Hac Organizasyonunda Bir İlk

Hac

Diyanet İşleri Başkanlığı 2015 yılı hac organizasyonunda bir ilke imza atarak 120 yatak kapasiteli günlük 2 bin hastanın ayakta tedavi edilebileceği yeni Mekke Hastanesini hizmete açtı.

MEKKE HASTANESİNDE 35 BİN HACI TEDAVİ GÖRÜYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Başkanlığı tarafından 2015 yılında hizmete giren yeni Mekke hastanesi, 21 Ağustos’ta ilk kafilelerin gelmesiyle birlikte hacı adaylarına hizmet vermeye başladı. İlk kafilelerin gelmesinden bugüne kadar 35 bin hacı adayının tedavi edildiği Mekke hastanesi, 389 sağlık personeli ile hacı adaylarının tedavilerini üstleniyor. 120 yatak kapasiteli hastanede 120 uzman doktor, 194 sağlık personeli, öncü ekipler ile birlikte 389 sağlık personeli çalışıyor. Öte yandan 2 sağlık merkezi ve çeşitli otellerde bulunan sağlık ocakları da hacı adaylarının sağlık problemlerinin çözümünde hizmet veriyor.

24 SAAT SAĞLIK HİZMETİ

Günlük 2 bin hastanın ayakta tedavi edildiği Mekke hastanesinde bugüne kadar bin 650 hasta yatarak tedavi gördü. 24 saat hizmet veren tam teşekküllü Mekke hastanesinde çok ağır vakaların dışında tüm hastalıklar tedavi edilebiliyor. Başhekim Hürrem Bodur, en sık görülen rahatsızlıkların coğrafya şartlarından kaynaklanan üst solunum enfeksiyonları ve soğuk algınlığı olduğunu belirtti. ‘Hacılara hizmet bizim için şereftir’ sloganıyla çalıştıklarını belirten Bodur, Suudi Arabistan makamlarınca da hastanenin tüm denetimlerden başarıyla çıktığını kaydetti.

ARAFAT'TA ÖZEL SAĞLIK ÇADIRLARI

Hac organizasyonunda 389 personelle hizmet veren sağlık ekibi, kronik rahatsızlığı olan hastalar ve diyaliz hastaları için tedavilerini devam ettirebilecekleri imkanlar sunuyor. Arafat’ta da 60 yatak kapasiteli sağlık çadırları ile hastalara hizmet verecek. Yatakta tedavi gören hastaların Arafat’a intikalleri ambülanslarla sağlanacakken daha kötü durumda olan hastalar için helikopter ambülanslar hizmet verecek.

4 BİN GÖREVLİ HİZMET VERİYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı, hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan hacı adaylarının hac görevini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmeleri için yaklaşık 4 bin görevliyle hizmet veriyor.

Arafat’ın yaklaşmasıyla çalışmalarına hız veren tüm ekipler, kutsal topraklarda bulunan yaklaşık 60 bin hacı adayı için çalışmalarını tamamlamış durumda.

Özellikle Arafat’a intikallerin sağlanmasında ve Arafat sonrası için her türlü önlemin alındığı hac organizasyonunda 4 bin görevli aynı anda Arafat’ta hacılara hizmet verecek.

60 BİN HACIYA HER GÜN SICAK YEMEK

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2014 yılı hac organizasyonunda bir ilke imza atarak, Türk hacılarının kaldığı otellere yemek dağıtımını tek bir merkez mutfaktan sağlanmasına başlamıştı. 45 bin hacı için her gün yemek çıkaran merkez mutfakta, tamamı Türklerden oluşan 130 personel çalışıyor. Aşçı, aşçı yardımcıları, gıda mühendisleri ve diyetisyenlerden oluşan mutfak ekibinin hazırladığı yemeklerin dağıtımı, yemeklerin bozulmadan dağıtılmasını sağlamak için hijyen şartlarına uygun özel tasarlanmış 15 tır aracılığıyla sağlanıyor.

Suudi Arabistan Hac Bakanlığı, Gıda Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Mekke Belediye Başkanlığı ve Ümmül Kura Üniversitesi Mutfak Derecelendirme Komisyonu tarafından, hijyen, sağlık ve kalite kontrolü açısından birinci seçilen merkez mutfakta Türk damak tadına uygun yemekler, Türk hacılarının kaldığı otellere dağıtılıyor.

KABE'DE NAMAZ KILMAK İSTEYENLER İÇİN ÖZEL SERVİS

Hac görevini ifa etmek için kutsal topraklarda bulunan hacı adayları zamanlarının çoğunu Kabe’de namaz kılarak ve dua ederek geçiriyor. Beş vakit namazını Kabe’de kılmak isteyen hacı adayları için otel önlerinde servis imkanı sunuluyor. Hacı adayının Kabe’ye ulaşmasını sağlamak için kaldığı otelden Mescid-i Haram’a oradan tekrar otele ring usulüyle çalışan servisler hacı adayları için 24 saat hizmet veriyor.

Arafat’a intikallerin sağlanması için gerekli tüm tedbirlerin alındığı servis ekibinde Arafat için 174 personel hizmet verecek. Vardiya usulü ile 24 saat hizmet verecek ekipler 30 noktada yönlendirmelerle tüm hacı adaylarının Arafat’a çıkışını sağlayacak.

Gece karanlıkta görülebilecek fosforlu kıyafetler ve ışıklı tabelalar aracılığıyla Arafat çıkışında yönlendirmede bulunacak ekipler dönüş yolunda da hacılara eşlik edecekler.

KUR'ÂN OKUMAYI BİLMEYENLERE KUR'AN EĞİTİMİ

Hacı adaylarının ibadetlerini sağlıklı ve doğru biçimde yapabilmelerini sağlamak amacıyla her kafilede bir bayan bir erkek din görevlisi hizmet veriyor. Otellerde düzenlenen irşat programlarıyla hacı adaylarına dini bilgilerin verildiği fetva ve irşat hizmetlerinde, Kuran’ı Kerim okumayı bilmeyenler için özel Kur’an dersleri de veriliyor. Hac ibadetiyle ilgili her soruya yanıt vermek için kafilelerde ve otellerde görev yapan din görevlileri Arafat’ta da hacıların görevlerini sorunsuz bir şekilde yapabilmeleri için ibadet sırasında onlara eşlik edecek.