Hamilelik Kadınların Beynini Değiştiriyor
Hamilelik ve annelik, dişinin beyin yapısını değiştiriyor ve anneleri bebeklerine karşı daha duyarlı hale getiriyor. Üreme ve doğum sonucunda, dişi memelinin beyninde, davranışlarını ve yeteneklerini geliştiren bir değişim yaşanıyor. Annelik davranışları aslında evrimde dişinin başarı şansını artırıyor. 40 yaşından sonra anne olanların, uzun yaşama şansı daha çok.
Hamilelik süresinde beynin belli bölgelerinde kayda değer ama kişiye yararlı bir gri madde kaybı yaşanıyor. Bu değişikliklerin bazıları en az iki sene boyunca devam ediyor ama neyse ki hafıza ve zihinsel işlemleri etkilemiyor.
Araştırmanın eş yazarı ve Autonomous University of Barcelona’da profesör olan Erka Barba-Muller’in söylediğine göre bu değişiklikler beynin anneliğin zorluklarıyla başa çıkmak için gerekli olan fonksiyonlarıyla ilişkili bölgelerinde gerçekleşiyor. Hamilelik sürecinde gerçekleşen ani hormonal ve fiziksel değişiklikler uzun bir zamandır bilinse de bunların beyine olan etkisi hiç bir zaman tamamen anlaşılmış değildi.
HAMİLELİK BEYİNDE DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇIYOR
Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan bu yeni araştırma ilk defa hamileliğin bir kadının beyninde uzun dönemli değişikliklere yol açtığını kanıtlıyor.
Araştırmada ilk defa anne olacak 25 kadının hamilelik öncesi ve sonrası beyin taramaları karşılaştırıldı. Aynı zamanda ilk defa baba olacak erkekler ve hiç çocuğu olmayan kadın ve erkeklerinde beyin taramaları göz önünde bulunduruldu. Sonuç olarak hamilelikte kadın beyninin sosyal işlevlerle ilişkin bölgelerinin gri maddesinde belirgin ve uzun ömürlü hacim küçülmesi olduğu bulundu.
Sonra ki testlerde bu aynı bölgelerin en çok kadınlar bebeklerine tepki gösterirken parladığı görüldü. Yani büyük ihtimalle bu değişiklikler vücudunuzun anneliğe hazırlık için bir adaptasyonu. Araştırmacılar bu değişikliklerin bir annenin bebeğinin ihtiyaçlarını ve ruh halini daha kolay algılamasına ve bebeğinin sağlık ve güvenliliğine karşı muhtemel tehlike işaretlerini daha çabuk deşifre etmesine yardımcı olduğunu söylüyor.
Gri madde beynin en dış tabakası olan beyin zarında bulunuyor. Beynin bu tabakası öğrenme ve hafıza işlevleri, motor fonksiyonları, sosyal beceriler, dil ve sorun çözme mekanizmalarını barındırıyor. Ama korkmanıza gerek yok çünkü araştırmacılar hamileliklerde hafıza ve diğer kognitif fonksiyonlarda hiç bir farklılık gözlemlemediklerini ve bu yüzden gri madde kaybının kognitif bozukluklara yol açtığına dair bir işaret olmadığını söylediler.
Araştırma kadınları sadece hamilelikten 2 yıl sonrasına kadar takip ettiği için bu değişikliklerin tam olarak ne kadar sürdüğü daha bilinmiyor.
SİNİRİ ORTADAN KALDIRAN İŞLEM
Araştırma ‘synaptic pruning’ veya sinaptik budama olarak adlandırılan bir işleme dikkat çekiyor. Bu bütün ergenlik çağındaki kişilerde doğal olarak gerçekleşen ve nadir kullanılan sinir kavşaklarını ortadan kaldıran bir işlem. Sinir kavşakları beyin hücreleri arasında ki bağlantı noktalarıdır. Bu işlemin nedeni çocukluktan sonra daha etkin ve özelleşmiş sinir kavşaklarına yer açıp sinir ağlarının daha verimli hale gelmesidir.. Araştırmacılar hamilelikte gerçekleşen bu değişikliklerin sinaptik budama gibi bir işlem olduğunu düşünmektedir.
YORUMLAR