Hayırlı Evlat Yetiştirmenin Önemi

HAYATIMIZ

Hayırlı evlât yetiştirmek sâlih amel midir? Dinimizde hayırlı evlât yetiştirmenin önemi nedir? Kur’ân-ı Kerîm’de “dünya hayatının ziynetleri” olarak nitelendirilen çocukları iyi yetiştirmenin fazileti...

Mal ve evlâda karşı tavırlarımız, rızâ-yı ilâhî istikâmetinde olup îman lezzetine vesîle olursa o zaman bir “ziynet” hâline gelir.

HAYIRLI EVLAT YETİŞTİRMENİN ÖNEMİ

Kur’ân-ı Kerîm’de buyrulur:

“Mal-mülk, çoluk çocuk… Bütün bunlar dünya hayatının ziynetleridir. Bâkī kalacak sâlih ameller ise Rabbinin katında, hem mükâfat yönünden, hem de ümit bağlamak bakımından daha hayırlıdır.” (el-Kehf, 46)

Mal ve evlâdın bir âyet-i kerîmede “fitne”, diğerinde “ziynet” vasfıyla anılması, câlib-i dikkattir. Bunların fitne olması; kalbe köklü bir şekilde yerleşip kulu Rabbinden gâfil bırakması tehlikesine binâendir. Ziynet olması ise, rızâ-yı ilâhîye göre istikâmetlendirildiği takdirde kalpteki îmânı seviyelendiren ve bir sadaka-i câriye olarak kulun öldükten sonra da ecrinin devâmına vesîle olan en önemli iki vâsıta olmalarından dolayıdır.

Hadîs-i şerîfte buyrulur:

“Allah Teâlâ, cennetteki sâlih kulunun derecesini yükseltir de, hayrete düşen kul:

«–Yâ Rabbi, bu terfî bana hangi sebeple verildi?» diye sorar.

Allah Teâlâ da:

«–Çocuğunun sana yaptığı istiğfâr ve duâ sebebiyle…» buyurur.” (Ahmed, II, 509; İbn-i Mâce, Edeb, 1)

Diğer bir hadîs-i şerîfte de şöyle buyrulur:

“İnsan ölünce, bütün amellerinin sevâbı kesilir. Ancak şu üç şey müstesnâ:

Sadaka-i câriye, kendisinden istifâde edilen ilim, ardından duâ eden sâlih bir evlât…” (Müslim, Vasiyet, 14; Tirmizî, Ahkâm, 36)

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, 12 Saadet Damlaları, Erkam Yayınları