Her Gün Kola İçerseniz Vücudunuzda Bunlar Oluyor?
Kola, özellikle çocuklar ve gençlerin kullandığı bir içecek olsa da reklam kampanyaları, uygun fiyatlar ve değişen alışkanlıklar nedeniyle orta yaş ve üzeri kitle tarafından da sıklıkla tercih ediliyor. Ancak çok sevilen bu içeceğin vücudumuza verdiği zararlar da bir o kadar çok. Peki kolanın zararları nelerdir?
Her gün içilen kolanın zararları;
OBEZİTEYE NEDEN OLABİLİR
Kola yüksek kalorisiyle çocukluktan itibaren obeziteye davetiye çıkarmaktadır. Bir litre kola yaklaşık olarak 400 kalori içerir. Kan şekerini yükselten kola, vücudun yağ depolama mekanizmasını harekete geçirir. Ani yükselen kan şekeri daha sonra ani bir şekilde düşüşe geçer.
STRES SEBEBİ
Koladaki kafein uyku sorunlarına ve sonuç olarak strese neden olur.
İçeriğindeki asit, kafein ile birleştiğinde 60 dakika içinde vücutta bulunan vitaminleri parçalar ve böylece vitamin eksikliği başlar.
BAĞIMLILIK YAPAR
Bağımlılık yaratıcı özelliğinden dolayı, tüketimi azaltıldığında baş ağrısına neden olur.
Kan şekerindeki dalgalanmalar kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa sebep olmaktadır.
Cilt sorunlarına neden olur. Her gün kola içmek cildi sigara kadar etkilemekte ve zamanla ciltte kırışıklıklar oluşmaktadır.
SİGARA İÇMEK KADAR ZARARLI
Her gün kola içmek, cilde sigara içmek kadar zarar vermektedir. Gazlı içecek tüketimi zamanla ciltte kırışıklıklara neden oluyor.
Kola içeriğindeki fosfor ile kemiklerin yumuşamasına ve erimesine neden olan hormonların daha fazla salgılanmasına neden olur. Özellikle kadınlarda görülen kemik erimesi rahatsızlığı daha erken yaşlarda ortaya çıkmaya başlar.
MİDE RAHATSIZLIKLARINA NEDEN OLUR
Kolanın içeriğindeki asitli yapı, mide duvarını tahriş ederek mide rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Ayrıca mide hazımsızlığına da neden olabilmektedir. Midemiz yapısı gereği PH değerini sabit tutar. Ancak kolanın PH değeri 3,4’e yakın olduğu için mide PH değerini dengelemekte zorlanır ve mide asiti üretmeye başlar.
Mide asidinin artması sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açar. Bunun dışında kolanın içinde bulunan asit, midenin salgıladığı enzim miktarını azaltır. Mide de oluşan tüm bu hasarlar gastrit, mide ülseri ve mide delinmesine dahi neden olabilmektedir.
Kola içerisinde bulunan maddelerin, kalsiyum emilimini azaltması sonucu diş sorunları görülürken, yüksek miktardaki şeker oranı nedeniyle de şeker hastalığı riski artar. Çürüklere ve dental erozyonlara neden olan kola ve benzeri gazlı içeceklerin vücuttaki vitamin seviyesini düşürmesi kalsiyum seviyesinin azalmasını tetikler ve diş kayıpları görülür.
Tüm bunların dışında osteoporoz, asabiyet, çocuklarda zihinsel gelişimin olumsuz etkilenmesi gibi durumlar kolanın diğer zararlarıdır.
Ayrıca gazlı içecekler, egzamaya, kuru cilde ve akneye neden oluyor.