‘güzellik Yarası’ Nedir?

SIHHAT

Şanlıurfa’da halk arasında “güzellik yarası” olarak bilinen “şark çıbanı”nın görülme sıklığı, sürdürülen etkin mücadele sonucu her geçen yıl azalıyor.

Şanlıurfa’da “şark çıbanı”nın görülme sıklığı, sürdürülen etkin mücadele sonucu her geçen yıl azalıyor. Tatarcık sineğinin neden olduğu, genellikle Şanlıurfa ve Çukurova bölgesindeki insanlarda görülen şark çıbanı, yörede “güzellik yarası” olarak da adlandırılıyor.

ŞARK ÇIBANI NASIL BULAŞIR?

İnsandan insana kolayca bulaşabilen şark çıbanının sık görüldüğü Şanlıurfa'da yürütülen etkin mücadele, meyvesini vermeye başladı. Sağlık Bakanlığı ve ilgili birimlerin çalışmaları sayesinde, şark çıbanı görülme sayısı her geçen yıl azaldı.

Şanlıurfa Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Yaşar Şimşek, şark çıbanına “Leishmania” parazitinin neden olduğu belirtti.

Hastalığın daha çok yüz, el ve ayaklarda ortaya çıktığını anlatan Şimşek, sürdürülen etkin çalışmalar sayesinde şark çıbanının görülme sıklığının her geçen yıl daha da azaldığını ifade etti.

ŞARK ÇIBANI TEDAVİSİ

Şimşek, yapılan çalışmalar soncunda insanlarda bir farkındalık oluştuğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu hastalık, tatarcık sineği tarafından bulaştırılmaktadır. Buna yönelik ilimizde tüm toplum sağlığı merkezlerinde şark çıbanı birimleri bulunuyor ve bunlar sürekli olarak riskli bölgelerde taramalar yaparak bu hastalığı tespit ediyorlar. Hastalar daha sonra bizim Şark Çıbanı Tanı ve Tedavi Merkezi’ne yönlendirilerek, tedavileri gerçekleştiriliyor. Şu anda Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte ortak çalışmalarımız var, tarama yaptığımız yerlerde hastalığı tespit ettiğimiz kişilerin evlerine giderek gerekirse badana yapıyoruz ve tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla vaka sayıları geçmiş yıllara oranla çok düştü. Şu anda ilimizde 800 civarında hastamız mevcut. Merkezin yanı sıra, bütün hastanelerimizde cildiye uzmanları bu hastalığın tedavisini yapabilmektedir. Şark çıbanı erken teşhis edildiği zaman ciltte iz bırakmamakta ama tedavi edilmediği zaman izi kalmaktadır. Bizim taramalarımız sayesinde insanlarda bir farkındalık oluştu. Bu bizleri sevindiriyor.”

ŞARK ÇIBANI NEDEN OLUR?

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aksoy ise şark çıbanına neden olan tatarcık sineğinin genellikle yaz mevsiminde aktif olduğunu söyledi.

Kaynak: AA