Güvenli İnternet Hizmeti Nedir?

Güvenli internet hizmeti nedir? Güvenli internet hizmeti ücretli mi? Güvenli internet aile profili ve çocuk profili nedir? Güvenli internet aile profili veya çocuk profili nasıl seçilir? Güvenli internet ile ilgili merak edilenler...

Güvenli internet; internet servis sağlayıcıları tarafından ücretsiz olarak sunulan ve internetteki zararlı içeriklerden sizi ve ailenizi büyük oranda koruyan alternatif bir internet erişimidir.

Güvenli İnternet Hizmeti Ne İşe Yarar?

  • Ücretsizdir.
  • Kolaydır, abonelik bir kısa mesaj (SMS) ile mümkündür ve program kurmaya gerek yoktur.
  • Zararlı yazılımlar ve dolandırıcılık sitelerinden yüksek oranda koruma sağlar.

Profil Seçimi Nasıl Yapılır?

Güvenli internete geçmek için SMS ile, telefon ile, bayiye uğrayarak ya da internet üzerinden profil seçimi yapabilirsiniz.

Çocuk veya aile profillerinden birini tercih edebilir; eğer aile profilini tercih etmişseniz oyun, sosyal medya ve sohbet kategorilerinden erişilmesini istemediğiniz kategorileri seçerek bu sitelerin de önüne geçebilirsiniz. İstediğiniz zaman da profilinizi değiştirebilir ya da tamamen devre dışı bırakabilirsiniz.

Profillerde Neler Var?

Güvenli internet Hizmetinden faydalanmak için çocuk veya aile profillerinden birisi tercih ediliyor. Çocuk ve aile profillerine ait kriterler psikoloji, pedagoji, sosyoloji ve hukuk alanlarında uzman akademisyenlerin bulunduğu bir kurul tarafından tespit ediliyor.

Çocuk Profili

Çocuk profili "izinli liste" yöntemi ile çalışıyor. Bu yöntemde güvenli olduğu onaylanmış belirli sayıdaki internet sitelerine erişim sağlanıyor. Bu listede yer almayan sitelere erişim sağlanamıyor. Yeni yayınlanan siteler de onaylandıktan sonra bu listeye dahil ediliyor.

Çocuk profili listesinde, çocukların ruhsal ve bedensel sağlıklarını olumsuz etkileyecek veya kullanıcıların yabancı kişilerle doğrudan iletişim kurdukları web siteleri yer almıyor. Bu kapsamda sohbet siteleri ile sosyal medya siteleri çocuk profilinde yer almıyor. E-posta, anlık mesajlaşma, haber, iş, alışveriş, sağlık, eğitim, resmi kurumlar, bankacılık vb. kategorilerdeki sitelere, tartışılan konuları ve içeriği iyi yönetilen forum siteleri ve çevrimiçi mesajlaşmanın olmadığı oyun sitelerine erişebiliyorlar.

Çocuk profili internetteki risklere karşı en yüksek korumayı sağlayan profildir. Aile profilinde erişilemeyen sitelere çocuk profilinde de erişilemiyor*.

Aile Profili

Aile profili "yasaklı liste" yöntemi ile çalışıyor. Bu yöntemde zararlı içerik barındıran sitelerden oluşan listeye erişilmiyor, bu liste haricindeki tüm sitelere erişilebiliyor. Çocuk profilinden daha geniş içeriğe sahiptir.

Aile profili listesine kumar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu, sağlık için tehlikeli madde, fuhuş, müstehcenlik, ırkçılık, terör, şiddet, zararlı yazılım vb. içeriklere sahip siteler dahil edilmiyor. Aile profilinde forum ve paylaşım sitelerine erişilebiliyor.

Aile profili tercih edildiğinde ayrıca oyun, sosyal medya ve sohbet siteleri de isteğe bağlı olarak erişime kapatılabiliyor.

guvenlinet.org.tr/sorgula adresinden sitelerin hangi profilde olduklarını sorgulayabilir, sitelerin profilleri hakkında görüş bildirebiliyorsunuz. Bu bildirimler günlük olarak inceleniyor.

* Aile profilinde oyun siteleri istenmemesi durumunda çocukta erişilebilen oyunlara da erişim sağlanmıyor.

Nasıl Profil Seçilir?

Güvenli internete dört farklı yöntemle geçebiliyorsunuz:

  1. Servis sağlayıcınızın bayisine başvurarak,
  2. Çağrı merkezine telefon ederek (numaralar),
  3. Online işlem merkezine müşteri numaranız ve şifresi ile giriş yaparak,
  4. Kısa mesaj (SMS) atarak (örnek sms).

Aynı yolla, istediğiniz zaman, ücretsiz olarak profilinizi değiştirebilir ya da hizmet almayı bırakabilirsiniz.

İnternet servis sağlayıcılarının internet adresleri ve çağrı merkezi numaraları için tıklayınız.

Kaynak: guvenlinet.org.tr

İslam ve İhsan

İNTERNET KULLANIMI İLE İLGİLİ FIKHİ HÜKÜMLER

İnternet Kullanımı ile İlgili Fıkhi Hükümler

SOSYAL MEDYA KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sosyal Medya Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.