Hamileler, Soğuk Algınlıklarına Karşı Nasıl Önlem Almalı?
Kışa girerken görülme sıklığı artan grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hamileler brokoli ıspanak pırasa gibi C vitamini kaynağı gıdalarla korunabilecek.
Kışa girerken görülme sıklığı artan grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hamilelerin, brokoli, ıspanak, pırasa ve kış meyvelerinden portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi C vitamini kaynağı gıdalarla korunulabileceği belirtildi.
ANNE VE BEBEK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ali Ergün, yaptığı açıklamada, gebelik döneminin anne ve bebek sağlığının korunması açısından çok hassas olduğunu belirterek, bu dönemde beslenme kriterlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının düşmeye başladığını ifade eden Ergün, özellikle bu mevsimde beslenmeden kıyafet seçimine kadar birçok konuda daha özenli olunması gerektiğini bildirdi.
GRİP SALGINLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Ergün, sonbahar-kış döneminde sorunsuz bir gebelik dönemi geçirebilmek ve özellikle grip salgınlarından korunabilmek için bağışıklık sisteminin kuvvetli olması gerektiğini vurguladı. Bunun için yeterli sebze ve meyve tüketilmesinin önemine de değinen Ergün, "Dengeli beslenmenin yanı sıra kış sebzelerinden brokoli, ıspanak, pırasa ve kış meyvelerinden portakal, mandalina, greyfurt tüketilmek faydalı olacaktır. Kivi de yine C vitamini kaynağı olması açısından önemli bir meyvedir" ifadesini kullandı.
KAPALI YERLERDE UZUN SÜRE DURULMAMALI
Üst solunum yolu hastalıklarının, soğuk havayla artış gösterdiğine dikkati çeken Ergün, şöyle devam etti:
"Bu nedenle gebeler kapalı ve kalabalık yerlerde fazla bulunmamalı, selamlaşmak için sadece tokalaşma yöntemini kullanmalı ve ellerini sık sık yıkamalı. Yine de meydana gelebilecek gribal durumlarda ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı.
Ateş, koyu renkli burun akıntısı ya da balgam olmadığı sürece genel olarak antibiyotik alınmamalı. Ihlamur, kuşburnu gibi meyve çayları tüketilmeli. Ayrıca bol sıvı tüketimi ve istirahat etmeye önem verilmeli."
"KAPALI ALANLAR SIK SIK HAVALANDIRILMALI"
Ergün, bu aylarda anne adaylarının kapalı mekanlarda vakit geçirerek, kendilerini ve bebeklerini koruduğunu düşündüğüne değinerek, "Fakat evler veya kapalı alışveriş merkezlerinde birçok kişinin aynı havayı soluduğu bir ortam, özellikle gebeler için çok sağlıklı değildir. Bulunan kapalı ortamın sık sık havalandırılması hem mikropların hem alerjenlerin, hem de deterjan artığı gibi kimyasalların konsantrasyonunu azaltır, oksijen sağlar" dedi.
KIŞIN SOĞUK HAVALARDA ALINACAK ÖNLEMLER
Prof. Dr. Ergün, kışın soğuk hava ve sudan dolayı ciltte kuruma ve çatlama olabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Eller soğuk yerine ılık suyla yıkanmalı ve sık sık kuruyan cilt paraben içermeyen bir nemlendirici ile nemlendirilmeli. Karlı ve buzlu hava koşullarında, düşme ya da çarpmadan korunmak için zorunlu haller dışında dışarı çıkılmamalı, gerekli ise düz botlarla yürünmeli. Aynı zamanda bu koşullarda araba kullanmaktan da kaçınılmalı."