Hangi Namazlar Vaciptir?
Hangi namazlar vaciptir? Vacip namazların hükmü nedir? Vacip namazlar kaça ayrılır? Vacip namazlar nasıl kılınır? İşte cevabı...
Allah ve Rasûlü’nün yükümlü Müslüman’dan yapılmasını bağlayıcı bir şekilde istediği, fakat bu bağlayıcılığın zanna dayalı bir delille sâbit olduğu hükme “vâcip” denir. Sözlükte "sabit, lâzım, var ve gerekli olan şey" anlamına gelmektedir.
Vacip namazlar:
- Vitir ve bayram namazları ile tilâvet secdesi vacip hükmündedir.
- Adak namazı, sehiv secdesi ve bozulan nâfile namazın kazası da vâcip namaz hükmündedir. Vitir namazı üç rekât, bayram namazları ise ikişer rekâttır.
VACİP NAMAZLAR NASIL KILINIR?
Vitir namazı vacip namazlar hükmündedir. Vitir namazının farzının erkekler ve kadınlar için nasıl kılındığını yazılı, resimli ve videolu anlatım olarak aşağıda bulabilirsiniz.
- Vitir Namazı
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular: “Allah tekdir; tek olanı sever. Ey Kur’an ehli! Siz de vitir namazını kılınız!” (Ebû Dâvûd, Vitir 1)
- Bayram Namazı
Câbir (r.a.) şöyle dedi:
Bayram günlerinde Peygamber farklı yollardan gidip dönerdi. (Buhârî, Îdeyn 24)
VACİBİN HÜKMÜ NEDİR?
Vâciple amel etmek gereklidir, fakat müeyyidesi farzın altındadır. Vâcibi inkâr eden dinden çıkmaz, fakat sapıklıkta (dalâlette) kalmış sayılır. Meselâ; namazda bir farzı terk etmek namazı bozarken, namazın bir vâcibini bilerek terk etmek tahrîmen mekruh olur, yanlışlıkla terk etme durumunda sehiv secdesi ile bu eksiklik giderilir.
Hanefîler, vâcibin de farz gibi kesin olarak yapılması gerektiği görüşündedir. Onların bu ayırımı daha çok delilin kuvvetini ve inkârın dinî sonuçlarını göstermeyi hedefler. Bu sebeple Hanefîler vâcibi çoğu yerde "amelî farz" olarak da adlandırırlar. Meselâ fıtır sadakası, namazda Fâtiha'nın okunması, vitir ve bayram namazları, kurban kesme zannî delille sabit olduğundan Hanefîler'e göre farz değil vâciptirler.
Hanefîler'e göre vâcip iki kısma ayrılır:
a) Kat`î bir delile yakın derecede kuvvetli görünen zannî bir delille sabit olan vâcipler. Bu kısma giren vâcipler amelî farz veya zannî farz adını alır. Vitir namazı, abdestte başın dörtte bir miktarını meshetme böyledir.
b) Zannî delil olan haber-i vâhid ile sabit olan vâcipler ise, önem derecesi itibariyle amelî farzın altında ve sünnetin üstündedirler. Meselâ, namazda Fâtiha okuma, vitir namazında kunut tekbiri, bayram tekbirleri, namazın sehiv secdesi ile ikmal edilen vâcipleri böyledir.
TİLAVET SECDESİ NEDİR, NEDEN VE NASIL YAPILIR?