
Hamilelik ve Emzirme Döneminde Oruç Tutulur mu?
Hamileyken oruç tutulur mu? Emziren anneler oruç tutabilir mi? Hamilelik/gebelik ve emzirme döneminde döneminde oruç uygun mudur?
Hâzık (uzman) bir hekimin tasvibiyle, hâmile kadın orucunu tutabilir. Bu sırada beslenmesini, kendisinin ve bebeğinin ihtiyaçlarına göre düzenlediği takdirde rahat edecektir.
İftar ve sahur yemekleri, taze sebze ve meyveleri ihtivâ eden, protein değeri yüksek, lifli ve kepekli yiyecekler olmalı; ayrıca bu yemeklerde bol su içilmelidir. Mineral bakımından zengin kuruyemişler de ihmal edilmemelidir.
İftar öğünü ikiye, üçe bölünerek yenilmeli; iftardan sonra kısa ve hafif yürüyüş yapılmalıdır. Sahur yemekleri hafif kahvaltı tarzında olmalı, kahve ve çaydan uzak durulmalıdır. Reflüyü artıran yiyeceklerden kaçınılmalıdır. (Yağlı, kızartmalı, baharatlı yiyecekler ve kafeinli içecekler… gibi.)
Hâmile iken tutulan orucun, bebeğin zekâ seviyesine ve doğum ağırlığına menfî bir tesiri olmadığını gösteren çalışmalar mevcuttur.
Orucun; emziren annelerde, sütün teşekkülüne ya da kimyasına, menfî bir tesiri olup olmadığına dâir pek çok çalışmalar yapılmıştır. Oruçlu olduğu hâlde emziren annelerin, kan kimyalarında önemli bir değişiklik olmadığı; uzun açlık günlerinde dahî, anne bedeninde süt yapımına rahatlıkla yetecek kadar su olduğu tespit edilmiştir.
Oruç tutarken bebeklerine emzirdikleri süt ile oruç değilken emzirdikleri sütün terkipleri arasında bâriz bir fark görülmemiştir. Özellikle uzun günlerde iftarda ve sahurda bol sıvı alımına dikkat eden, taze sebze ve meyvelerden, protein değeri yüksek gıdalardan müteşekkil kaliteli bir beslenme tarzını tercih eden emziren anneler, oruçlarını endişelenmeden tutabilirler.
Kaynak: Betül Nefise İnal, Şebnem Dergisi, Sayı: 67
YORUMLAR