Her Farz Namazdan Sonra Okunacak Dua
Peygamber (s.a.s.) Efendimiz'in her farz namazın ardından okuduğu dua.
Mugîre radıyallahu anh'in kâtibi Verrâd radıyallahu anh şöyle dedi:
Mugîre İbni Şu'be radıyallahu anh, Muâviye radıyallahu anh'e gönderdiği bir mektubunda bana şöyle yazdırdı:
Nebî sallallahu aleyhi ve sellem her farz namazın ardından şöyle dua ederdi:
"Lâ ilâhe illallâhü vahdehü lâ şerîke leh. Lehü'l-mülkü velehü'l-hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr. Allahümme lâ mânia limâ a‘tayte, ve lâ mu‘tiye limâ mena‘te; ve lâ yenfeu ze'l-ceddi minke'l-ceddü: Bir olan Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. O'nun ortağı da yoktur. Mülk O'nundur. Hamd O'na mahsustur. O'nun her şeye gücü yeter. Allahım! Senin verdiğine engel olacak hiçbir güç yoktur. Senin vermediğini verecek de yoktur. Servet sahibi olanın serveti, senin yardımın yerine geçip kendisine bir fayda sağlamaz."
Mugîre radıyallahu anh, Muâviye radıyallahu anh'a şunu da yazdı:
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, dedikodudan, malı telef etmekten, gereksiz yere çok soru sormaktan nehyederdi.
Ayrıca Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem, analara itaatsizlikten, kız çocuklarını diri diri toprağa gömmekten, verilmesi gerekeni vermemekten ve hakkı olmayan bir şeyi istemekten de nehyederdi. (Buhârî, İ'tisâm 3, Rikâk 22; Müslim, Akdiye 12-14. Ayrıca bk. Buhârî, İstikrâz 19, Edeb 6)
Hadisin Açıklaması
İmam Nevevî bu hadis-i şerifte Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'in namazlarının ardından yaptığı bazı dualarından birine yer vermiştir.
Daha önce dedikodudan, malı telef etmekten ve lüzumsuz yere çok soru sormaktan sakınmanın gereği, Cenâb-ı Hakk'ın bunlardan razı ve hoşnut olmadığı zikredilmiştir. Nevevî'nin hadisi burada zikretmiş olması, yukarıdaki rivayette olduğu gibi malı telef etmenin, meşrû olmayan yollarda harcamanın yasaklandığının bu rivayette de belirtilmesi sebebiyledir.
Hadisin son bölümünde yer alan analara itaatsizliğin, kız çocuklarını diri diri toprağa gömmenin ve verilmesi gerekeni vermeyip, almaya hakkı olmayan şeyi istemenin yasaklandığı bildirilmiştir.
Hadisten Öğrendiklerimiz
- Sahâbe-i kirâm Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'in sünnetini ve hadislerini öğrenmeye son derece düşkün idiler. Bu hadis, hadisleri derleyip toplama faaliyetinin (tedvin) onlar döneminde başladığının bir delilidir.
- Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz namazlarının arkasından birtakım dualar okurdu. Bizler de bu duaları öğrenip okumalıyız.
- Dinimizde dedikodu, faydasız ve lüzumsuz soru sormak, malı meşrû olmayan yerlerde harcamak yasaklanmıştır.
- Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, ana babaya itaatsizliği, Arapların çirkin âdetlerinden biri olan kız çocuklarını diri diri toprağa gömmeyi, verilmesi gereken bir hakkı vermemeyi ve hakkı olmayan bir şeyi istemeyi yasaklamıştır.
Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları
YORUMLAR