Halep Halkı Yaprak Yiyerek Hayatta Kalmaya Çalışıyor

Suriye'nin yoğun çatışmalar altındaki Halep'te gıda krizi devam ediyor. Esed'e bağlı birliklerin ablukası altında olan Halep'e insani yardım malzemeleri taşıyan araçların geçişine bile izin verilmiyor. Büyük bir insanlık dramına sahne olan Halep'te yaşayan yaklaşık 2 milyon kişi, yaprak yiyerek hayatta kalmaya çalışıyorlar.

Suriye'de muhalifler ile rejim güçleri arasında bölünmüş olan Halep'te 2 milyon kişi zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyor. Muhaliflerin kontrolündeki doğu Halep, hükümet güçlerinin kuşatması altında. Bölgede sıkışıp kalan 250 bin sivilin ise acil insani yardıma ihtiyacı var.

GÜNLERCE EVDE KALMAK ZORUNDA KALIYORLAR

BBC'nin haberine göre Halep'te bulunan bir kadın yaşam savaşını şu şekilde anlatıyor:

"Kentte 2 milyondan fazla kişi, zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyor. Bulaşıkları yıkamak için yeterli suyumuz yok. Bazen çatışmalar yüzünden 510 gün evden çıkamadığımız oluyor. Kuyuya gidip su getiremiyorum. Burada bir şeyimiz yok. Önceleri gönderilen insani yardımlarla yemek yapabiliyordum ama o da bitti. Yiyecek bir şeyimiz yok. Ağaç yapraklarını pişirip yiyoruz."

Halep'te yaşam mücadelesi veren kadın, insani yardıma ihtiyaç olduğunu, ağaçlardan kopardıkları yaprakları yediklerini ifade etti.

Halep'te yaşam mücadelesi veren kadın, insani yardıma ihtiyaç olduğunu, ağaçlardan kopardıkları yaprakları yediklerini ifade etti.

OBAMA'YA MEKTUP

Suriye'nin Halep kentinde, muhaliflerin kontrolündeki alanlarda görev yapan son doktorlar, ABD Başkanı Barack Obama'ya bir mektup yazarak kentteki 250 bin sivile yardım ulaştırılmasını talep etti. 29 doktorun imzasının yer aldığı metinde, sağlık merkezlerine yönelik hava saldırılarının bu oranda sürmesi durumunda bir ay içinde bunların hepsinin yok olacağı belirtildi. Doktorlar, hava saldırılarının durması için Halep'in uçuşa yasak bölge ilan edilmesini talep etti.

YERALTI HASTANESİ KURULDU

Biz Ümmetiz Platformu ve Avrasya Vakfı tarafından Suriye'nin Halep kentinde yer altı hastanesi kuruldu. Platform temsilcisi Abdülhamit Altıntaş, ağır bombardımanın yaşandığı Halep'e yer altı hastanesi kurulduğunu söyledi. Rejimin halen saldırılarına devam ettiği Halep'te yerin altında 25 yataklı hastane kurulduğunu anlatan Abdülhamit Altıntaş, şunları söyledi:

"Hastanemiz zor koşullar altında kurulabildi. Arkadaşlarımız saldırı tehdidi altında kardeşlerimize hizmet etmek amacıyla hastaneyi çok kısa sürede hazır hale getirdiler. Yer seviyesinden 2 kat aşağıya kuruldu. Son 1 ay içinde Halep'te 6 hastane vurularak kullanılamaz hale getirildi. Bölgede insanların gıda ve su gibi en temel ihtiyaçlarının yanı sıra hayati önem taşıyan sağlık ihtiyaçlarına erişimleri engellenmek isteniyor. Kurulan hastaneyle Suriyeli kardeşlerimizin yaralarını sarmak istiyoruz. Halep'te daha fazla sağlık merkezine ihtiyaç var."

Kaynak: Yeni Şafak

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.