Hacca Giden Stomalı Bir Birey, Hac İbadetiyle Alakalı Bütün Vazifeleri Yapabilir mi? Stomalı Hasta Hac İbadetiyle Alakalı Nelere Dikkat Etmelidir?

FIKIH

Hacca giden stomalı bir birey, hac ibadetiyle alakalı bütün vazifeleri yapabilir mi? Stomalı hasta hac ibadetiyle alakalı nelere dikkat etmelidir?

Hacca giden stomalı bir birey, haccın bütün vazifelerini yapabilir. Bu kimse dinen özür sahibi sayıldığı için kendisiyle alakalı ruhsatlardan yararlanır. Her vakit için bir abdest alır ve bu abdest ile dilediği kadar namaz kılıp Kabe’yi tavaf edebilir. Bu esnada kendisinden gelen sızıntılar bir sorun teşkil etmez. Stomalı hastalar hac esnasında Mâlikî mezhebinin özürlünün abdesti ile ilgili “Özür sahibinin abdesti, vakitlerin girip çıkmasıyla değil, özrü dışında abdesti bozan başka bir şeyin meydana gelmesiyle bozulur.” görüşünü uygulayabilirler. Yani sadece namaz vaktinin çıkması ile abdestleri bozulmuş sayılmaz.

Bununla birlikte stomanın ve stoma torbasının izdihamdan zarar görme ihtimaline binaen hac vazifeleri yapılırken imkânlar ölçüsünde tenha saatler ve mekanlar tercih edilmelidir.

Kaynak: Diyanet İşleri Fetva Kurulu