Hadis ve Hadis İlminin Önemi

Hadis

Hadis ve hadis ilminin önemi nedir? Hadis ilmi nedir? Hadis ilminin temel amacı ve unsurları nelerdir?

        1.   Hadis ve sünnet, Kur'an'dan sonra İslam’ın ikinci kaynağıdır. Efendimizin hadislerinin dinimiz İslam açısından ifade ettiği anlam ve önemi şu şekilde açıklayabiliriz;

  • Kur'an-ı Kerim ayetlerine uygun olarak gelip onları te'yid eder; Mesela Kur'an-ı Kerim'de: "Ey iman edenler, mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin" [1] buyurulmuş, buna uygun olarak Hazreti Peygamber de kendi rızası olmadan bir müslümanın malının başkasına helal olmayacağını ifade etmişlerdir.
  • Kur'an-ı Kerim'i açıklar; Mesela Kur'an-ı Kerim'de namazın farz olduğu bildirilmiş ancak kaç vakit kılınacağı, kaç rekât olacağı ve hangi şekiller dahilinde kılınacağı belirtilmemişti. Bu konuda bilgi almak isteyen sahabeye Hazreti Peygamber; "Beni namaz kılarken nasıl görüyorsanız öyle kılınız" buyurarak kendi uygulamasıyla bu konuda ki kapalılığı açıklığa kavuşturmuştur. Hac ve zekâtla ilgili olarak, onların nasıl îfa edileceğini açıklayan hadisler de böyledir.
  • Hadisler Kur'an-ı Kerim'de olmayan hükümler koyar: Mesela, denizden çıkan ölü balığın yenilebileceği, katır, ehlî eşek, arslan, kaplan fil, kurt, maymun, köpek gibi hayvanlarla, doğan, şahin, atmaca, kartal gibi yırtıcı kuşların etlerini yemenin haram olduğu hükmü, Kur'an-ı Kerim'de belirtilmediği halde hadislerden çıkartılmıştır

        2.   Hadisler dinî yönden olduğu kadar İslam kültür tarihi açısından da son derece önemlidirler. Onbinlerle ifade edilen hadis malzemesi ve bunları bir araya getiren muazzam hadis külliyatı İslam toplumunun dînî, siyasî, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişiminin takip edilebilmesi açısından, çok zengin bir kaynak teşkil ederler.

Bu kaynak, İslam’dan önce ve İslam’ın ilk devirlerinde yaşayan insan topluluklarının örf, adet, hayat tarzları hakkında bilgi vermesi bakımından büyük öneme sahiptir.

[1] Nisâ, 29