Hacda Kesilen Kurban Etleri Ne Yapılır?
Hacda kesilen kurbanların etleri ne oluyor? Hacda kesilen kurbanların etleri ile ilgili hüküm.
İster vâcip, ister nâfile olsun, temettu’ ve kıran haccı hedyleri dışındaki hedy kurbanlarının kesilmesi için belirli bir zaman yoktur. Ancak bunlardan nâfile olanların bayram günlerinde, ceza kurbanlarının ise cinayetin arakasından geciktirilmeden kesilmesi daha faziletlidir.
Nâfile olarak kesilen hedy kurbanları ile, temettu’ veya kıran haccından dolayı kesilen şükür kurbanlarının etlerini zengin- yoksul herkes yiyebilir. Bunların etlerinden sahiplerinin yemeleri müstehap sayılmıştır. Delil aşağıdaki âyetlerdir:
Kur’an’da, Hz. İbrahim’in ilk hac uygulaması sırasında keseceği kurbanların etleriyle ilgili olarak şöyle buyurulur: “..Artık bu kurbanların etlerinden hem kendiniz yeyin, hem de yoksula, fakire yedirin.” [1] İslâmî hac döneminde, büyük baş hayvanların kurban olarak kesilmesinden söz eden âyette de benzer hüküm yer alır: “..Kesilip yan üstü yere düştüklerinde, artık onlardan hem kendiniz yeyin, hem de ihtiyacını gizleyen gizlemeyen yoksullara yedirin.” [2]
Ancak ceza kurbanları adak kurbanı gibi, diğer kurbanlardan farklıdır. Ceza kurbanları ile hacdan engellenen kişinin ihramdan çıkmak için keseceği hedy kurbanının etlerinden bunların sahipleri, bakmakla yükümlü oldukları kimseler ve zenginler yiyemezler. Bunlardan yalnız hicaz bölgesi veya başka beldelerin yoksulları yararlanır.
Buna göre hac mevsiminde çok sayıda kurbanın kesilmesi ve hicaz yöresinin et ihtiyacının sınırlı olması yüzünden, kurban etlerinin ihtiyacı olan yoksul İslâm ülkelerine gönderilmesi mümkün ve caizdir. Son yıllarda kurulan büyük soğutma tesisleri ve soğutmalı nakil araçları yardımıyla bunlar yoksulluğun yaygın olduğu ülkelere sevk edilmektedir.
Dipnotlar:
[1] Hac, 22/28. [2] Hac, 22/36.
Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, Erkam Yayınları
YORUMLAR