya bırakmak.
- GUSÜL NEDİR?
- GUSÜL ABDESTİ (BOY ABDESTİ) NASIL ALINIR?
Kaynak: İslam İlmihali 1, TDV Yayınları/Osman Nuri Topbaş, İslam İman İbadet, Erkam Yayınları