Hacı Adaylarının Arafat'a İntikalleri Başladı

Hac vazifesini yerine getirmek üzere Kutsal Topraklar'da bulunan milyonlarca hacı adayının Arafat'a intikalleri gerçekleştiriliyor.

Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan hacı adayları, hacı olabilmek için son göreve hazırlanıyor. Bu kapsamda milyonlarca hacı adayının Arafat'a intikalleri gerçekleştirilirken, Diyanet İşleri Başkanlığı da Türk hacı adaylarının Arafat'a geçişini bugün ikindi namazının ardından başlattı.

Arafat'a bu akşam çıkarak geceyi orada geçirecek hacı adayları, sabah namazını Arafat'ta kıldıktan sonra vakfe duasına kadar Kur'an-ı Kerim okuyarak, dua edecekler. Hacı adayları, Diyanet İşleri Başkan Vekili Ekrem Keleş'in yapacağı vakfe duasının ardından, Müzdelife'ye hareket edecekleri vakte kadar ibadetlerini sürdürecek.

DİYANET HAZIRLIKLARI TAMAMLADI

Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa'dan gelen hacı adaylarıyla, sayıları 90 bini bulan hacı adayının Arafat'a intikallerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için gereken tüm hazırlıkları tamamladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Koordinasyon ve İskan Ekip Başkanı Remzi Bircan, yürütülen çalışmalara ilişkin, hacı adaylarının Arafat'a intikalleri ve dönüşlerinin sağlanması noktasında gerekli tüm tedbirlerin alındığını bildirdi.

Bircan, "Birer emanet olarak gördüğümüz hacı adaylarımızın son görevlerini yapmak üzere Arafat'a çıkışlarını sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde tamamlamaları için tüm önlemlerimizi aldık. Haccın giderek yaz mevsimine gelmesiyle artan sıcaklıklar, sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu yüzden hacılarımızı korumak için klimalı yüksek çadırlar kurduk. Hac mevsiminden iki ay önce Arafat'ta başlayan çalışmalar artık tamamlandı. Hacılarımız Arafat'a çıkmaya başladı." dedi.

ARAFAT'A İNTİKALLER 456 OTOBÜSLE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Mekke'ye geldikleri günden beri vakitlerinin çoğunu Kabe'de geçiren hacı adayları, Arafat'a çıkınca hacı olacak.

Hacı adaylarının intikalleri Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Servis Ekip Başkanlığı tarafından sağlanan 456 otobüs ile gerçekleştirilecek. İntikal sırasında 40 noktada görev yapacak yol göstericiler ise çıkabilecek sorunlara anında müdahale edecek.

Yapılan organizasyona göre, Arafat'a intikallerin sağlanmasında yaşanabilecek aksaklıklar da göz önüne alınarak, yedek araçlar hazır tutulacak ve personel 24 saat esasına göre görev yapacak. Ayrıca 24 noktada ışıklı yol göstericilerle hacı adaylarını taşıyan otobüslerin Arafat'a ulaşmaları sağlanacak.

Arafat'tan çıkıştaki kapılarda görev yapacak olan Dalgakıran ekipleri, aynı zamanda Müzdelife vakfesinin ardından kafilelerin çıkışlara yönlendirilmesini sağlayacak ve Cemerata gidecek hacı adaylarına yardım edecek.

HACI ADAYLARINA ÖZEL İRŞAT PROGRAMI

Planlamalar kapsamında Arafat'ta hazırlanan çadırlarda cemaat olarak sabah namazını kılacak hacı adayları için Diyanet İşleri Başkanlığı namazın ardından özel bir irşat programı da düzenleyecek.

Türkiye'den gelen karilerin Kur'an ziyafetinin ardından öğle ve ikindi namazlarını cem ederek kılacak hacı adayları, Diyanet İşleri Başkan Vekili Keleş'in yapacağı duayla vakfeye duracak.

Türkiye'den de canlı yayınlarla izlenebilecek vakfe duasının ardından hacılar, Arafat sınırlarının açılmasıyla Müzdelife bölgesine intikal edecek. Burada akşam ve yatsı namazlarını cem ederek kılacak olan hacılar, daha sonra şeytan taşlamak üzere Cemerat bölgesine hareket edecek. Şeytan taşlamanın ardından Mescid-i Haram'a giderek, Ziyaret Tavafı ve Sa'y görevini yerine getirecek hacılar tıraş olarak ihramdan çıkacak.

ARAFAT'TA SAĞLIK ÇADIRLARI KURULACAK

Mekke hastanelerinde yatan hastaların Arafat'a ulaşımı ise doktor kontrolünde sağlanacak. Durumu Arafat'a çıkamayacak kadar kötü olan hastalar ise ambülanslarla götürülecek.

Arafat'ta bu durumdaki hastalar için özel sağlık çadırları da kuruldu. Eczane de bulunan bu çadırlarda acil müdahale, muayene, gözlem hizmeti ile yatarak tedavi gören hastalar için yataklı bir bölüm bulunacak.

Herhangi bir sağlık problemiyle karşı karşıya kalan hacı adaylarına hizmet vermek üzere, Arafat'ta hazır tutulan gezici ambulanslar ve sağlık ekipleri Müzdelife ve Mina’da nakiller bitene kadar sağlık hizmeti vermeye devam edecek.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.