Haram Parayla Sadaka Verilir mi?
Haram parayla hayır yapılır mı? İçki gibi haramdan kazanılmış parayı fakirlere sadaka vermek caiz midir? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.
İÇKİNİN MADDİ VE MANEVİ ZARARLARI
İçkinin mânevî olduğu kadar maddî zararı da hayli fazladır. Dünya Sağlık Teşkilâtı’nın otuz ülkede yaptığı araştırma raporlarına göre:
‒ Cinâyetlerin % 85’i (% 60-70’i âile içinde),
‒ Tecâvüzlerin % 50’si,
‒ Şiddet hâdiselerinin % 50’si,
‒ Hanımını dövenlerin % 70’i,
‒ İşe gitmeyenlerin % 60’ı ve
‒ Akıl hastalığı vakʼalarının % 40-50’si alkolden kaynaklanmaktadır.
Alkoliklerden doğan çocuklarda akıl hastalıkları % 90’lardadır. Alkolik bir kadının özürlü bir çocuğa sahip olma riski % 35 gibi yüksek bir seviyededir. Çünkü alkol, anne rahmindeki büyümeyi ve doğum sonrası gelişmeyi engeller; çocukta zekâ geriliğine, boy kısalığına ve davranış bozukluklarına sebep olur.
İçki müptelâsı olan insanların çocukları, sürekli çekişme ve şiddet dolu bir âile ortamında yaşadıklarından, onlarda rûhî çöküntü ve davranış bozukluklarının görülme riski çok yüksektir. Dolayısıyla bu çocukların çoğu, okulda ve hayatta başarısız olurlar.[1]
İngiliz Hükümeti resmî raporuna göre alkol tüketimi sebebiyle meydana gelen kavga, yaralanma, hastane masrafları ve sâir durumların İngiliz ekonomisine getirdiği yük, yıllık 20 milyar sterlin (30 milyar dolar) civârındadır.[2]
Şunu hiçbir zaman unutmamak lâzımdır ki, İslâm, her yasağın meşrû zeminde alternatifini, yani daha iyi ve temiz olanını göstermiştir. Bu sebeple, birtakım aldatıcı hevesler peşine düşerek son derece geniş olan helâl dâiresinin dışına çıkmaya ve haramlara bulaşmaya hiç gerek yoktur.
Dipnotlar:
[1] Musa Tosun, “İçki” mad., Diyânet İslâm Ansiklopedisi, XXI, 463. [2] Sean COUGHAN, The Guardian, Saturday March 27 2004, “Sobering thoughts about a claim”.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hakk'a Adanmış Gençlik , Erkam Yayınları