Hayatın Lezzeti Üç Şeydedir
Hayatın lezzeti şu üç şeydedir.
Hayâtın lezzeti şu üç yerde zuhûr eder:
1) Aşk ile yaşanan bir îmanda.
2) Huşû ile edâ edilen bir ibadette.
3) Meftûn edici davranış güzellikleriyle yapılan hizmette.
Ancak, yapılan hizmetlerin Allah katında makbûl olması, onun ciddî bir edep ve hassâsiyetle îfâ edilmesine bağlıdır. Gelişigüzel yapılan hizmetlerin, umulan neticeyi hâsıl etmesi çoğu zaman mümkün olmadığı gibi, bâzen arzu edilmeyen neticeler verebileceği de bir gerçektir.
Allâh’ın mahlûkâtına müsâmaha, şefkat ve merhametle hizmet edebilmek, kuvvetli bir sabır ve tahammül isteyen bir gönül işidir. Kâmil bir hizmet insanı, merhamet, şefkat, fedâkârlık, ferâgat ve diğergâmlık gibi ahlâkî meziyetlerle donanmış, kin ve nefretten uzak bir kişidir.
Esâsen, dînî olgunlaşmadan ibâret olan ahlâk, hayvânî hayattan insânî hayâta, ham vasıflardan kâmil bir hüviyete geçiş demektir. Ahlâkın esâsını da, Rabbe aşk ile yönelişte buluruz. Bunun yolu ise Allah yolundaki her türlü gayret ve hizmetlerden geçmektedir.
İşte olgun bir hizmet insanı da, hangi zümrenin içinde yaşarsa yaşasın, her hâlükârda îman, heyecan ve varlığını koruyabilen; kalbini mal-mülk, mevkî ve menfaat endişelerinden uzak tutabilen ve hizmet bekleyenlerin, bilhassa muzdarip ve yalnızların sessiz feryatlarına kulak ve gönül verebilen kimsedir.
Ölümü mâtem değil de “Şeb-i Arûs: Düğün gecesi” hâline getirebilmek, şerefli bir hizmet hayâtı ile ölmesini bilenlerin kârıdır. Onlar ölmeden evvel ölmenin sırrına vâkıf olmuş bahtiyar kullardır.
Rabbimiz, bu hasletlerden gereği gibi hisse alabilmeyi cümlemize nasib eylesin! Hizmet götürme imkânımız olup da gidemediğimiz her yerin mes’ûliyetini gönlümüzde hissettirerek, hepimize firâset, azim ve gayret dolu bir hizmet ömrü lûtfeylesin! Gönüllerimize hizmet heyecanı bahşedip rızâsına muvâfık bir şekilde gayret edebilmeyi nasip ve müyesser eylesin!
Âmîn!..
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Vakıf-İnfâk-Hizmet, Erkam Yayınları