Hayrat Sahibi Anneler

Aile Hayatımız

Hayrat sahibi annelerin fazileti ve önemi...

Allâh’ın nasîb ettiği imkânları, âhireti kazanma malzemesi olarak gören sâliha hanımlar, gönüllerindeki derin merhamet ve şefkatle dâimâ mahrumların eksikliklerini telâfiye koştular.

Harun Reşîd’in hanımı Zübeyde Hatun, çok büyük hayırlar işledi. Büyük bedeller ödeyerek Arafat’a su yolları yaptırdı. Onun hayrâtından hâlâ huccac istifâde hâlindedir. Aynı yolları Mihrimah Sultan tamir ettirdi. Osmanlı’nın son döneminde de yine sâliha hanımların gayretleriyle yenilendi.

Padişahların hanım ve kızları olan sultan hanımlar, büyük vakıflar inşâ ederek dâimâ halka ikramda bulunmuş ve nümûne-i imtisâl olmuşlardır.

Meselâ;

Hatice Turhan Sultan, Ramazanlarda Yeni Cami çeşmelerinden bal şerbeti akıtılmasını vakfiyesine koymuştu. Hem de zamanın en iyi balıyla hazırlanması şartıyla… Bu ikram; saray çevresine değil, cami cemaati olan herkese takdim ediliyordu.

Bezmiâlem Vâlide Sultan; kaba ve görgüsüz kimselerin yanında çalışan hizmetkârların kırdıkları veya zarar verdikleri eşya yüzünden azarlanıp haysiyetlerinin rencide edilmemesi için, onların zararını tazmin eden bir vakıf kurmuştur.

Osmanlı’da kayıt altına alınmış olanlardan 1.400 vakıf, hanımlara ait idi.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2023 Ay: Şubat, Sayı: 216