Hayızlı Kadına Yaklaşmak ile İlgili Hadisler
Hayızlı kadına yaklaşmanın hükmü nedir? Hayızlı kadına yaklaşmak ile ilgili hadisler…
İbn-i Abbas radıyallahu anh’dan rivâyet olunmuştur:
Hayız halinde ailesine yaklaşan kimse hakkında Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem (Bir veya yarım dinar dağıtır) buyurdu.
Ebû Dâvud diyor ki: Sahih rivâyet böyledir. İbn-i Abbas bu rivâyetinde bir dinar veya yarım dinar dedi. Ancak, çok kere (Şu’be) yarım dinar hakkındaki rivâyeti Rasûlullah’a ref etmedi. (Ebû Dâvûd, Taharet, 106/264; Tirmizî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 103, n. 136-137, s. 244-245, c. 1; Neseî, Kitâb’ut-tahâret, b. 93, n. 290, s. 153, c. 1; İbn-i Mâce, Kitâb’ut-Tahâret, b. 123, n. 640, s. 210, c. 1)
*
İbn-i Abbas radıyallahu anh’dan: “Erkek ailesine kanın ilk günlerinde yaklaşırsa bir dinar, kanın kesilme günlerinde yaklaşırsa yarım dinar tasadduk eder” buyurdu.
Ebû Dâvud: İbn-i Cüreyc Abdulkerim’den o da Müksim’den aynı şeklide rivâyet etmiştir dedi. (Ebû Dâvûd, Taharet, 106/265; Tirmizî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 103, n. 136-137, s. 244-245, c. 1)
*
İbn-i Abbas radıyallahu anh’dan: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, “Bir kimse ailesi hayızlı iken cima ederse, yarım dinar dağıtsın,” buyurdu.
Ebû Dâvud Ali bin Bezime Müksim’den o da Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’den mürsel olarak rivâyet etti, dedi.
Evzâî, Yezid bin Ebi Mâlik’ten, o da Abdulhumeyd bin Abdurrahman’dan, o da Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’den “bir dinarın beşte ikisini tasadduk etmesini emir ederim,” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Taharet, 106/266)
Hadisin Açıklaması
Hayızlı iken hanımına cima eden kimseye keffaret lâzım gelmesi hususunda ilim adamları ihtilaf ettiler. Evzâî, Ahmed bin Hanbel, İshak bin Rahuye ve ilk fetvasında Şâfiî hazretleri de keffaret lâzım gelir dediler. İmâm-ı Şâfiî sonradan Mısır’daki fetvalarında keffaret lâzım gelmeyip, tevbe ve istiğfarda bulunması lâzım geldiğini söylemiştir. Ahmed bin Hanbel hazretlerine göre bir dinar tasadduku ile yarım dinar arasında muhayyerdir dedi. İbn-i Abbas, eğer kanın ilk günlerinde cima etmişse bir dinar, son günlerinde cima etmişse yarım dinar keffaret lâzımdır diyor. Hanefîlere göre, tevbe ve istiğfar kâfi ise de bir veya yarım dinar tasadduk etmesi mendubtur, (Maâlim, c. 1, s. 173)
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları
YORUMLAR