Halvet Der-Encümen Ne Demek?
Halvet der-encümen nedir, ne anlama gelmektedir? Halk içinde Hak ile beraber olmak hangi tarikatlara ait bir prensiptir? Halk içinde Hak ile beraber olmak sözüyle anlatılmak istenen nedir?
Halvet der-encümen, Hâcegân silsilesi ve Nakşibendiyye tarikatının temel prensiplerinden biridir.
TASAVVUFTA HALVET DER-ENCÜMEN NEDİR?
Zâhid ve sûfîlerin sürekli biçimde veya belirli aralıklarla toplumdan ayrı yaşamalarına “halvet, uzlet, vahdet, inzivâ” gibi isimler verilir. Tasavvufta genellikle halk ile beraber olan bir kimsenin Hak’tan uzak kalacağına inanılır. Ancak zâhid ve sûfîler, gerçek halvetin kalben ve zihnen halktan ayrı kalarak kendini Allah ile birlikte hissetmekle yaşanabileceğini, bu durumda toplum içinde yaşamanın kalben Hak ile birlikte olmaya engel teşkil etmediğini belirtirler. Nitekim bedenen halktan ayrı olan bir kimse zihnen onlarla birlikte olabilir.
ARİF NE DEMEKTİR?
İlk sûfî müelliflerden Abdülkerîm el-Kuşeyrî, ârifi “kâin ve bâin” (halk içinde iken onlardan ayrı olan kişi) diye tarif eder. “Tevhid ehli, bedenleriyle eşyada (dünyada) bulunur, ancak ruhlarıyla dünyadan ayrı olurlar” diyen Cüneyd-i Bağdâdî Hazretleri, “Bedenimle halk içindeyim, fakat ruhumla dostum olan Hak ile birlikteyim” diyen Râbia el-Adeviyye aynı düşünceyi ifade etmişlerdir. Şöhretten kaçınan ve sıradan insanlar gibi yaşamaya önem veren melâmet ehli de bu anlayışa bağlıdır. Nitekim ilk Melâmîler’den Hamdûn el-Kassâr, çalışmayı bırakıp kendini ibadete vermek isteyen Abdullah el-Haccâm’ı bundan menederek ona, “Hacamatçı Abdullah diye tanınman zâhid veya ârif Abdullah diye tanınmandan daha iyidir” demişti.
Melâmet ehlinin büyüklerinden Bâyezîd-i Bistâmî Hazretleri, ârifin halkla ilişkilerini sıradan bir insan olarak sürdürürken gönlünün kutsiyet âleminde bulunmasını en açık mârifet alâmeti saymıştır. Hücvîrî de zâhirde halkla iken bâtında Hak’la olmanın gerekliliğini önemle vurgular.
Kaynak: DİA
YORUMLAR