Harçlıkları İle Kütüphane Oluşturdular

Malatya'nın Darende ilçesinde okuduğu okula kütüphane isteyen ve bunun için 5 lira harçlığını öğretmenine veren öğrencinin bu girişimi, okula kütüphane kazandırdı.

Malatya'nın Darende ilçesinin kırsal mahallelerinden Ulupınar'daki Aşağıulupınar 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu'na kütüphane kazandırmak isteyen Müdür Yardımcısı Erdem Adem ile Türkçe öğretmeni Tuba Yavuz'un konuşmasına kulak misafiri olan 5'inci sınıf öğrencisi Kiraz Bişgin, cebindeki 5 lirayı vererek "okulumdaki kütüphaneye ben de yardımcı olmak istiyorum." dedi.

Bunun üzerine cesaretlenen eğitimciler, depo olarak kullanılan laboratuvar odasının kütüphane için uygun olduğunu belirledi. Geri dönüşüm malzemeleri ve öğretmenlerin de maddi katkılarıyla okulda, 3 bin lira maliyetle içerisinde internet hizmeti olan, dijital kitap içerikleriyle zenginleştirilmiş, öğrenciye dilediği zaman destek verecek Z-Kütüphane oluşturuldu.

KÜTÜPHANEYE ÖMER HALİSDEMİR'İN ADI VERİLDİ

Kütüphaneye Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığında darbeci generali öldürdükten sonra şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir'in adı verildi.

Okulun Müdür Yardımcısı Adem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okula yeni atanan Türkçe öğretmeninin sınavlarda öğrencilerin okuduğunu anlamaması ve yorumlayamaması sorununu kendisine ilettiğini belirtti.

Bu durumun ardından kütüphane eksikliğinin daha da hissedildiğini ve öğretmenle neler yapılabileceğini konuştuklarını aktaran Adem, kendi imkanlarıyla eksikliği gidermek için karar aldıklarını ifade etti.

"YOLA ÇIKTIĞIMIZDA 5 LİRA PARAMIZ VARDI"

Kütüphane için en büyük desteği öğrencisinden gördüğünü anlatan Adem, şunları söyledi:

"Bu kütüphaneyi yapmak için yola çıktığımızda 5 lira paramız vardı. Bu para bir öğrencimizin kütüphane isteği için bizlere verdiği paraydı. Biz de başka paramız, desteğimiz olmadan hemen işe koyulduk. Daha sonra okulda kütüphane yapacak bir yer aradık. Zemin katta atıl durumdaki eski eşyaların bulunduğu depoyu seçtik. Bu şekilde çalışmaya başladık. Kütüphaneyi hazırlarken bizim en büyük özelliğimiz eski malzemeleri değerlendirmek oldu."

Odanın her yerinde el emekleri olduğunu ve kütüphanenin ismini ise 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığında darbeci generali öldürdükten sonra şehit edilen astsubay Ömer Halisdemir'in adını verdiklerini ifade eden Adem, şunları dile getirdi:

"Kütüphanemizdeki kullanılan her şey tamamen el yapımı ve geri dönüşüm ürünüdür. Biz arkadaşlarla yaklaşık 3 bin liraya burayı mal ettik. Bu da bizim için ayrı bir gururdur. Bakanlığımızdan ve diğer kurumlardan kesinlikle destek almadan yapılmış bir kütüphanedir. Maliyetinin düşük olmasının sebebi geri dönüşüm ürünlerinin kullanılması, tamamen öğretmenlerimizin el emeğiyle gece gündüz çalışması sonucunda ortaya çıkmıştır. Okulda hem velimiz hem de hizmetlimiz olan personelin desteği kütüphanenin bu kadar güzel olmasının en büyük sebeplerinden. Birçok ağır işimizi bilgi ve tecrübeleri ile çözdüler."

"ÇOK GÜZEL BİR KÜTÜPHANEMİZ VAR"

Okula kütüphane kurulması için 5 lira haçlığını öğretmenine veren  5. sınıf öğrencisi Kiraz Bişgin ise öğretmenlerinin kütüphane yapılmasıyla alakalı konuşurken kulak misafiri olduğunu anlatarak şöyle konuştu:

"O zaman cebimde 5 lira vardı hemen öğretmenimin yanına gittim. Kütüphane yapın ben de harçlığımla katkıda bulunayım dedim. Öğretmenlerim de benim bu davranışımdan cesaret alarak kütüphane yapmaya karar verdiler. Şimdi çok güzel bir kütüphanemiz var. Öğretmenlerime çok teşekkür ediyorum, ellerinden öpüyorum."

Türkçe Öğretmeni Tuba Yavuz da öğrencileri Bişgin'in biriktirdiği 5 lirayı kendilerine vermesiyle kütüphaneyi oluşturduklarını söyledi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.