Güvenilir İnsan Olmanın Yolu
Güvenilir bir insan olmak için neler yapmalıyız? Güvenilir bir insan olmak toplum hayatında bize neler kazandırır? Dürüst insan olmanın faydaları.
İnsanı hayata bağlayan, sosyal ve kültürel ilişkiler kurmasını sağlayan en önemli şey manevi değerlerdir. Dürüstlük insanları yaşatan en önemli manevi değerdir. Bir insanın hayatında dürüstlük olduğu sürece yalan, yanlış olmaz. İnsanları kandırma, aldatma, sahtekârlık etme, dolandırıcılık yapma olmaz.
Dürüst olmanın faydaları, toplumda güvenilir olarak tanınmaktır. Hak ettiğini kazanmak ve elde etmektir. Hakkında hayırlı olana razı olmaktır. Yalandan, riyadan, dedikodu ve gıybetten, iftiradan uzak durmaktır.
Dürüst insanlar başkaları hakkında kötü zanda bulunmaz. Onlara karşı kötü bir davranış sergilemez. Kötü düşüncelerden ve niyetlerden uzak olur. Sadece iyilik için çalışır ve yalana karşı mücadele eder. Ticaretinde, eğitiminde, sosyal ilişkilerinde dürüstlük kimliğini asla kaybetmez. (Editörün Notları)
GÜVENİLİR İNSAN OLMAK
Güvenilir bir insan olmanın, saygıdeğer bir kişiliğin ve vakarlı olmanın zemininde dürüstlük vardır. Böyle bir temelden mahrum bir kişilik zeminine, sağlam bir şahsiyet inşası mümkün değildir.
Dürüstlük dinamiği eksik olan bir şahsiyet dili, etkili değildir. Böyleleri, etkin bir lider, eğitimci, dost ve ağabey olamazlar. Diğer bir ifadeyle “adam” olamazlar. Dürüstlüğün şahsiyete yerleşmesinde, sözde doğruluk önemli olduğu gibi, muamele dediğimiz, işte ve ilişkilerde dürüst davranmak da son derece ehemmiyetlidir.
Ebû Hureyre -radıyallahu anh- şöyle anlatır: “Peygamberimiz bir gün buğday pazarına uğramıştı. Mübarek elini, içine buğday doldurulmuş bir kaba daldırdığında parmaklarının ıslandığını gördü. Bunun üzerine buğday sahibine:
«– Bu ne?» diye sormuştu. O kişi de:
«– Onu yağmur ıslattı, ey Allah’ın Resûlü», deyince, Peygamberimiz: «− O ıslak kısmı insanların görmesi için üste koysaydın ya. Bizi aldatan bizden değildir» buyurdu.
DÜRÜSTLÜĞÜN ETKİLERİ
Dürüstlük, kişisel ilişkilerden toplumsal ilişkilere, ticari ve mesleki faaliyetlerden kamu görevlerine kadar hayatın bütün alanlarını kapsayan ve mutlaka riayet edilmesi gereken bir erdemdir. Unutulmamalıdır ki, işçi-işveren; âmir-memur; hizmet alan-hizmet veren; müşteri-satıcı; eş, dost, arkadaş ve komşular birbirlerine güvenmezlerse, böyle bir toplumda huzur ve mutluluktan söz edilemez. Günümüzde, modernizmin ahlâkın güncelliğini kaldırması sonucu, yalan prim yapan bir konuma oturdu. Üç- kâğıtçılığa açıkgözlülük denildiği, rüşvet yemeyen memura ahmak gözüyle bakıldığı bir toplum yapısı, çürümüş bir yapıdır. Bu durum, toplum bilimcilerini düşündürmelidir. (Kaynak: Dr. Adem Ergül, Şahsiyet Dili ve Geliştiren Liderlik, Erkan Yayınları)
YORUMLAR