Hayatta Kalmaya Çalışıyorlar
Suriyeli aileler, başkent Addis Ababa sokaklarında kendilerine yardım eli uzatacak birilerini arıyor.
Ülkelerindeki iç savaş sonrası dünyanın dört bir yanına sığınan Suriyelilerin son rotası, hoşgörüsü ve misafirperverliğiyle tanınan Doğu Afrika ülkesi Etiyopya oldu.
Komşusu Sudan, Somali, Eritre ve Güney Sudan’dan gelen yüz binlerce mülteciye kapılarını açan ve Afrika’nın en fazla mülteciye sahip ikinci ülkesi olan Etiyopya, şimdi de yeni bir hayat kurma umuduyla gelen Suriyelilere ev sahipliği yapmaya başladı.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak ilk önce Sudan'a giden ve burada iş bulamayan Suriyeliler, kendi ülkelerinden binlerce kilometre uzakta farklı bir dil ve kültürün içerisinde yeni bir hayat mücadelesine atıldı.
“KALACAK YERİMİZ VE YİYECEK YEMEĞİMİZ YOK”
İşsizlik ve yoksulluk nedeniyle hali hazırda on binlerce Etiyopyalının sokaklarda yaşadığı başkent Addis Ababa’daki Suriyeli sığınmacılar dilenerek ve yardım toplayarak yiyecek ve barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.
Tek kelime Amharca ve İngilizce bilmeyen Suriyeliler, ellerinde Amharca “Bizler Suriye halkıyız, sizlerin kardeşleriyiz ve savaş yüzünden Etiyopya’ya geldik. Kalacak yerimiz ve yiyecek yemeğimiz yok. Lütfen bize yardım edin” ifadelerinin olduğu kağıtları esnafa ve sokaktaki halka göstererek yardım istiyor.
DOĞU GUTA’DAN ADDİS ABABA’YA
Yolculuklarını ve ülkeye gelme nedenlerini AA muhabirine anlatan Suriyeliler, Etiyopya’ya gelmek istemelerinin asıl nedeninin buranın güvenli olması ve iş bulabileceklerini düşünmeleri olduğunu söyledi.
Addis Ababa’nın ticari merkezlerinden Merkato’da esnafı dolaşarak yardım isteyen 23 yaşındaki Celaleddin Nasır da ülkeye yaklaşık 1 hafta önce gelenlerden.
Doğu Guta’daki çatışmalar sırasında babasını kaybeden ve 16 kişilik ailesiyle Sudan’a kaçan Nasır, bu ülkede 1 yıl geçirmesine rağmen düzenli bir hayat kurmayı başaramadığını anlattı.
Türkiye veya çevre ülkeler yerine neden Etiyopya’ya geldiği hakkında ise Nasır, “Aslında bir yere göç etme tercihimiz hiç olmuyor. O sırada neresi kolaysa oraya gidiyoruz. Sudan’a da o yüzden gittik.” dedi.
Türkiye’de çok fazla Suriyeli yaşadığını, iş bulma şanslarının az olduğunu belirten Nasır, Sudan’daki ekonomik zorluklar sebebiyle de Etiyopya’ya gelmek istediklerini dile getirdi.
“HAYATIMIZI DEĞİŞTİRMEK İÇİN GELDİK”
Etiyopya’ya gelmeleri için bir grup Sudanlının yardım ettiğini söyleyen Nasır, “Etiyopya’ya hayatımızı değiştirmek için geldik. İş bakmaya geldik. Eğer iş bulabilirsek burada uzun süre kalmak istiyoruz.” diye konuştu.
En büyük sıkıntılarının barınma olduğunu belirten Nasır, arkadaşlarıyla kirasını ödemek için uğraştıkları bir evde toplu halde kaldıklarını ifade etti.
İşçi ücretlerinin çok düşük olduğu Addis Ababa’da yaşamak isteyen ve ülkeye turist vizesiyle gelen Suriyelilerin bir ay sonraki akıbetleri ise belirsiz.
Birleşmiş Milletler ofisinden alınan bilgiye göre, Addis Ababa yönetiminin izin vermesi halinde bu kişiler, mülteci statüsü alabilir ve ülkedeki 900 bin mülteciyle aynı haklara sahip olabilir.